PROJEKT RUINS Crkvica svete Stošije primjer obnove kulturne baštine EU sredstvima

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
U Zadru održan seminar na temu ‘Kako očuvati srednjovjekovnu baštinu’
Zadar u svojoj bazi kulturne baštine ima jako puno sličnih projekata, poput Stomorice koja je istaknuta kao primjer prioritetnih projekata revitalizacije te ima šansi da se kroz ovakve vrste projekata krene u revitalizaciju, kaže Renata Marušić iz Zadar Nove
Vedran SITNICA
Međunarodni znanstveni seminar na temu ‘Kako očuvati srednjovjekovnu baštinu’ održan je u hotelu Kolovare

U sklopu projekta »Ruins« danas je u hotelu Kolovare održan seminar na temu »Kako očuvati srednjovjekovnu baštinu«. Prezentacija, inače održana na engleskom jeziku zbog gostujućih sudionika iz više zemalja, bila je izuzetno zanimljiva s obzirom da je uključivala i video vezu sa inozemnim stručnjacima.
Ispred organizatora nazočne je pozdravila Renata Marušić, voditeljica Odjela za provedbu projekata međuregionalne i transnacionalne suradnje, ističući kako je puno suradnika na ovom projektu te se zahvalila na doprinosu svima. Video vezom nazočnima se obratio i profesor Boguslaw Szmygin sa poljskog Sveučuilišta za tehnologiju, napominjući kako su se prije tri godine odlučili na projekt zaštite ruševina, shvaćajućui da u cijeloj Europi imaju isti problem zaštite ruševina te su odlučili prikupiti različita iskustva u zaštiti ruševina:
- Nadam se da ćemo i u budućnosti moći surađivati te vam zahvaljujem što ste nas uključili u ovaj događaj - poručio je profesor Szmygin.

Plan upravljanja crkvicom

Nakon predstavljanje projekta i osvrta na njegov značaj za očuvanje kulturne baštine u gradovima diljem Europe, u drugom su dijelu predstavljeni rezultati projekta, ponajprije Plan upravljanja crkvicom svete Stošije na Puntamici. Ona je, naime, ogledni primjer financiranja obnove oštećene kulturne baštine sredstvima EU fondova. Evo što pak o važnosti ovog seminara i za našu županiju kaže Renata Marušić iz Zadra Nove:
- Danas predstavljamo projekt »Ruins« koji već 30 mjeseci priprema revitalizaciju srednjovjekovne baštine, a u ovom je slučaju pilot lokacija bila crkvica svete Stošije na Puntamici, a vlasnik lokacije je Grad Zadar koji i upravlja prostorom i koji će podržavati rezulatate ovog projekta. S njima smo održali sastanak i primopredaju dokumenta Plan i upravljanje crkvicom, a u drugom dijelu predstavljamo cijelu metodologiju i postupak kako je došlo do upravljanja, kao i dionike koji su sudjelovali u tom postupku. To je Društvo prijatelja Puntamike kao važan dionik u procesu, a vodeći je partner poljski Sveučilište u Lublinu. S nama su danas on-line i kolege iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore koji nisu partneri u projektu, ali je ideja da se rezultati prenesu na neko šire područje, osim postojećih partnerskih zemalja - kazala je gospođa Marušić, napominjući kako je projekt obnove crkvice na Puntamici bila baza koja je dala pregled mogućnosti stanja i mogućnosti revitalizacije crkve:

Revitalizacija Stomorice

- Paralelno s ovim projektom i temeljem istraživanja i rezultata sastanaka sa nekim dionicima, Grad Zadar je krenuo u prve konkretne korake revitalizacije, odnosno zaštite. Crkvica svete Stošije nije jedina, Zadar u svojoj bazi kulturne baštine ima jako puno sličnih projekata, poput Stomorice koja je istaknuta kao primjer prioritetnih projekata revitalizacije te ima šansi da se kroz ovakve vrste projekata krene u revitalizaciju - kaže voditeljica Odjela za provedbu projekata međuregionalne i transnacionalne suradnje, dodajući kako je i ovo jedan od programa suradnje između različitih država.
Naime, postoje različite vrste suradnje koji povezuju više država upravo s ciljem da se prepoznaju zajednička povijest ili baština te da se na različitim lokacijama rade iste vrste intervencija i projekte umreži:
- S druge strane, osim centra Ruins, postoji opuno različitih fondova, transnacionalnih i nacionalnih kojima će se moći obnavljati kulturna baština, treba samo definirati razvojne prioritete - zaključuje Renata Marušić.
Jučerašnji seminar tako će svim sudionicima projekta »Ruins« pomoći u jačanju njihovih kapaciteta za upravljanje, očuvanje i razmatranje ponovne upotrebe srednjovjekovnih objekata, kako je jučer poručeno. Velik je pak značaj ovog događaja činjenica da projekt »Ruins - Održiva prenamjena, očuvanje i moderno upravljanje srednjovjekovnim ruševinama« provodi Agencija za razvoj Zadarske županije, Zadra nova, u suradnji s partnerima, a u sklopu Programa transnacionalne suradnje Interreg Središnja Europa.

Ministarstvo nema novca

Ovakav događaj značajan je i mještanima Puntamike koji čekaju dovršetak crkvice s obzirom da je Ministarstvo nedavno donijelo odluku o obustavi radova zbog nedostatka novca. Sredstva namijenjena obnovi crkvice prenamijenjena su na saniranje kulturnih ustanova i spomenika oštećenih u zagrebačkom potresu 22. ožujka ove godine. Kao što je poznato, obnovu ovog vrijednog kulturnog spomenika Puntamičani čekaju dugi niz godina budući da je trebalo riješiti brojnu papirologiju, ponajprije izmještanje trafostanice. Nakon što je i to učinjeno kao osnovni preduvjet dobivanja dokumentacije, nedavno je završena prva faza radova u kojoj je izvođač Dino Commerce sanirao objekt učvršćujući tlo i zidove kako kiša i vlaga ne bi dodatno oštetile crkvicu.
Na žalost, do nastavka radova zasad neće doći iako je on planiran za jesen, jer Ministarstvo kulture ne može osigurati 100.000 kuna. Podsjetimo, ukupna vrijednost radova iznosi čak 300.000 kuna, a o značaju ovog projekta kazuje upravo jučerašnji seminar na kojemu je istaknuta upravo crkvica svete Stošije na Puntamici.
Radi što bržeg očuvanja ovog vrijednog spomenika kulture Grad je iskoristio i sredstva EU fondova te su predstavnici fonda »Ruins« zaključili da predromanički spomenik itekako zaslužuje da ga se spasi, odnosno da europskim novce crkvicu zaštite od potpune devastacije.

Puntamičani čekaju drugu fazu

Pitanje je, međutim, kada će usljediti druga faza s obzirom na najnoviju odluku Ministarstva kulture, no obećavajuća je izjava gradskog pročelnika za EU fondove, uskoro državnog tajnika u Vladi RH, Šime Erlića, koji ističe kako od obnove crkvice na Puntamici neće odustati:
- Crkvicu svete Stošije planirali smo završiti fazno upravo zbog ograničenosti financijskih sredstava koja su nam na raspolaganju iz proračunskih sredstava i sredstava Ministarstva kulture. Na žalost, prijava koja je trebala biti odobrena i za koju su već postojali dogovori o dobivanju sredstava Ministarstva kulture, za ovu je godinu povučena iako nam je cilj bio na jesen krenuti sa drugom fazom radova. Međutim, zbog korona krize proračun se sporije punio, a tražili su se i rebalans i smanjenje sredstava na svim stavkama sa razine države - istaknuo je pročelnik.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno