ZDRAVA HRANA Cromaris u proizvodnju ulaže novih 400 milijuna kuna

Slika korisnika mkvanja
Deseta godišnjica rada najvećeg hrvatskog riboprerađivača
Planiramo i nastavak ulaganja u marketing i razvoj brenda uz proširenje kapaciteta u preradi i rastu udjela u prodaji diferenciranih proizvoda, kao ključnih elemenata razlikovnosti u odnosu na konkurenciju, rekao je Goran Markulin, direktor
Zvonko KUCELIN
Cromarisov pogon u Zadru

Sedma tvrtka u svijetu po proizvodnji orade i brancina i jedna od najbrže rastućih u toj gospodarskoj grani, Cromaris, ovih dana obilježava deset godina osnutka i poslovanja u okviru Adris Grupe. Upravo za tu jubilarnu godišnjicu stigao im je prestižni certifikat iz domene održive akvamarikulture ASC, čime su ujedno postali i jedina tvrtka na svijetu koja posjeduje taj certifikat za sva svoja ribogojilišta.
A u Jadranskom moru imaju ih ukupno sedam, od čega pet u zadarskom akvatoriju. Svi ti uspjesi, a i višestruko povećanje proizvodnje bili su povod za organizirani obilazak mrijestilišta, uzgojnih kaveza i proizvodnoga pogona u Gaženici za predstavnike medija.
Italija glavno tržište
- Adris grupa je u razvoj kompanije od osnutka 2009. godine do danas uložila milijardu kuna, rezultat čega je snažan rast svih poslovnih pokazatelja - prodaja je povećana gotovo deset puta uz brojne tehnološke i proizvodne inovacije. Danas ćemo predstaviti i naš novi proizvod koji smo tek plasirali na tržište i od njega očekujemo puno. Radi se o tzv. skin pakiranju fileta orade, brancina i hame, te odresku kame koja je u ovim krajevima manje poznata, a izuzetno je kvalitetna bijela riba, kazao je direktor Cromarisa Goran Markulin ističući kako se do tog proizvoda došlo nakon pomnog praćenja trendova u prehrambenoj industriji, kako kod nas, a tako i u inozemstvu gdje Cromaris plasira 80 posto svoje ukupne proizvodnje.
Glavno izvozno tržište im je Italija gdje odlazi 40 posto ribe i ribljih prerađevina, a pojedinačni kupac broj jedan im je Metro iz Njemačke.
- Cromaris riba prisutna je na svim važnijim tržištima Europe. U proteklom desetogodišnjem razdoblju Cromaris je prosječno rastao 22 posto godišnje. Rezultat je to strategije rasta i razvoja temeljene na vrhunskoj kvaliteti proizvoda, uz najkraći mogući rok dostave od ulova do krajnjeg potrošača. Na inozemnim tržištima ostvarujemo 81 posto količinske prodaje i 83 posto prihoda od prodaje. Budući rast temelji se na snažnijoj prisutnosti na ključnim izvoznim tržištima poput Italije, Francuske i Njemačke, a planiramo i nastavak ulaganja u marketing i razvoj brenda uz proširenje kapaciteta u preradi i rastu udjela u prodaji diferenciranih proizvoda, kao ključnih elemenata razlikovnosti u odnosu na konkurenciju, rekao je Goran Markulin, najavljujući ulaganja od oko 400 milijuna kuna u narednih pet godina.

Skin pakiranja fileta

Osvrnuo se i na novu liniju u tzv. skin pakiranju pojašnjavajući kako se radi o proizvodu visoke dodane vrijednosti, a odresci i fileti tako upakirani Cromarisu su ključni element razlikovnosti u odnosu na konkurenciju.
- Dakle, to je filetirana i od kosti očišćena riba u inovativnom pakiranju bez nabora koje čuva svježinu, boju i cjelovitost proizvoda. Proizvod je pokriven tankim slojem zaštitne folije, tako da se može osjetiti i doživjeti već na prodajnom mjestu. Skin pakiranje prati i moderan dizajn koji ističe prednosti Cromarisove ribe i potrošaču donosi informacije o pojedinoj ribljoj vrsti i načinu uzgoja. Riječ je o najmodernijoj tehnologiji pakiranja ribe u svijetu kakve dosad nije bilo na hrvatskom tržištu. Koncept je to koji proizlazi iz vizije Cromarisa da bude prepoznat po svježini, najvećoj kvaliteti i inovativnosti proizvoda, u čemu već jesmo lideri na tržištu, rekao je Markulin i podsjetio kako je priprema za ovu investiciju trajala više od dvije godine, a vrijedna je više od tri milijuna kuna.
Direktor Cromarisa iznio je i podatak da je njihova tvrtka u prvom polugodištu 2019. godine ostvarila prodaju od 4.334 tone, što je za 16 posto više u usporedbi s prvih šest mjeseci prošle godine, te da je na izvoznim tržištima ostvaren količinski rast od 18 posto. Kazao je i kako je zabilježen rast prosječnih cijena od dva posto, što je dovelo do rasta prihoda od prodaje za 18 posto.
- Cromaris je u prvih šest mjeseci 2019. godine ostvario neto dobit iz redovnog poslovanja od 12,2 milijuna kuna, što je za 44 posto više u usporedbi s istim prošlogodišnjim izvještajnim razdobljem. Prognoze za drugi dio godine ukazuju na zadržavanje trenda dvoznamenkastog rasta količinske prodaje i prihoda. U 2019. godini Cromaris će dostići razinu prodaje od gotovo 10.000 tona ekvivalenta svježe ribe ili WFE-a (engl. Whole Fish Equivalent), poručio je Markulin nakon čega su novinari imali priliku u moderno opremljenom mrijestilištu u Ninu vidjeti početni proces uzgoja ribe.

«Riblji roditelji«

Cromaris ima svoje »riblje roditelje« za uzgoj orade i brancina, koji su odabrani po genetskom kodu i jamče zdravo i kvalitetno potomstvo. Pod strogo kontroliranim uvjetima oni se mrijeste, nakon čega se ikra pokranjuje u specijalne posude dok se ne izlegu ličinke. A njih hrane planktonima i to zooplanktonom i jednom vrstom algi - fitoplanktonom. I taj postupak vrlo je složen te se provodi pod strogo kontroliranim uvjetima. Kad ličinke dosegnu oko tri grama i postanu mlađ seli ih se u druge bazene, a kad dođu u neku tinejdžersku dob idu u kaveze u moru, gdje ih se hrani dok ne dosegnu izlovnu težinu. Jednu takvu lokaciju smještenu između rta Žman i rta Gubac novinari su također imali priliku vidjeti.
- Tu na ovoj lokaciji imamo ukupno 39 kaveza promjera oko 38 metara u kojima po dozvoli za uzgoj možemo uzgojiti dvije tisuće tona ribe. Tu uzgajamo podlanicu i hamu, a ta vrsta nam je na ovoj lokaciji godinu dana, kazao je Marko Domijan, rukovoditelj tog uzgajališta dodajući kako se riba tu zadrži do dvije godine.
- Izlovna težina podlanica i brancina je oko 450 grama, dok je za hamu oko tri kilograma. Odavde se nakon izlova odvoze na preradu u naš prerađivački pogon u Gaženici, priča Domijan.

Kontrolirani uvjeti

Kroz taj pogon novinare je proveo i pojasnio svaku fazu obrade pojedine vrste ribe Ivan Gligora, rukovoditelj prerade. Sve se, naravno, radi pod strogo kontroliranim uvjetima, a tek jedan mali dio obavlja se ručno. Gligora je pojasnio kako se proizvodni program odvija u duplo, za slučaj da jedan sustav iz nekoga razloga zakaže. Radnicima u preradi vrijeme i nije baš naklonjeno jer su rokovi za preradu, kao i isporuku kupcima, vrlo kratki i precizni. Novinare su zanimali specijalizirani stojevi, a onda se pokazalo kako se u tom pogonu krije i jedan jedinstveni na svijetu stroj. On je nastao preinakom postojećeg, a služi za rezanje utroba kako bi se riba očistila.
Ana Legac Bačić, voditeljica laboratorija i razvoja proizvodnje, zadužena je za mikrobiološku kontrolu kvalitete ribe. Istaknula je kako je Cromarisova riba broj jedan po količini omega 3 masti važnih za ljudski organizam.
- Postigli smo da naše ribe imaju razinu od jedan posto omega 3 masti. Divlji brancin ima tri do osam, no ostali iz uzgoja svega 0,2-0,3 posto omega 3 masti. Dakle, s tim »metemo« konkurenciju, istaknula je Legac Bačića dodajući kako su im najveća konkurencija Grci i Turci jer je zbog topline mora njima proizvodnja jeftinija.

Neprijatelji uzgajivača

Na samom domaku kavezima kod Žmana Cromarisov brod s novinarskim ekipama dobio je zanimljivu pratnju. Jato od šest dupina veselo se bacalo po površini što je, naravno, oduševilo predstavnike medija, a posebice fotografe i kamermane. Snimili su divne prizore ovih dobroćudnih morskih sisavaca. No razdragana lica nisu se mogla vidjeti kod ekipe Cromarisa. Ta medijima divna i umiljata stvorenja koja su poželjeli i pomaziti ribarima i uzgajivačima su neprijatelji.
- Sjećate li se serije Malo misto. E u njoj je pokojni Miljenko Smoje na jedan simpatičan način poručio što su dupini ribarima - najveći neprijatelji, dobacio je rukovoditelj uzgoja dodajući kako im nerijetko provale u kaveze i pričine štetu, kao i ribarima na mrežama. No bez obzira na to predstavnici medija ostali su pri svom stavu i otišli zadovoljni što je došlo do tog bliskog susreta.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)

Komentari

Slika korisnika Maria22
Pozdrav Prijatelji su Maria Guadalupe, ovdje sam kako bih informirao sve što sam doživio online kada sam tražio kredit. Izgubio sam mnogo novca tražeci zajam dok nisam upoznao VLADIMIRA FINANCIAL INVESTITORA. Tko mi je pomogao dobiti kredit od 60000 eura po kamatnoj stopi od 2%. Ako trebate kredit i ako ste ozbiljni, savjetujem vam da poslušate moj savjet i kontaktirate je putem e-pošte: (vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com) Kontaktirajte putem aplikacije WhatsApp: +16014560144 za vaš zahtjev za kredit, hvala na slušanju