Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Igor Vori: Nema pritiska, spremni smo za ovaj veliki izazov!

04.09.2020. 08:34


Dvorana Krešimira Ćosića ponovno je iz košarkaške uskočila u rukometne odore i od danas pa sve do nedjelje će biti arena na kojoj će se za naslov SEHA – Gazprom lige boriti četiri najbolja kluba: PPD Zagreb, Telekom Veszprem, Vardar 1961 i Meshkov Brest. Međunarodno rukometno natjecanje, ove sezone odigrano je u dvije skupine s po šest klubova koji dolaze iz čak devet različitih država, stiglo je tako do pretposljednjeg čina, polufinalnih dvoboja koji su na rasporedu danas dok će se za bitka za titulu devetog SEHA prvaka odvijati u nedjelju s početkom u 20.30 sati.


Tradicija na strani Veszprema
Prvo polufinale u 18 sati igraju mađarski Telekom Veszprem i bjeloruski Meshkov Brest. Bit će to ujedno i dvoboj dvojice španjolskih trenera, Davida Davisa (Veszprem) i Raula Alonsa (Brest), i to je treći put nakon 2016. i 2017. godine da te dvije momčadi igraju polufinale ovog natjecanja, a oba puta je kao pobjednik izlazio dvostruki prvak, Veszprem. No, unatoč tome što su Mađari do sada pobijedili Brest u svim utakmicama na završnicama SEHA lige, i čak su pobijedili u obje odigrane tijekom regularne sezone, njihov strateg David Davis izbjegava ulogu favorita.
– Ne znamo kakve su nam šanse. Ali, moji igrači su u fantastičnoj fizičkoj kondiciji, puno su radili u teretani i na terenu. Momčad je spremna i zaista sam siguran u njih – rekao je Davis na medijskoj konferenciji pred polufinalnu utakmicu, dodajući.
– Dolazimo se boriti svake sezone. Sretni smo što smo ovdje i ne osjećamo nikakav pritisak. Sretni smo što možemo biti ovdje i u ovoj situaciji, ali isto tako smo došli boriti se za naslov te smo fokusirani samo na pobjedu.
Davisov sunarodnjak na klupi bjeloruskog kluba Raul Alonso prolazi kroz nekoliko promjena u svom timu, ali to nije razlog za predaju.
– Svi smo u istoj poziciji nakon tako duge pauze i dugo vremena bez rukometa. A igranje na Final fouru uvijek donosi mješavina trenutnog nadahnuća, visoke kvalitete i uz sve to i malo sreće. Znamo da nas u polufinalu očekuje sjajna momčad sa sjajnim igračima. No, došli smo ovdje boriti se za trofej. Ali i znamo da moramo igrati jako dobro da bismo uspjeli pobijediti momčad poput Veszprema.
Da je toj crnoj seriji poraza protiv Veszprema došao kraj nada se i Senjanin na golu Bresta, Ivan Pešić.
– Možda nam je prednost što naša pauza nije bila duga kao ostalim sudionicima. Imali smo uspona i padova na pripremama, ali sada, što se tiče natjecanja, ti rezultati uopće nisu važni.


Klasik u drugom polufinalu
Nakon Veszprema i Bresta na meniju je od 20.30 sati veliki okršaj, za neke i finale prije finala, između PPD Zagreba i Vardara 1961. SEHA klasik, najslikovitije rečeno. Jer, nema momčadi koje mogu nadmašiti ova dva kluba na vječnoj listi Final four završnica SEHA lige. Ovo će im biti čak deveti nastup na završnicama, a Vardar je k tome i rekordni pobjednik s pet osvojenih naslova. Zanimljivo da su obje momčadi u Zadar stigle s novim trenerima. Na klupi hrvatskog prvaka je proslavljeni »kauboj« Igor Vori koji je iznimno optimističan pred ovaj polufinalni sraz iako tradicija nije na strani njegovog kluba. PPD Zagreb nikada nije pobijedio Vardar ni u jednoj ključnoj utakmici SEHA završnice.
– Ne osjećam toliki pritisak, PPD Zagreb je institucija u rukometu i uvijek želimo pružiti maksimum. Kao i Vardar imamo nove igrače i novog trenera, ali sve ide u dobrom smjeru. Branitelji su naslova i unatoč mnogim promjenama u momčadi još uvijek imaju onu sjajnu borbenost što su i pokazali u četvrtfinalu protiv Nexea. Ali, mi želimo dokazati svoje sposobnosti i ambicije u ovom zaista teškom polufinalu. Naš tim raste svakodnevno i spremni smo za ovaj veliki izazov – rekao je Vori, a složio se s njim kapetan i vratar Zagrebaša Matej Ašanin.
– Dobro smo se pripremili, ali još uvijek rastemo kao momčad. Očekujemo težak dvoboj, što za sve nas znači veliko iskustvo i izazov.
Zagrebov protivnik Vardar je pak bio pod velikim pritiskom jer su bili blizu eliminacije u četvrtfinalu protiv Nexea.
– Bili smo pomalo sretni, ali tu smo sreću zaslužili – kazao je trener Vardara Stevče Alusovski osvrnuvši se na utakmicu prošle subote u četvrtfinalu. Gledajući svoju momčad, uvjeren je u pozitivnu transformaciju prije početka Final foura.
– Imamo devet novih igrača i trenutačno sam potpuno zadovoljan. Naravno, nadam se da ćemo uspjeti postići najbolje rezultate. Gradimo tim, ne samo za ovaj turnir, već i za cijelu novu sezonu – zaključio je Alusevski.
 




U dvorani će moći biti 500 gledatelja


U ovom dijelu Europe završnica SEHA lige u Zadru bit će prvi rukometni turnir od izbijanja epidemije novog koronavirusa koji će se igrati pred publikom u dvorani. To znači i novu razinu primjene epidemioloških mjera na jednom sportskom događaju.
U dvorani će moći biti 500 gledateljaa, a poseban sustav nadzire njihov boravak, tj. uzimaju im se podaci i prati se njihov ulazak i izlazak iz dvorane te smještaj za vrijeme utakmice. Svaki navijač ima svoje sjedeće mjesto. Ta su mjesta tako raspoređena da se poštuje preporučeni fizički razmak. Navijačima se pri dolasku dijele maske, voda i sendviči kako ne bi bilo nepotrebnog zadržavanja po hodnicima. Stotinu ljudi koji su uključeni u uži krug organizacije, uoči turnira je testirano na koronavirus, a tijekom turnira svi su obvezni pridržavati se posebnih sigurnosnih protokola. Oni su razrađeni do najsitnijeg detalja, npr. do toga na kojim se benzinskim postajama na putu za Zadar autobus s igračima smije zaustaviti. U dvorani je postavljena do sada neviđena oprema za zaštitu od koronavirusa. Među ostalim, igrači prolaze kroz dezinfekcijske barijere na kojima se nalaze kabine s dezinfekcijskim ultraozonom, a temperatura se u dvorani mjeri termokamerama.
 


Raspored


Petak – polufinale
Telekom Veszprem – Meshkov Brest (18), Vardar 1961 – PPD Zagreb (20.30)
Nedjelja – za treće mjesto (18), finale (20.30)