Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Oporba od Ministarstva uprave traži provjeru zakonitosti sjednice

04.09.2019. 08:28
Oporba od Ministarstva uprave traži provjeru zakonitosti sjednice


Ministarstvo uprave zaprimilo je zahtjev za »upravnim nadzorom nad zakonitošću općih akata donesenih protivno odredbama Zakona, Statuta i Poslovnika Gradskog vijeća Grada Obrovca«, upućenog od strane vijećnika HSLS-a. Vijećnici su zahtjev uputili smatrajući kako su odluke donesene na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća nezakonite, a od iznimne su važnosti za život Obrovčana, osobito ona o prodaji vrijednog građevinskog zemljišta u Mekoj Dragi. U zahtjevu stoga ističu nezakonitost općih akata izglasanih na sjednici Gradskog vijeća Obrovca 13. kolovoza i to zbog »proceduralnih propusta koji izravno utječu na zakonitost donesenih odluka po sljedećim točkama, a to su: zloupotreba instituta hitnosti u postupku donošenja općih akata – uskrata cjelokupne dokumentacije koja se odnosi na predmet odlučivanja, propuštanje javnog savjetovanja sa zainteresiranom javnosti te zloupotreba ovlasti u imovinskom cenzusu pri otuđivanju, odnosno stjecanju«, kako nam je kazao HSLS-ov vijećnik Marko Klanac.


Vijećnici se nisu mogli pripremiti
– Predložene odluke važne su za život građana grada Obrovca prije čijeg donošenja se trebala primijeniti redovna procedura. Ovako su vijećnici ostali uskraćeni za prethodnu pripremu za argumentiranu raspravu i donošenje ispravne odluke. Predlagatelj nije obrazložio niti dokazao koju to »znatniju štetu« Grad Obrovac trpi, odnosno koji su to opravdani razlozi da se odluka mora donijeti po hitnom postupku, a ne u redovitoj proceduri. Stoga tvrdimo da se u slučaju donošenja ovog Zaključka zloupotrijebio institut hitnog postupka u donošenju općih akata kako bi se izbjeglo propitivanje ili osporavanje vijećnika u vezi zakonitosti predloženog zaključka. Pored toga, predlagatelj pri donošenju odluke iz točke 1. dnevnog reda nije, uz prijedlog akta, podnio i odgovarajuću odnosno potrebnu dokumentaciju koja cjelovito omogućuje uvid u sadržaj prijedloga akta, stoji u zahtjevu, uz napomenu da je prilikom rasprave i obrazloženja kod točke dnevnog reda kojom se daje suglasnost gradonačelniku za kupnju nekretnina, vidljivo da je već netko ranije izlicitirao spomenutu nekretninu na dražbi, a da za to prethodno nije imao odluku Gradskog vijeća.


Nisu nam dostavili ugovor o prodaji terena
– U dopisu stečajnog upravitelja, koji je priložen, stoji da se dostavlja prijedlog Ugovora o kupoprodaji, međutim predmetni ugovor nije dostavljen uz radni materijal. Zbog toga su vijećnicima ostale nepoznate ugovorne odredbe, ime osobe koja je sudjelovala na licitaciji u ime Grada Obrovca, kao i podatak o tome tko je i kada ovlastio određenu osobu sudjelovati na licitaciji uime Grada Obrovca, navodi se dalje u zahtjevu. Jedan od podnositelja zahtjeva, predsjednik županijskog HSLS-a i obrovački gradski vijećnik, Marko Klanac, kaže nam kako su sigurni da će nadzor Ministarstva uprave pokazati da je zadnja sjednica Gradskog vijeća Obrovac održana mimo zakona i pravnih akata.
– Upravni nadzor nad zakonitošću općih akata donesenih na sjednici Gradskog vijeća zatražili smo jer su doneseni protivno zakonu, Statutu Grada Obrovca i Poslovniku Gradskog vijeća. Cilj nam je zaustaviti pravno nasilje koji provodi gradonačelnik uz pomoć 11 dizača ruku koji bespogovorno izglasavaju sve što on predloži, makar su neki od tih vjećnika donedavno bili žestoko protiv takavih odluka. Pitamo što im se u međuvremenu dogodilo s obzirom da je riječ o prodaji najvrjednije građevinske parcele u Kruševu, Mekoj Dragi. Što se tiče Odluke o komunalnim djelatnostima, još uvijek nije objavljena u Službenom glasniku iz nepoznatih razloga. Po svemu sudeći, pravni eksperti u Gradskoj upravi malo su se preračunali u namjeri želeći zastrašiti radnike Infra- grada odlukom kojom će im oduzeti dio poslova. Vidljivo je da Grad Obrovac nema rješenje za taj problem, kaže Klanac.




Naknadno proširili dnevni red
Naime, na redovnu sjednicu Gradskog vijeća 13. kolovoza gradski vijećnici zaprimili su poziv s jednom točkom dnevnog reda, a bila je riječ o prijedlogu zaključka o davanju suglasnosti gradonačelniku za kupnju nekretnina na kojima se nalazi autobusni kolodvor Obrovac. Međutim, na samoj je sjednici, upozorava se u dopisu Ministarstvu uprave, predložena dopuna dnevnog reda »radi donošenja po hitnom postupku s još tri točke dnevnog reda sljedećeg sadržaja: 2. Prijedlog zaključka o davanju suglasnosti gradonačelniku za provedbu postupka i donošenja odluke o prodaji nekretnine u vlasništvu Grada Obrovca, 3. Prijedlog Odluke o komunalnim djelatnostima te 4. Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog i biorazgradivog otpada«. Prilikom donošenja tih odluka, međutim, nije se poštivala procedura, a doneseni akti ni po sadržaju nisu suglasni sa zakonom, navode HSLS-ovi vijećnici:
– Što se procedure tiče, dopunjene točke dnevnog reda nemaju značenje hitnosti, da bi se prema odredbama članka 40. Poslovnika Gradskog vijeća Grada Obrovca, a bez prethodne mogućnosti razmatranja i pripremljene rasprave od strane vijećnika, mogle donositi u hitnom postupku, zakljujučuju vijećnici koji, pak, sada čekaju nadzor Ministarstva uprave nad ovom sjednicom, odnosno zakonitost donijetih odluka.
Komentar smo zatražili od gradonačelnika Obrovca, Ante Župana, no do zaključenja broja nismo ga dobili.
 


Klanac: Žele u tišini prodati 6.000 kvadrata građevinskog zemljišta


HSLS-ovi vijećnici kažu kako im je jasno zbog čega su neke točke dnevnog reda sjednice Gradskog vijeća naknadno uvrštene u dnevni red te zašto vijećnicima u radnim materijalima za sjednicu nije dostavljen i ugovor o kupoprodaji građevinskog terena u Mekoj Dragi.
– Čini se da je ova sjednica Gradskog vijeća trebala proći uz buku oko Infra- grada kako bi se zapravo u tišini prodalo 6.000 kvadrata kvalitetnog građevinskog zemljišta, bez cijene i bez stvarne procjene vrijednosti, stoga očekujemo reakciju Ministarstva uprave, kaže Klanac.