Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Jesu li odluke Stožera bile protuustavne? Ustavni sud za petnaest dana objavljuje odluku

04.09.2020. 08:30


Ustavni sud intenzivno radi na rješavanju predmeta koji se tiču odnosa države prema “koronavirusu” i prva odluka mogla bi biti objavljena najranije za petnaestak dana, a u svakom slučaju do kraja rujna, piše u petak Večernji list.
Prvo će se donijeti odluka o najvećem prijeporu, je li se običnim zakonom moglo ovlastiti Stožer da donosi mjere ili je trebalo primijeniti članak 17. Ustava, pa je o tomu trebala odlučiti dvotrećinska većina u Hrvatskom saboru.
U potonjem slučaju, Stožer više ne bi mogao donositi mjere, a o aktualnima bi trebao odlučiti Hrvatski sabor dvotrećinskom većinom. Ako je netko prekršajno (za kazneni slučaj nismo čuli) osuđen, imao bi pravo tražiti poništenje odluke te povrat novčane kazne. A moglo bi se postaviti i pitanje naknade štete u poslovanju, i to u roku od šest mjeseci od odluke Ustavnog suda.
Kad bi Ustavni sud odlučio u prilog stavu o dvotrećinskoj većini potrebnoj za donošenje protuepidemijskih mjera, Hrvatski sabor bi u tom slučaju, prema mišljenju nekih, odlučivao o svakoj pojedinoj mjeri, a ne bi jednom odlukom postavio okvir za sva moguća ograničenja.
S onima koji zagovaraju takav pristup, s obzirom na saborsku brzinu odlučivanja i osobito lakoću donošenja odluka dvotrećinskom većinom, na svom se profilu na Facebooku urnebesno našalio doajen ustavnog prava prof. dr. sc. Branko Smerdel.
Ali, što ako se dvotrećinska većina ne postigne ili ako se danima pa i tjednima traže kompromisna rješenja. Tada bismo postali prva zemlja bez epidemioloških mjera te bi se postavilo pitanje odgovornosti za narušavanje zdravlja i života ne samo zaraženih nego i svih onih koji bi ostali bez zdravstvene skrbi zbog opterećenosti zdravstvenog sustava s bolesnima od COVID-19, donosi Večernji list.