Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

NA PODRUČJU JASENICA Veličanstveni Velebit i biserno Jadransko more – aduti jedinstvene destincije

04.09.2020. 12:53


Područje Općine Jasenice (Jasenice, Maslenica, Zaton Obrovački i Rovanjska s istočnim dijelom zaseoka Modrič) spaja planinu i more, mediteransku s planinskom klimom, tradiciju s današnjicom. Područje Jasenica prostire se od Modriča na zapadu do bivše tvornice glinice ponad Obrovca na istoku te od velebitskog prijevoja Mali Alan i vrhova Velebita na sjeveru do Novigradskog mora na jugu.
– Od početka ove godine na području Općine Jasenice je ostvareno 60 posto prošlogodišnjeg broja dolaska i 62,5 posto noćenja. Gledajući razdoblje od 15. srpnja 2020. do 15. kolovoza 2020. ostvareno je preko 70 posto turističkog prometa u odnosu na prethodnu godinu, kazala je Marijana Matek iz Turističkog ureda TZO-a Jasenice. Direktorica TZO Petra Matek je na porodiljskom odsustvu.


Nijemci pa Hrvati najbrojniji gosti
Kad je riječ o dolascima gostiju od 1. siječnja do 31. kolovoza 2020. putem eVisitora prijavljeno je ukupno 9.425 dolaska. Kako je u istom razdoblju 2019. bilo 15.758 dolaska ostvarilo se 59,81 posto dolaska.
– U situaciji virusa Covid-19 domaćih gostiju je bilo 2.677 što je 74,63 posto s obzirom na proteklu godinu kad ih je bilo 3.597. Stranih gostiju je bilo 6.748 gostiju ili 55,44 posto s obzirom na prošlogodišnjih 12.171 dolazak, kazala je Matek.
U prvih osam mjeseci ostvareno je 111.742 noćenja što je ostvarenje od 62,52 posto s obzirom na prošlu godinu kad je bilo 178.720 noćenja.
– Domaći gosti su ostvarili 53.733 noćenja ili 67,50 posto u usporedbi s prošlogodišnjim razdobljem kad su imali 79.497 noćenja. Strani gosti imali su 58.009 noćenja ili 58,46 posto prošlogodišnjih rezultata kad su imali 99.223 noćenja, navodi Matek.
Domaćih gostiju do 31. kolovoza 2020. je bilo 2.677. Ipak, najbrojniji gosti u Općini Jasenice su iz Njemačke (2.759).
– Pored Njemačke najviše stranih gostiju dolazi iz Slovenije (1.014) te iz Češke (688), Poljske (845), Austrije (322), Slovačke (199), Mađarske (187) itd., nabrojila je Matek.


Impresivan spoj prirodnih ljepota
Od Jasenica do Modriča nalaze se pješčane plaže: Male Vrulje, Tratarica, Maslenica, Splovila, Rovanjska, Modrič i druge.
– Ovo područje impresionira nevjerojatnim spojem Jadranskog mora kao biserom Mediterana s veličanstvenom planinom Velebit, naglasila je Marijana Matek.
Zahvaljujući neposrednoj blizini autoceste Zagreb – Split, Zračnoj luci Zadar, neposrednoj blizini dvaju impozantnih mostova koji premošćuju Novsko ždrilo, kvalitetnom smještaju, ovo turističko mjesto postaje sve traženija turistička destinacija.
– Na jaseničkom području se isprepliću velebitska bura sa zdravim i slanim morskim zrakom, idealno za istinski odmor i opuštanje od stresa, bogomdano za razvoj selektivnih oblika turizma. Današnji turisti traže puno više od mora i sunca, traže doživljaj, kazao je načelnik Martin Baričević, načelnik.
Pored pješčanih plaža i kristalno bistrog mora blizina Velebita obogaćuje ovaj kraj svojim parkovima, špiljama, šetnicama i biciklističkim stazama. Na izlazu iz Rovanjske, na Matekovoj punti nalazi se jedna od najpoznatijih špilja u Hrvatskoj – Modrič špilja, istražena u dužini od 829 metara. Spilja Modrič speleološko je bogatstvo u podnožju Velebita. Crkvica sv. Jurja u Rovanjskoj je biser starohrvatske sakralne arhitekture. Crkve sv. Frane, sv. Jeronima i sv. Jurja kao i okolno groblje se prema podacima Hrvatskog registra kulturnih dobara nalaze u kategoriji nepokretnih dobara.




Područje za ljubitelje biciklizma
– Ponad Jasenica dominira drugi po veličini velebitski vrh Sveto brdo visoko 1.753 metara. Najviši most za bungee jumping u Hrvatskoj je Maslenički most visine 56 metara, ističe Baričević.
Ljubitelji vožnje na dva kotača atrakcije šireg područja mogu obići i na biciklu. Naime, područje Općine Jasenice je jedno od najljepših područja u Zadarskoj županiji za sve ljubitelje biciklizma. Vožnja po Majstorskoj cesti (tzv. Alanska cesta) ostavlja bez daha, kao i uspon na Tulove grede.
– Ljubitelji prirode i rekreativci uživaju u čistom zraku i nezaboravnom pogledu na zadarsko zaobalje i arhipelag s više od 1.000 metara visine. Podno Tulovih greda je crkva sv. Frane koju je izgradio austrijski car Franjo I. u spomen na novoizgrađenu Majstorsku cestu, prvu koja je povezala kontinentalnu Hrvatsku s Dalmacijom. U samom podnožju ceste je rodna kuća Luke Modrića, najboljeg europskog i svjetskog nogometaša u 2018. godini i jednog od glavnih igrača slavnog Real Madrida, ponosno će Baričević.


Privatni sektor u turizmu
U nastavku biciklističke staze je vidikovac veličanstvenog kanjona rijeke Zrmanje gdje su snimljene brojne filmske scene o slavnom indijanskom poglavici Winnetou.
– Općina Jasenice slikovito je »Mediteran u malome«, odnosno unutar administrativnih granica su koncentrirani mnogobrojni resursi Mediterana koji se strateškim usmjerenjem mogu valorizirati na način da se kreira okvir za oblikovanje destinacije u koju se dolazi ciljano, kaže Baričević dodajući kako je kombinacija obalnih i krševitih zaobalnih resursa osnova koja nudi cjelovitu i s aspekta aktivnosti u destinaciji razigranu ponudu koja se kontinuirano može nadograđivati i poboljšavati, te obogaćivati u smislu destinacijskog imidža. Jedan od prioriteta odnosi se upravo na jačanje kapaciteta privatnog sektora u turizmu, prvenstveno jer je upravo privatni sektor (malo gospodarstvo) pokretač promjena, zaključio je načelnik Baričević.
 


Šetnica u Maslenici, obalni pojas u Rovanjskoj


Pred nama je izgradnja šetnice u Maslenici u dužini od 1.600 metara, a odnosi se na nastavak provedbe projekta uređenja šetnice u Maslenici. Projektom kojim se uređuje i oprema navedeni dio obale, te se modernom šetnicom i plažom podiže nivo turističke ponude, kazao je Baričević dodajući kako je u tijeku izmjena i dopuna UPU-a Rovanjska za uređenje obalnog pojasa i izgradnju potpornih zidova, najavio je Martin Baričević.