Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Narkomanske šprice i igle zamijenilo 919 ovisnika

04.09.2019. 12:53
Narkomanske šprice i igle zamijenilo 919 ovisnika


U proteklom polugodišnjem periodu, točnije od siječnja do početka lipnja ove godine u prostoru Crvenog križa na Poluotoku zabilježeno je 919 dolazaka osoba koje su došle zamijeniti korištene šprice i igle. Radi se o populaciji aktivnih injicirajućih korisnika droga koji koriste mogućnosti programa pod nazivom Harm reduction kojemu je cilj smanjenje štete od zlouporabe droga.
Ovaj program, doznajemo u Crvenom križu, provodi se u Zadru, kao i u još nekim gradovima, kontinuirano još od 1998. godine.
Prostor Crvenog križa na adresi Don Ive Prodana 12., otvoren je svakog radnog dana od 8 do 16 sati, a jedna od aktivnosti jest provođenje programa smanjenja štete od zlouporabe droga. Naime, s porastom svijesti aktivnih ovisnika o drogama o važnosti korištenja čistih šprica i igala kako bi se smanjila mogućnost zaraze hepatitisom C, ali i drugih krvlju prenosivih bolesti, prvenstveno HIV-a, s godinama je rastao i broj onih koji su postali redoviti korisnici ove usluge Crvenog križa.


Većina ovisnika ima hepatitis C
– Uglavnom se radi o stalnim dugogodišnjim ovisnicima, populaciji između 25 i 30, pa do 40 godina. Neki dolaze redovito dnevno ili tjedno, dok drugi dođu jednom mjesečno, pa donesu odjednom više iskorištenog pribora. Znaju reći da im nije bilo zgodno doći ranije jer nisu bili u blizini. Također, ima i onih koji donose i tuđi iskorišteni ovisnički pribor, kaže Anamarija Lozančić, dugogodišnja stručna suradnica na projektu Harm reduction, te dodaje da je udarni dan ponedjeljak, nakon neradnog vikenda.
Uvijek se više pribora vraća nego što se uzima novi, doznajemo dalje. S obzirom da je ovaj program prvenstveno usmjeren na smanjenje štete od zlouporabe droga, na korisnike se ne vrši pritisak da krenu na odvikavanje, već je glavni cilj programa potaknuti ih da donose iskorišteni ovisnički pribor i uzmu čisti.
Naime, kod intravenskih korisnika droga veliki je problem navika bacanja nečistog, nesterilnog pribora u područja dostupna građanima, a posebno djeci, čime se ona dovode u opasnost od zaraze od kroničnih, zaraznih bolesti poput hepatitisa B i C te, HIV/AIDS-a, jer većina ovisnika, pa tako i onih koji dolaze u Crveni križ, ima hepatitis C.


Infektivni otpad odvozi gajeta
Iskorišteni pribor u Crvenom križu odlaže se u posebne spremnike za infektivni otpad koji onda jednom mjesečno odnosi i neškodljivo uklanja zagrebačka tvrtka Gajeta. Anamarija Lozančić iznijela nam je i najnovije brojčane podatke o donesenom i izdanom ovisničkom priboru. Tako je u prvih pet mjeseci ove godine, bez lipnja izdana 9.691 igla i 5.181 šprica, dok je vraćeno 2.298 igala i 2.089 šprica. U istom je razdoblju izdano 10.798 alkoholnih maramica i 1.378 ampula vode, te 297 prezervativa. Podijeljeno je 39 informativnih i edukativnih materijala. U mjesecu lipnju bilježi se 151 dolazak. Vraćeno je 212 igala i 197 šprica, dok je izdano 1.312 igala, te 635 šprica. Korisnici su uzeli 1.520 alkoholnih maramica, 261 ampulu vode i 39 kondoma. Podijeljeno je 6 informativnih brošura.
U mjesecu srpnju bilo je 147 dolazaka, vraćene su 282 igle i 278 šprica, dok je izdano 2.060 igala i 1.486 šprica, kao i 2.668 alkoholnih ampula, 304 ampule vode i 57 prezervativa.
Napomenimo i kako su za ovakvu uslugu ovisnicima na raspolaganju i ljekarne, no mnogima je dolazak u Crveni križ daleko prihvatljiviji jer im je zajamčena potpuna anonimnost s obzirom da se program Harm reduction temelji na moralnim principima odnosa prema korisnicima koji podrazumijevaju: osobni kontakt sa svakim korisnikom, anonimnost, povjerljivost i humanost.