Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Zadarski lutkari postavljaju na scenu – Vlak u snijegu!

04.09.2019. 08:02
Zadarski lutkari postavljaju na scenu – Vlak u snijegu!


Jedno od najuspješnijih i najnagrađivanijih kazališta u zemlji – zadarsko Kazalište lutaka, upustilo se u još jedan novi, iznimno hrabar izazov. Naime, prvi i do sada jedini u Hrvatskoj, kreću u postavljanje na kazališne daske, kultnog romana Mate Lovraka – Vlak u snijegu.
Zasigurno nema onoga bez obzira na to koliko ima godina, a da ne zna otpjevati poznati song iz ekranizacije tog romana kojeg je napisao legendarni Arsen Dedić – Kad se male ruke slože, a Ljuban, Draga i Pero neizostavni su likovi koji nas vežu uz djetinjstvo, odrastanje i koji se prenose iz generacije u generaciju i nikada ne zastarjevaju. Jer ovu je priču, nadahnutu stvarnim događajima, tada kao mladi učitelj – Mato Lovrak napisao, davne 1931. godine. No, priča je jednako popularna i danas.
Te drage nam likove, utjelovit će sada glumci Kazališta lutaka Zadar, a upravo su u tijeku čitaće probe. Premijera je zakazana za 18. studenog, dok će predpremijeru građani moći pogledati dan ranije, u nedjelju 17. studenog ove godine, u 11 sati u zadarskom Kazalištu lutaka.


Okupljen tim predodređen za uspjeh
– Uz zaista veliki strah i poštovanje prema piscu, djelu i filmu, ja sam ipak, našem starom znancu, redatelju Draženu Ferenčini predložila dobro poznatu priču Mate Lovraka »Vlak u snijegu«. Nimalo lako i jednostavno, ali u našem Kazalištu kao da ne volimo ništa što je lako i jednostavno, tako da je ova produkcija uistinu postala izazov kako za ansambl i tehniku, tako i za naše vanjske suradnike. Režija je dakle, povjerena našem dugogodišnjem suradniku i autoru niza naših uspješnica – Draženu Ferenčini. Glazba je također, u rukama iskusnog i nama dobro poznatog Igora Karlića, dok smo dramatizaciju teksta prepustili mladim snagama iz našeg grada. Naime, Filip Jurjević je apsolvent na Sudiju dramaturgije u Zagrebu i naš sugrađanin koji već ima ponešto iskustva u ovom poslu, te je uz sugestije redatelja i njegove suradnice, a naše glumice Vjere Vidov koja se također priključila autorskom timu, uobličio tekst. Scenografiju i lutke potpisuje Robert Košta, a igrat će naravno, naš ansambl – otkrila je Iris Pavić Tumpa ravnateljica zadarskog Kazališta lutaka.


Sezona se ovoga puta otvara – premijerom
Ali, ima još jedna novina. Iako Kazalište već godinama sezonu već gotovo, pa tradicionalno otvara s »Crvenkapicom« ili pak, s premijerom, ovoga puta sezona se otvara premijerom predstave – »Bio jednom jedan…« čiju režiju i dramatizaciju potpisuje kćer poznatog Zadranina, lutkara i kulturnjaka, pokojnog – Zvonka Festinija, Leda Festini Jensen.
Glazbu za ovu predstavu potpisuje Damir Martinović-Mrle, scenograf je Darko Petković i koreograf Alen Ćelić.
– Kao što i sama redateljica kaže, biti će to priča o…« prijateljstvu, odrastanju, sastajanju i rastajanju, priču o pomicanju vlastitih granica, prevladavanju straha od nepoznatog i prepuštanju snazi mašte i kreativnosti…« Predstava je namjenjena našoj najmlađoj publici, djeci od tri godine, pa dalje, a sigurni smo da će se svidjeti i starijima. U sezoni nas čeka još mnogo toga zanimljivog. Ubrzo nakon premijere, bit će prikazana naravno, i »Crvenkapica«, zatim i druge naše stare uspješnice poput »Juhe od bundeve«, »Mačka u čizmama«, »Tri praščića«… – naglasila je ravnateljica Kazališta lutaka Zadar Iris Pavić Tumpa, dodajući kako će uskoro biti održana i konferencija za novinare na kojoj će javnosti biti predstvaljena nova kazališna sezona i nove predstave.