Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

NE BOJE SE KORONE Njemački turisti nisu napustili Zadar!

04.09.2020. 09:35


Njemačka Vlada upozorila je svoje građane da ne putuju u Hrvatsku koju smatraju epidemiološki rizičnim područjem. To praktično znači da se svi njihovi državljani po povratku iz naše županije moraju testirati na koronavirus te ostati u samoizolaciji sve dok ne dobiju potvrdu da nisu pozitivni. A područjem visokog rizika, kakvim su proglasili i našu županiju, smatra se ono u kojemu je u jednom tjednu zabilježeno 50 ili više slučajeva oboljelih na 100.000 stanovnika.
Za utjehu Zadru ostaje činjenica da su, osim nas, na crvenu listu uvrštene još dvije dalmatinske županije, Šibensko-kninska i Splitsko-dalmatinska koje su također zadnjih dana nastavili s velikim brojem oboljelih. No, treba napomenuti kako je Njemačka, za razliku od Slovenije, Austrije, Velike Britanije i Cipra koje su cijelu Hrvatsku stavile u crvenu zonu, ovom bojom označila samo neke naše županije. Ukoliko se broj inficiranih uskoro smanji, za očekivati je kako ćemo biti izbrisani s ove liste.


Nijemci najbrojniji gosti
Nakon što je Poljska zabranila letove iz zadarske Zračne luke, ovo je novi udarac turizmu naše županije. Posljedice ove odluke tim su značajnije zna li se da su Nijemci naši glavni gosti te da ih u Zadru ima dvostruko više nego ostalih gostiju. Primjerice, u Zadru se ovoga ponedjeljka odmaralo 1.129 Nijemaca, nakon kojih sljede domaći gosti, njih 531, a Austrija i Češka imale su po 181 gosta, Poljska 170, Rumunjska 113, Slovenija 74 turista, a Slovačka 72, što najbolje pokazuje koliko su za našu županiju važni njemačko turisti.
U Turističkoj zajednici Grada Zadra iznenađeni su ovom odlukom, napominjući kako je sreća u nesreći to što je ona stigla na kraju ljeta, u protivnom posljedice bi bile još veće. Naime, evo što nam Ante Galić kaže o zabrani njemačke Vlade koja je na snagu stupila u srijedu navečer:


Hotelijeri plaćaju testove gostima
– Zabrinuti smo zbog razvoja događaja jer je Njemačka naše primarno emitivno tržište koje se i ove godine pokazalo daleko najvažnijim tržištem. Dosta smo dugo odolijevali ovom scenariju, no on se ipak dogodio. S druge strane, dogodio se krajem sezone te se može reći kako smo ipak izvukli najviše što se moglo, ističe Galić kojega smo pitali je li ova odluka, prema njegovim saznanjima, dovela do masovnog odlaska njemačkih turista iz našega grada.
– Razgovarao sam jutros s nekoliko hotelijera i kažu mi kako su računali na ovakav scenarij. No, napominju da njemački turisti nisu otišli iz hotela jer vjeruju u sigurnost situacije u Hrvatskoj i platit će testove po povratku kući. Čak troje hotelijera rekli su mi kako nemaju neki veći odljev turista, ali on će se sigurno dogoditi jer ne možemo imati iluziju da će sve biti kao i dosad. Turisti po dolasku u Njemačku moraju napraviti test na koronu te ukoliko su oni negativni ne moraju u samoizolaciju. Treba napomenuti kako neki hotelijeri, poput Falkensteinera, svojim gostima plaćaju testove u Hrvatskoj, i to već tri tjedna. Drugi su se ovoj situaciji prilagodili na neke druge načine, stoga ima različitih varijanti. Šteta što se ovo dogodilo s obzirom da smo jako dugo odolijevali ovakvoj mjeri od strane njemačke Vlade, ističe Galić.




I Austrija uvodi regionalizirane liste
Na pitanje ima li pak Turistička zajednica Grada ikakvih naznaka da će i neke druge države našu županiju uvrstiti na crvenu listu, kaže kako ima nekih naznaka da će Austrija regionalizirati uvrštavanje na crvenu listu, dakle, ne više po državama, već po regijama, što nam također ne ide u prilog.
– No, Nijemci prate statistiku i ukoliko ima 50 slučajeva zaraze na 100.000 stanovnika neke regije, taj dio zemlje automatski ulazi u narančastu zonu. Tu, dakle, nema nekih subjektivnih stvari, već je riječ o statistici, napominje Galić.
Djelatnicima Turističke zajednice Grada Zadra predstoje pripreme za iduću, prilično neizvjesnu, sezonu s obzirom da su prognoze broja oboljelih potpuno neizvjesne. Dok neki stručnjaci najavljuju pad oboljelih, drugi prognoziraju porast, što dovodi do prilično otežanih priprema za iduću turističku sezonu.
– Imamo nekoliko varijanti o tome kako nastupiti iduće godine jer su nam i sredstva uvelike smanjena, prije svega boravišna pristojba i paušal te moramo snažno nastupiti, budući da će svi naši konkurenti maksimalno iskoristiti situaciju, Grci, Talijani, Španjolci, Bugari i Turci, zaključuje Galić.
S obzirom na dosadašnje rezultate po kojima su naš grad i županija, unatoč koronakrizi, po broju gostiju bila među vodećima u Hrvatskoj, nema sumnje da će se ovako dobar trend nastaviti. Turistička zajednica Grada i dosad se dobro pripremala, o čemu najbolje govore podaci o broju noćenja i dolazaka gostiju.