Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Damian Vučenović: “Nadam se da ću u konačnici postati velemajstor”

04.09.2020. 13:23


Najviše volim igrati s bijelim figurama jer igrač koji igra s njima počinje igru. Imam više napadački stil igre i ne volim obranu ili bunker, govori nam Damian Vučenović, četrnaestogodišnji zadarski šahist koji je nedavno dobio prestižnu titulu majstorskog kandidata koju u Hrvatskoj u tom uzrastu ima još samo jedan dječak.
Ovaj samozatajni tinejdžer šahom se bavi od svoje četvrte godine kad se upisao u Dječji vrtić Casper gdje je uz trenera Veljka Šagija počela ljubav prema ovoj plemenitoj igri. Posjetio nas je jučer u pratnji oca Darija Vučenovića, te smo s njima razgovarali o ljubavi prema šahu, brojnim uspjesima te planovima za budućnost. Sa sobom je donio je posljednji pehar kojega je osvojio kao prvak države za uzrast do 15 godina te medalju s istog natjecanja, a koje se održalo nedavno u hotelu Medena u Trogiru. Tamo se natjecalo 40 šahista te je Damian u sedam dana odigrao devet partija, od kojih je imao pet pobjeda i četiri remija.


Šest puta prvak
– U Trogiru mi je bilo super jer smo se pored natjecanja kupali, zabavljali, igrali nogomet, košarku, igrali smo i šah za zabavu. Samo natjecanje je bilo dosta zahtjevno jer smo imali dosta partija, i do dvije dnevno, s neke su znale trajati i do četiri sata, što zna biti jako zahtjevno. Ipak, bilo je super, govori Damian. Inače, ovo mu nije prvi put da je prvak Hrvatske već je to do sada bio pet puta u standardnom šahu, te jednom u ubrzanom šahu.
– Volim šah jer je zabavan, učimo se raznim strategijama, planiranju, razmišljanju, koncentraciji… Sve ovo pomoglo mi je puno i u školi te sam vrlo lako svladavao gradivo, govori ovaj samozatajni tinejdžer, a otac Dario nadopunjava – Damian je išao u Osnovnu školu Šime Budinića i sve je razrede prošao s odličnim uspjehom. Mislim da mu je upravo šah i vještine koje je stekao zahvaljujući njemu, pomogle da lakše savlada sve prepreke s kojima se susreo. Primjerice, matematiku nije baš puno učio, a uvijek je imao pet, hvali da otac Dario.


Turniri u inozemstvu
Inače, šah je, iako se možda nekima na prvi pogled i ne čini tako, poprilično izazovan i naporan sport. Naime, partije na turnirima znaju trajati i po nekoliko sati tijekom kojih treba znati zadržati koncentraciju na visini jer ako ona padne, postoji mogućnost gubitka partije. Također, djeca često idu na razne turnire pa je tako Damian zahvaljujući šahu proputovao velik dio Europe te gotovo cijelu Hrvatsku.
– Gotovo da nema sela i mjesta u kojem Damian nije bio jer se u svim gradovima i manjim mjestima igra šah i organiziraju se turniri. Također, sudjelovao je na raznim turnirima u Francuskoj, Austriji, Rumunjskoj, tako da je samo prošle godine imao 26 turnira po Hrvatskoj i Europi, govori nam Dario. Pojašnjava kako su upravo ova učestala putovanja i izbivanja s nastave razlog zašto je Damian upisao sportsku gimnaziju u Zagrebu. Tamo naime, imaju prilagođen i individualiziran program prema gotovo svakom učeniku te izostanci radi natjecanja nisu problem. Damian uz šah još trenira i judo te se nada kako će nakon srednje škole upisati Kineziološki fakultet te se nastaviti baviti šahom i kad naraste.
– Kad odrastem mogu biti trener, mogu se nastaviti baviti šahom, natjecati se za šahovsku reprezentaciju i igrati turnire. Također, nastavit ću skupljati bodove s raznih natjecanja i rejting te se nadam da ću nakon ove titule postati FIDE-majstor, potom internacionalni majstor te u konačnici velemajstor, govori nam Damian, inače član šahovskog kluba Zagreb. Također, zbog svojih uspjeha je i član kadetske reprezentacije te je zadnjim uspjehom, osvojenom titulom prvaka Hrvatske izborio odlazak na svjetsko prvenstvo u šahu. Također, sudjeluje i u raznim turnirima u on-line šahu te i tamo ima izvrsne rezultate.




Partija s Kasparovom
Kao jedan od trenutaka koje bi istaknuo Damian nam je spomenuo šahovski turnir kojega je prije tri godine organizirao svjetski poznati šahist Gari Kasparov, a na kojem je imao priliku i čast igrati protiv šahovskog velikana.
– Gari Kasparov mi je veliki uzor i bio sam jako sretan kad sam mogao igrati protiv njega. Bili smo na turniru i on je igrao protiv nas šesnaestero. Partija je trajala oko sat i pol vremena i nekih 30 poteza i tek tada me pobijedio, rekao je Damian koji je tada imao 10 godina i koji je na nekoliko turnira koje je organizirao Kasparov osvojio prvo mjesto u svom uzrastu. Inače, Damian sada igra tako dobro da mu otac Dario već nekoliko godina ne može parirati.
– Nema šanse da bih mu mogao parirati. To sam mogao do njegove osme godine, ali sada nikako. Možda ako gleda televiziju, gleda nešto na mobitelu i igra, onda bih možda mogao imati šanse. Inače, ako je skoncentriran, nemam nikakve šanse. Čak me zeza da će mi dati prednost, govori nam kroz smijeh Dario Vučenović.
Dodaje kako uskoro idu za Zagreb gdje Damian kreće u školu, a Dario radi te kako je pred Damianom godina puna izazova – nova škola, nova sredina i nova šahovska sredina. Ipak, vjerujemo kako će se ovaj mladić vrlo brzo snaći.
 


Ništa bez dobrog trenera


Damian je svjestan kako ovog uspjeha ne bi bilo bez dobrih trenera. Tako je zahvalio prvom treneru Veljku Šagiju koji ga je naučio vući prve poteze i kroz igru mu je usadio ljubav prema šahu. Nakon njega, trener mu je bio Ivan Jakić, potom Patrik Levačić te sada Goran Dizdar. Svi oni zaslužni su za veliki uspjeh ovog mladog šahista.