KRIVOLOV Talijanskim "recidivistima" 36 tisuća kuna kazne!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Kod Dugog otoka talijanska ribarica pokušala pobjeći brodu zadarske pomorske policije
Autor: 
Na ribarici je zatečeno šest članova posade sa zapovjednikom, a u nadzor broda jučer je stigao i ribarski inspektor koji je obavio inspekciju cijelog broda i utvrdio da je taj ribarski brod već tri dana u ribarenju
Arif SITNICA/Dino STANIN/PIXSELL
Zapovjednik i petorica članova posade talijanskog ribarskog broda Mario LC dovezeni su u zadarsku luku

Nakon što je talijanska ribarica uhvaćena danas oko 6 sati kod Dugog otoka, a kapetan uhićen i sproveden u zadarski Prekršajni sud na obavijesni razgovor i obradu, Maksimilijan Surić, načelnik zadarske postaje Pomorske i Aerodromske policije nekoliko sati kasnije dao je izjavu novinarima u kojoj je detaljnije objasnio cijelu priču o talijanskom ribarskom plovilu MARIO LC, koje je nezakonito ušlo u naše teritorijalne vode.

Oglušili se na naredbe

- Jutros u 6.53 sati, Nacionalni pomorski centar za prikupljanje podataka Ravnateljstva policije, inače stacioniran u Zadru, javio je da se u teritorijalnom moru Republike Hrvatske, ispod Dugog otoka nalazi jedna ribarica pod sumnjom da je ušla u teritorijalno more i da je moguće da ribare. Tom prigodom na našim sustavima i sustavima u Nacionalnom centru i postaji utvrđeno je da je plovilo ušlo u teritorijalne vode RH negdje u dubini oko 0,98 nautičkih milja, što bi bilo preko kilometra. Što se tiče same dojave, rekacija Pomorske policije je bila takva da je odmah uputila policijsko plovilo na njihovu poziciju. Kad je policijski brod došao na tu lokaciju južno od Dugog otoka, policijski službenici su upozorili ribarski brod da se zaustavi, no oni to nisu napravili. Članovi posade broda nisu uopće odgovorili na poziv, zbog čega je započeo progon ove ribarice oko 7.10 sati. Ribarica je potom, nakon desetak minuta, prošla državnu granicu na moru u smjeru Italije, da bi potom bila zatečena u međunarodnim vodama nakon završetka progona u 7.37 minuta, objasnio je Surić dodajući kako je nakon toga utvrđeno da ribarski brod ne ribari, već je u tom trenutku zatečen u nezakonitom prelasku državne granice. Dakle, nezakonito su ušli i izašli iz RH.

Talijani već bili u krivolovu

Otkrio je kako za ovu istu talijansku ribaricu imaju u policijskim sustavima nadzora i praćenja već dva slučaja da je ulazila u teritorijalno more RH i to 21. svibnja ove godine i 19. srpnja ove godine. Surić je potom objasnio kako je u tijeku prekršajni postupak zbog nezakonitog prelaska državne granice od strane talijanskih državljana.

Na ribarici je zatečeno šest članova posade sa zapovjednikom, a u nadzor broda jučer je stigao i ribarski inspektor koji je obavio inspekciju cijelog broda i utvrdio da je taj ribarski brod već tri dana u ribarenju.

- Što se tiče Lučke kapetanije, mi smo obavijestili i njih i dali im na uvid sve ostale nadzore na moru. Oni su u sklopu sigurnosti plovidbe ribarskih stranih brodova također utvrdili određene nepravilnosti i postupili iz svoje nadležnosti, odnosno pomorskog zakonika. I oni će u tom dijelu obaviti svoj dio prekršajne obrade. Što se tiče nezakonitog prelaska državne granice, izreći će se određeni prekršajni nalozi za članove posade i zapovjednika. U ovom slučaju to će iznositi sveukupno oko 36 tisuća kuna, rekao je Surić.

Dodao je i kako zapovjednik talijanske ribarice poriče prekršaj, odnosno poriče da je bio u ribolovu, ali ne poriče da je ušao u naše teritorijalne vode. Rekao je da je samo prolazio, pa su ga odnijeli "korenti". Nakon što se završi prekršajna obrada i plati kazna te obavi izlazna granična kontrola, Talijani će najkraćim plovnim putem napustiti RH.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)