Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

U DOMU SV. FRANE Stiže stotinu novih uređaja za korisnike usluge Halo pomoć

04.09.2019. 12:59
U DOMU SV. FRANE Stiže stotinu novih uređaja za korisnike usluge Halo pomoć


Dobili smo suglasnost resornog Ministarstva, a uređaji bi upravo ovih dana, trebali stići u našu ustanovu. Treba ih potom instalirati, a onda slijedi edukacija zaposlenika jer su novi uređaji puno moderniji i sofisticiraniji od ovih koje smo imali do sada. Vjerujem da će sve biti u funkciji najkasnije, do kraja godine, rekla je Vesna Dujić ravnateljica zadarskog Doma za odrasle osobe sveti Frane.
Naime, već 12 godina u sklopu ovog zadarskog Doma, postoji usluga koja se zove Halo pomoć i koju koristi između 85 i 95 naših sugrađana starije životne dobi koji žive sami.
– Taj je projekt jako dobro zaživio među našim korisnicima. Mi smo bili jedan od prvih domova u Hrvatskoj koji je uveo tu vrstu pomoći. Sad ćemo se modernizirati sa 100-injak novih uređaja, a dvije medicinske sestre koje rade u ovom sustavu, proći će potrebnu edukaciju kako bi bile na usluzi našim korisnicima kao i do sada. Uređaje će financirati »naše« Ministarstvo, a uslugu Halo pomoći financira Grad iz svog proračuna, dodala je ravnateljica Dujić.


Poziv u pomoć pritiskom na tipku
Podsjećamo, korisnici ove usluge posjeduju uređaj koji se sastoji od jedinice spojene na telefonsku mrežu i prijenosne vodootporne tipke. Pritiskom na tipku, aktivira se centralna jedinica koja poziva prethodno programirane brojeve dojavnog centra. Operater u centru, odnosno medicinska sestra u Domu, po prijemu alarma dobiva sve podatke vezane uz korisnika te nalazi najbrži put za intervenciju i potrebnu pomoć. Uređaj omogućuje dvosmjernu komunikaciju unutar cijelog stana, čak i kroz zatvorena vrata, što znači da možete pričati bez slušalice primjerice, iz kreveta, s poda, iz sjedalice…
Inače, u Domu sv. Frane, pruža se usluga skrbi izvan vlastite obitelji odrasloj osobi s mentalnim oštećenjem kojoj nije potrebno bolničko liječenje, a skrb joj se ne može pružiti u vlastitoj obitelji ili osigurati na drugi način. Kapacitet ovog Doma je 60 korisnika i stalno je popunjen, a od tog broja 37 osoba se nalazi u Jedinici za pojačanu njegu. U dnevnom boravku je 14 korisnika, a usluge njege i pomoći u kući, koristi preko 70 osoba od čega je njih 20-ak na Silbi, Ižu i Istu.


Ustanova za palijativnu skrb potrebna – jučer!
Što se pak, tiče liste čekanja one su preduge u svim domovima u Hrvatskoj, a osobito u tzv. državnim domovima jer su puno jeftiniji od privatnih, pa tako ni zadarski Dom za odrasle osobe sveti Frane nije iznimka. Na listi čekanja je oko 200-tinjak osoba i prosječno se čeka između dvije do tri godine.
No, prema riječima ravnateljice Dujić posljednje je vrijeme veliki pritisak za smještaj osoba kojima je potrebna palijativna skrb.
– Nažalost, mi nismo takva ustanova. Nemamo potrebne uvjete, a nemamo ni kadar koji je potreban za skrb i njegu palijativnih bolesnika, objašnjava ravnateljica Dujić te tako i ona potvrdila koliko je Zadru i Zadarskoj županiji nužna i hitno potrebna – ustanova za palijativnu skrb koja će se, kako je najavio župan Božidar Longin na kolegiju održanom u veljači ove godine, graditi na lokaciji Babindub.