MANJAK NOVCA Dr. Predrag Orlović: "Upravnom vijeću predložio sam smjenu mojeg zamjenika, ali su to odbili!"

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Svjedočio na suđenju za otkaz u »Hitnoj«
U dva navrata sam od predsjednika Upravnog vijeća zatražio da se na dnevni red uvrsti problem oko novca i Erstićeve odgovornosti, a potom i njegovu smjenu, no Vijeće je to odbilo učiniti, kazao je dr. Predrag Orlović
Arif SITNICA
Skorim izricanjem presude u sporu Lucije Rožić protiv Zavoda mogle bi se razjasniti mnoge stvari u ovoj ustanovi

Nakon svjedočenja Lucije Rožić, bivše voditeljice saniteta pri Zavodu za hitnu medicinu Zadarske županije i dr. Predraga Orlovića, ravnatelja te ustanove, sudac Tomislav Bago zaključio je jučer ovaj radni spor u kojem Rožić ZHM tuži zbog nezakonita otkaza te je objavu odluke najavio za 20. rujan.
Upitana od suca Bage zašto misli da je otkaz koji je dobila nezakonit, što se događalo dok je bila voditeljica Saniteta s računalnim programom za naplatu usluge sanitetskog prijevoza te kako je na nju utjecala emisija Provjereno Nove TV Rožić se prvo osvrnula na računalni program e-sanitet. Kazala je kako taj program uopće nije bio instaliran te da se preko njega nije bilo moguće fakturirati i izdavati račune korisnicima, te je naglasila kako su svi znali za to počevši od samog ravnatelja, njegova zamjenika, te glavne sestre, blagajnika, knjigovođe i nadalje.
- Naplata je išla preko paragon blokova koji su bili u tri primjerka. Jedan je bio za korisnika usluge, drugi za onoga tko je naplatu izvršio, a treći je ostajao u bloku koji se razduživao nakon što bi se cijeli »ispucao« i onda bi se zadužio drugi. Do 20. lipnja 2018. godine smo usluge naplaćivali po cjeniku Doma zdravlja, a onda po novome koji je donijelo Upravno vijeće. Novac uz drugu kopiju paragona sam predavala Mirku Erstiću, zamjeniku ravnatelja, jer je blagajnik odbijao primiti novac i paragon bez izlista iz računala s kojim bi usporedio je li sve u redu, a taj izlist nije bilo moguće isprintati jer program nije funkcionirao, rekla je Rožić dodajući kako je ona s ciljem da osigura i sebe, ali i Erstića, vodila na formatu A4 svoje zabilješke o primopredaji koje je nazvala »privremena blagajna«.

E-sanitet nije funkcionirao

Kazala je kako je tvrtka Rimens bila zadužena za održavanje sustava te da je od njih 13. srpnja zaprimila obavijest da je osposobljen program e-sanitet, no da se zapravo samo uz stavku osobno plaćanje moglo staviti znak »viđeno«.
- Stavljalo mi se na teret da sam ja imala mogućnost izdavati računalne račune, ali nisam. Postojalo je nekoliko supervizora među kojima su ravnatelj, zamjenik i glavna sestra, koji su cijelo vrijeme mogli pratiti svakog zaposlenika koliko i što radi, pa bi valjda netko primjetio i reagirao da ja nisam koristila aplikaciju da je to bilo moguće, a svakodnevno su nam provjeravali kilometražu i slično, istaknula je Rožić te kao dokaz svoje tvrdnje navela i činjenicu da je putem paragona naplatu obavljala i njezina kolegica koja ju je mijenjala, dok je bila na bolovanju.
Što se emisije »Provjereno« tiče, zaključila je kako je ona ispala najveći kriminalac te da joj je novinarka uletjela u pratnji dvojice muškaraca i odmah je započela ‘rešetati’, a ne pitati, zbog čega je shvatila da je dobro instruirana. Ispričala je da je od sindikalnog povjerenika Ivana Gašpara saznala da će novinari Nove TV doći, no da joj je kazao kako je razlog mobing, nedostatak sredstava za rad, među kojima i uniformi i slično, no da ju novinarka nije pitala ni o čemu drugom nego o računima i novcu od saniteta.
- Teretilo me se da sam novinarki dala račune koji su vlasništvo Zavoda, a zapravo sam joj preko aplikacije Viber poslala fotografije papira koji sam nazvala prvremena blagajna, što je moje vlasništvo, a ne službeni dokument i vlasništvo Zavoda. Treću kopiju u bloku sam predala policiji kad sam vidjela kud sve to vodi, te kad sam čula da je dan nakon novinara bila sjednica Upravnog vijeća na kojoj je bio i Erstić, te da je sve svalio na mene. Poslala sam upit računovodstvu i pitala je li novac uplaćen, a kad sam dobila odgovor da Erstić nije ništa uplatio, zatražila sam od ravnatelja da me primi. Razgovarali smo nakon radnog vremena, a kad je odbio poći podnijeti prijavu policiji i rekao da to učinim sama, to sam i učinila, ispričala je Rožić dodajući kako je kod javnog bilježnika ovjerila ključne dokumente i predala ih ravnatelju, a originale policiji kako bi imala dokaz i u strahu da bi mogli nestati. Osvrnula se i na način na koji joj je dostavljen otkaz kazavši kako je to bilo u otvorenoj kuverti odloženoj na njezin stol u vrijeme dok je bila na bolovanju.

Orlović nije znao za »privremenu blagajnu«

- To se danima otvaralo, čitalo, fotografiralo i dijelilo po društvenim mrežama s mojim osobnim podacima, a ja uopće nisam znala da trebam dobiti ikakvu poštu. Nitko od ljudi koji su dali izjave u Provjerenom nije imao nikakvih sankcija niti je dobio otkaz, a ja jesam, kazala je Rožić dodajući i kako ju je Erstić, nakon što je poslala upit računovodstvu o uplati novca, nazvao i pitao što je to napravila, a onda joj i zaprijetio riječima »Riješit ću se ja tebe. Nećeš vidjeti ni Sunca ni Mjeseca!«.
U svoju korist iznijela je i podatak da je PU zadarska po njezinoj prijavi podnijela kaznenu prijavu protiv Erstića zbog novca koji je nedostajao u blagajni, te da je i grafološko vještačenje potvrdilo kako su na svim papirima njegovi potpisi koje je stavljao pri primopredaji. Orlović je, pak, u svom iskazu iznio kako nije bio upoznat sa stanjem blagajne i same naplate u sanitetu sve do dolaska novinara i potom razgovora s Lucijom Rožić, koja mu je kazala da Erstić nije položio na račun novac koji mu je ona predala.
- Tada mi je prvi put pokazala tu njezinu privremenu blagajnu i ispričala što se događa. Nikada ranije nije me obavijestila ni ona, a ni nitko drugi da ta naplata preko e-saniteta ne funkcionira. Veće kvarove, izmjene i slično morao sam tvrtki Rimels prijaviti ja, a sitnije je mogao svaki djelatnik putem svoje šifre i lozinke. Kad sam to doznao, ja sam od Elvisa Dražića, voditelja financija te od Erstića i Rožić zatražio očitovanje pisanim putem, odnosno preko službenog maila, no Erstić se tih par dana, nakon što su novinari bili, nije pojavljivao na poslu. Kad je došao kazao je kako su mu se sva pošta pobrisala i da nije primio moj mail. Zato sam mu ga uručio u ruke s dostavnicom, ali ni nakon toga se nije očitovao na upit što je s novcem od naplaćenih usluga sanitetskog prijevoza, kazao je Orlović te je potom demantirao Rožić i ustvrdio kako je e-sanitet bio spreman za uporabu 13. srpnja, no da ona nije prešla na takvu naplatu.
Za Erstića je još dodao kako mu je prikrivao ključne i bitne stvari te da nije obavljao posao za koji je bio zadužen. Pojasnio je i zbog čega nije odmah po prijavi Rožić otišao na policiju kazavši kako se radilo o petku i to nakon 16 sati.

Rožić odbila predati paragone

- Rekao sam joj da ne možemo ništa prije ponedjeljka, prvog radnog dana kada mogu zatražiti službeno sve što je potrebno. Rožić nije obavljala svoju dužnost kao odgovorna osoba, odbila je predati paragone koji su službeni dokumenti Zavoda. Što se tiče uručenja odluke o otkazu, ona je to prijavila inspekciji koja nije utvrdila nepravilnosti, kazao je Orlović nakon čega je na upit odvjetnice Ivanke Bosotine o drugim otkazima ili disciplinskim postupcima odgovorio kako je Željko Muić, blagajnik, trebao dobiti otkaz jer nije primao novac od saniteta iako je morao, no da ga nije dobio jer je na bolovanju od studenog. Također, odgovorio je i na upit odvjetnice o kaznenoj prijavi koju je on podnio i to protiv NN osobe kazavši kako ne zna što je s tim.
- Prijavio sam nepoznatog počinitelja, iako sam posumnjao na Rožić i Erstića jer su oboje bili sposobni to učiniti, a onda je dodao i kako je u dva navrata od predsjednika Upravnog vijeća zatražio da se na dnevni red uvrsti problem oko novca i Erstićeve odgovornosti, a nakon što je u siječnju Erstić uplatio 14 tisuća kuna i njegovu smjenu, no da je Vijeće to odbilo učiniti. Pojasnio je i kako je polovicom studenog donio odluku o zabrani naplate gotovinom i sutradan proslijedio mail tvrtke Rimels o načinu uporabe programa e-sanitet kako bi se počeo primjenjivati te da se to i dogodilo.
Odvjetnica koja zastupa Zavod uložila je prigovor u cijelosti na iskaz tužiteljice Rožić, a njezina odvjetnica na dijelove Orlovićeva iskaza, posebice onaj koji je u suprotnosti s ranijim iskazima svjedoka i to Marijane Filipić Flego, Mirele Bajlo Delić, Kristine Perinić, Elvisa Dražića, Željka Muića te Zorice Gaćina.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 3 (2 glasova)