Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

POTPISAN UGOVOR Novi poduzetnički inkubator niknut će na Bilom brigu

04.09.2020. 17:42


Riječ je o potpisivanju Ugovora za izgradnju poduzetničkog inkubatora. Grad Zadar je s ovim Ugovorom u cijelosti iskoristio sredstva integriranog teritorijalnog ustroja odnosno, mehanizma Europske unije koja se dodjeljuju za urbana središta.Jedan od rijetkih gradova, među njih sedam koji zaista, u cijelosti koristi sredstva Operativnog programa konkrentnost i kohezija i ono što je najvažnije, upravo sredstva namjenjena razvoju poduzetništva. Želim kolegama da brzo i uspješno realiziraju projekt, da u sljedeće dvije godine na ovom prostoru vidimo novu zgradu poduzetničkog inkubatora, da u njoj posluju neki novi poduzetnici. Ono što je vrlo bitno u projektu jest činjenica da se on financira sa gotovo 18,3 milijuna kuna iz sredstava EU od ukupne procijenjene vrijednosti projekta od oko 24,5 milijuna kuna – rekla je ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak ispred Poduzetničkog inkubatora na Novom Bokanjcu i tijekom svog prvog posjeta Zadru nakon preuzimanja ministarske funkcije.
 


Bespovratna europska sredstva


Dakle, povod njezina posjeta zajedno sa suradnicima i ravnateljem Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU- a Tomislavom Petricem bio je potpisivanje Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava u okviru Poziva "ITU – Gradnja nove zgrade poduzetničkog inkubatora'' s korisnikom INOVATIVNI ZADAR d.o.o. za poticanje i razvoj poduzetništva, informacijskih i komunikacijskih tehnologija. Ukupna vrijednosti projekta iznosi 24.539.231,54 kuna, od toga 18.357.658,26 kuna bespovratnih sredstava, a radi se o projektu koji se izravno nadovezuje na ranije ugovoreni projekt InZad inkubator 2.0, koji je u sinergiji s projektom izgradnje komunalne infrastrukture Poslovne zone Crno. Projektom – Gradnja nove zgrade poduzetničkog inkubatora predviđena je izgradnja i opremanje nove zgrade poduzetničkog inkubatora za podršku start-up poduzećima koji razvijaju inovativne proizvode i ostalim malim i srednjim poduzećima.Također, u okviru projekta će se izraditi i "Inkubacijski program" tj. programski dokument kojim će se definirati kriteriji za odabir korisnika inkubatora, vrste i načini pružanja usluga tijekom procesa inkubacije, načini praćenja napretka korisnika kao i ostale prateće usluge i aktivnosti. Realizacijom ovog projekta osigurat će se daljnji preduvjeti za razvoj gospodarstva, stimuliranje rasta i razvoja poduzetnika, dugoročno smanjivanje nezaposlenosti kao i olakšanje komunikacije i poticanje suradnje između poduzetnika.
 




Novi inkubator stepenica iznad


-Dakle, sve što želimo s ovim projektima postići kao i prehodnim projektima koji su potpisivani na području Grada Zadra za razvoj poduzetničke i poslovne infrastrukture to je jačanje poduzetništva, poduzetničke klime, otvaranje mogućnosti za razvoj novih poduzeća i poduzetnika, dolazaka inovativnih tvrtki posebno start-apova, ali i svih drugih, ali i svih drugih usluga koje nude poduzetničke i poslovne institucije – dodala je ministrica Tramišak.
Gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić izrazio je svoje zadovoljstvo potpisivanjem Ugovora za novi poduzetnički inkubator koji će biti vrlo značajan za grad jer je prostor postojećeg Poduzetničkog inkubatora odavno pretijesan. Koristeći se nogometnim žargonom, gradonačelnik Dukić rekao je kako se nada da će barem nekolicina njih postati respektabilni poduzetnici koji će pomoći gradu.
– Znamo da je postojeći inkubator dugi niz godina prenapučen, te smo tražili prostor za mlade poduzetnike koji bi oplemenili grad s novim idejama. Novi inkubator je jedna stepenica iznad. Zadar je pretežno turistički grad, a sada znamo što jedna pandemija može učiniti bilo kojem gradu na obali, stoga želimo razvijati pametnu industriju. Gradi se pristupna cesta prema Crnome i vjerujem da ćemo u idućim godinama razviti i gospodarsku zonu – poručio je gradonačelnik ističući kako je njegova uprava pravovremeno reagirala s paketima mjera pomoći poduzetnicima pogođenima koronakrizom.
 


Niz uspješnih priča


Direktor Inovativnog Zadra Alan Kociper podsjetio je kako je postojeća zgrada Poduzetničkog inkubatora na Novom Bokanjcu izgrađena 2007. godine i od početka neprestano bilježi značajan broj upita za 20-ak prostora. Kroz inkubator je dosad prošlo 80-ak poduzetnika početnika s dvjestotinjak zaposlenih.
– Imamo niz uspješnih priča. Svaki put kad oglasimo prostor, zaprimimo veći broj upita nego što imamo kapaciteta. Tako se i rodila ideja o novom inkubatoru. Trenutno imamo jedan oglašen prostor i 10-ak poduzetnika na čekanju – otkrio je Kociper objašnjavajući kako vrijeme inkubacije poduzetnika traje pet godina, a tijekom prve godine prostor je besplatan, dok kasnije plaćaju najam koji je ispod tržišne cijene.
Novi poduzetnički inkubator bit će izgrađen na gradskom zemljištu na Bilom brigu. Riječ je o zgradi s dvije etaže na kojima će biti uređen prostor za 100 radnih mjesta. Poduzetnici će na raspolaganju imati i niz ostalih sadržaja poput konferencijske dvorane, coworking prostora i lounge bara.
– Sada krećemo u raspisivanje javne nabave i ako taj proces prođe u redu, mogli bi do kraja godine izabrati izvođača, tako da će radovi krenuti iduće godine, – objasnio je na kraju direktor Inovativnog Zadra koji je u prostorijama postojećeg inkubatora na Novom Bokanjcu s ministricom i ravnateljem SAFU-a Tomislavom Petricem potpisao ugovor za gradnju novog poduzetničkog inkubatora u Zadru.