Poznati oftalmolog Klaus Peter Boergen ponovno u OB Zadar

Slika korisnika mkvanja
11. tečaj Dječje oftalmologije i strabologije
Anamarija BILAN
Prof.dr.sc. Klaus Peter Boergena sa zadarskim domaćinima

Zadovoljstvo mi je što već 11. godinu za redom održavamo napredni i osnovni tečaj "Dječje oftalmologije i strabologije" u zadarskoj Općoj bolnici za oftalmologe. Drago mi je da je toliko velik broj sudionika zainteresiran za ovo polje. Za mene je veliko zadovoljstvo predavati, ali i raspravljati o teškim slučajevima. U ovom slučaju smo više orjentirani na interaktivni pristup i diskusiju o sve kompliciranijim slučajevima koji dolaze, rekao je prof.dr.sc. Klaus Peter Boergena, pod čijim vodstvom se održava ovaj tečaj.

Istaknuo je kako je zaista izvanredno da ima potporu oko tečaja.
- Jako sam počašćen medaljom časti koju sam dobio lani, istaknuo je Boergen.

Na pitanje novinara postoji li koleracija između očnih oboljenja kod djece i novih tehnologija, odnosno vremena provedenog pred ekranima (mobilnim telefonima, tabletima...) rekao je kako je prema njegovom mišljenju ovo više problem razvoja mozga, a ne oka.
- Kao djed ne bih preporučio unucima da provode mnogo vremena na mobilnim telefonima jer im to nije zdravo, zaključio je Boergen.
- Ovo je prije 11 godina krenulo kao tečaj, a sada je prerastao u ljetnu školu u kojem sudjeluju kolege koje se bave dječjom oftalmologijom sa svih klinika u Hrvatskoj. Zamišljen je na način da se održavaju predavanja iz određenih tema koje su aktualne ili imamo pacijente s tim problemima. Također, kolege dovode pacijente za koje imaju dileme kako riješiti problem ili ih ne mogu riješiti te onda ovdje izvode operacije, rekla nam je prof. prim. dr. sc. Suzana Konjevoda naglasivši kako imaju mali broj operacija što je zapravo bio i cilj tečaja.

Naime, pojašnjava kako imaju sve manje neriješenih pacijenata jer kolege uspijevaju sve riješiti u svakodnevnom radu. Istaknula je kako su za do kraja tjedna pripremili 25 pacijenata. Naime, pojasnila je, liječnici pripreme pacijente, koji su najkompliciraniji slučajevi, prezentiraju ih kolegama, zatim zajedno diskutiraju o problemu te se potom slijedom toga ide u operaciju.

Inače tečaj se održava pod pokroviteljstvom Akademije medicinskih znanosti Hrvatske, uz podršku Hrvatskog oftalmološkog i optometrijskog društva. Program tečaja uključuje predavanja, prikaz i pregled bolesnika, te operativni program.

Sudionici tečaja su kolege oftalmolozi iz cijele RH i iz susjednih zemalja.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)