Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

MEDICINA BUDUĆNOSTI Arthra novi centar zdravlja u Zadru

04.09.2019. 15:51
MEDICINA BUDUĆNOSTI Arthra novi centar zdravlja u Zadru


Od danas Zadar je službeno bogatiji za novu, suvremenu zdravstvenu ustanovu. U Ulici Andrije Hebranga na Višnjiku, otvorena je Poliklinika Arthra, centar zdravlja za dijagnostiku, liječenje i rehabilitaciju bolesti i ozljeda lokomotornog sustava. Zadrani su time dobili mogućnost na jednom mjestu obaviti specijalistički pregled te dobiti individualno pripremljenu terapiju i rehabilitaciju iz područja bolesti i ozljeda mišićno-koštanog sustava, reumatskih bolesti zglobova i kralježnice te sportskih ozljeda.
-Ponosni smo što uspjeli u naumu da objedinimo pod jednim krovom multidisciplinarni pristup, suvremene tehnologije i metode u skladu sa svjetskim trendovima liječenja. Od specijalizirane no široke palete usluga posebno bih istaknuo da napokon u Zadru koristimo trenutačno svjetski najpriznatija biološka liječenja matičnim stanicama ili autolognom kondicioniranom plazmom koja olakšavaju i ubrzavaju proces regeneracije oštećenog tkiva tako da je, primjerice, moguće dobiti gotovo cjelovitu obnovu oštećenih zglobova i to bez operacije.” rekao nam je voditelj poliklinike specijalist ortopedije i traumatologije dr. Duje Grčić
Porast oboljenja sustava za kretanje
Arthrin tim stručnjaka iz područja ortopedije, traumatologije, reumatologije te fizikalne medicine i rehabilitacije, koristi i najsuvremenije metode i tehnike za što kraći i učinkovitiji proces liječenja. S obzirom na, nažalost, rastući trend oboljenja sustava za kretanje te poražavajuće statistike od 40 posto svjetske populacije koja ima određeni oblik degenerativne bolesti zglobova i kralježnice, specijalizirana ustanova ovog tipa zasigurno će olakšati proces liječenja.
– Bolesti i ozljede lokomotornog sustava mogu uvelike smanjiti kvalitetu života stoga je naš primarni cilj smanjenje boli, poboljšanje funkcionalnosti i pokretljivosti zglobova te što kraći period povratka naših pacijenata svakodnevnim aktivnostima. Nakon što postavimo dijagnozu, rehabilitacija se planira i prilagođava individualno uz učinkovite procedure koje koristi naš iskusni fizioterapeutski tim. S obzirom na to da smo “pod istim krovom”, mi, liječnici specijalisti, i dalje imamo veliku kontrolu u nastavku liječenja.” izjavila je dr. Marina Nekić inače spec. fizikalne medicine, rehabilitacije i reumatologije.
Liječnici Arthre dodaju da iako svojim metodama nastoje smanjiti operabilne postupke, ponekad je upravo operacija neizbježna. U tom slučaju uz njih je partnerska institucija, priznati europski centar izvrsnosti, bolnica Sveta Katarina. Otvorenju poliklinike nazočio je i bivši ministar zdravstva te predsjednik Upravnog vijeća Specijalne bolnice Sveta Katarina prof.dr.sc. Dragan Primorac.
Spoj znanja i iskustva
– Sretan sam što je Zadar dobio izvrsno i izrazito stručno mjesto za liječenje bolesti i ozljeda koštanog i mišićnog sustava. Njihov profesionalan i individualan pristup te metode liječenja u potpunosti korespondiraju konceptu poslovanja naše bolnice. Operacijsko liječenje u Svetoj Katarini, skrojeno prema specifičnim potrebama pacijenta, uz daljnju rehabilitaciju s Arthrinim stručnjacima, izniman je spoj znanja i iskustva od kojeg će u konačnici najveću dobrobit imati naši pacijenti. Moram reći da dolazi novo vrijeme u medicini. Svega nekoliko minuta prije mog dolaska ja sam bio s trojicom dobitnika Nobelove nagrade. Rijetke su države na svijetu u kojima odjednom gostuju tri, a prije nekoliko mjeseci čak četiri nobelovca. Njihov posjet svjedoči da za deset godina ništa u medicini neće biti kako je danas. Danas aplikacija Genske terapije mijenja paradigmu moderne ortopedije. Nakon izmjene matičnih stanica, mi danas imamo pacijente koji su bili spremni za ugradnju proteze, ali nakon 2-3 godine 80 posto njih su izliječeni. To je ta medicina. Ja sam bio mentor na 12 doktorata. Svaki uspjeh mog doktoranda je i moj uspjeh. Hrvatska ima jednu šansu a to je da bude izvrsna. Ako će biti prosječna, bolje da se ne bavimo takvom Hrvatskom. To nije Hrvatska kakvu sam ja zamišljao, a ni vi. A da može biti izvrsna tome svjedočimo svaki dan, svojim djelima, izjavio je Dragan Primorac.