NA DOBROM GLASU Članice su odlazile i dolazile, Uzorita je ostajala i pjevala

Slika korisnika mkvanja
Koncert za petnaest godina postojanja sukošanske klape
Kroz 15 godina klapa se mijenjala, imala uspone i padove, rodilo se puno djece, mnoge su se članice udale, neke i razvele, neke postale i bake, ali klapa je stalno nazočna, postoji i pjeva iz gušta. Današnja postava klape Uzorita: 1. sopran: Martina Anić; 2. sopran: Silvija Delija i Mirjana V. Nadinić; 1. alt: Darja Ročak, Helena Pavić, Angela Korenov i 2. alt: Zvjezdana Dijan, Maja Dragović i Sara Ročak
Velimir BRKIĆ
Članice klape u prethodnih 15 godina

Ženska klapa Uzorita iz Sukošana proslavlja je svoj veliki jubilej, 15 godina rada. U sklopu proslave u dvorištu župne crkve sv. Kasijana zajedno sa ženskom klapom Peružini s otoka Paga i klapom Zvizdan iz Posušja održale su Sukošanke prekrasan koncert.
Potom se otišlo u Beach bar Barbir na Plitkači, na plažu Dječji raj gdje su se uz veliku svečarsku tortu i prigodni domjenak, druženje i pjesma nastavili.
- Klapa Uzorita osnovana je 12. travnja 2004. godine na inicijativu skupine amaterskih pjevačica iz ljubavi prema klapskoj pismi. Prva voditeljica bila je Katica Burić i djelovale su kao dio KUD-a Zlatna luka, podsjetio je voditelj Andrija Vanjak Ljubov.

Joso Grginović dao ime

Ime klapi Uzorita, dao je tadašnji predsjednik KUD-a Zlatna luka Sukošan, veliki klapski pjevač Joso Grginović Prlin.
Postava koja je odradila prve nastupe: Nevija Pavić, Anamarija Smolić, Mirjana Veleslavić Nadinić, Darja Ročak, Silvija Delija, Helena Pavić, Nikolina Čalušić, Tina Rašo (Milković), Maja Nadinić (Dragović) i Angela Vanjak (Korenov).
Od samog početka izvode izvornu a capella klapsku pjesmu, ali rado pjevaju i obrade. Nastupaju po mnogim smotrama i koncertima. Organiziraju klapske smotre i u Sukošanu, kao i božićne koncerte.
Kroz 15 godina klapa se mijenjala, imala uspone i padove, rodilo se puno djece, mnoge su se članice udale, neke i razvele, neke postale i bake, ali klapa je stalno nazočna i pjeva iz gušta.
Kroz klapu su prošle i postale Uzorite: Marta Musap, Maja Knežević, Lucijana Zrilić Rončević, Dubravka Kolić, Jelena Tudorovć i Lucija Labus.

Voditelj i tri voditeljice

Puno truda i rada trebalo je do prvih nastupa, ali vrijedne Uzorite, vrijedno rade i već 2006. idu na Debitantsku večer Omiškog festivala gdje su osvojile drugo mjesto Stručnog žirija i ostvarile pravo nastupa na izlučnim večerima Omiškog festivala.
Nakon Katice Burić, voditeljica je neko vrijeme bila Magdalena Miočić, zatim Ante Lozić, a od prije dvije godine to je Maja Maksan.
Današnja postava klape Uzorita: 1. sopran: Martina Anić; 2. sopran: Silvija Delija i Mirjana V. Nadinić; 1. alt: Darja Ročak, Helena Pavić, Angela Korenov i 2. alt: Zvjezdana Dijan, Maja Dragović i Sara Ročak.
Od 2017. godine Udruga je samostalna, a predsjednica je Sara Ročak.
- Imaju punu potporu Općine Sukošan i načelnika Ante Martinca kao i općinske Turističke zajednice na čelu s Nikolom Miloševićem, naglasio je Vanjak.

Slijedi Đakovo i Ukrajina

Svojim nastupima klapa uspješno promovira klapsku pjesmu i hrvatsku kulturnu baštinu u domovini i izvan nje. Posebno treba zahvaliti njihovim obiteljima i muževima, koji ih kroz cijelo vrijeme podržavaju i pomažu im i kako one kažu »trpu«. Bez njihovog razumijevanja sigurno ne bi bilo lako.
- Slijedi putovanje u Đakovo na smotru klapa i put u Ukrajinu, gdje će u organizaciji Udruge Bijela Hrvatska boraviti pet dana i održati koncerte u tri grada, najavio je voditelj.
Za izdvojiti je 2. nagradu žirija na Večeri debitanata Omiškog klapskog festivala 2006., četiri izlučne večeri Omiša. Na festivalu Školjka u Pakoštanima osvajaju zlatnu, srebrnu i brončanu plaketu, a 2010. izdaju nosač zvuka Misečina kao rezime petogodišnjeg rada.
Na ovogodišnjem Međunarodnom klapskom festivalu u Perastu (Crna Gora) osvojile su 3. mjesto u kategoriji starog napjeva.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika Maria22
Pozdrav Prijatelji su Maria Guadalupe, ovdje sam kako bih informirao sve što sam doživio online kada sam tražio kredit. Izgubio sam mnogo novca tražeci zajam dok nisam upoznao VLADIMIRA FINANCIAL INVESTITORA. Tko mi je pomogao dobiti kredit od 60000 eura po kamatnoj stopi od 2%. Ako trebate kredit i ako ste ozbiljni, savjetujem vam da poslušate moj savjet i kontaktirate je putem e-pošte: (vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com) Kontaktirajte putem aplikacije WhatsApp: +16014560144 za vaš zahtjev za kredit, hvala na slušanju