Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

VINA BORA Uz najsjeverniji Pošip i najjužni Savignon stiže »hram vina«!

04.09.2020. 17:21


Stižemo u impresivan objekt uravnoteženog odnosa moderna arhitekture i poštivanje dalmatinskih tradicija, uz školu u Podrgaridini, kojeg je Zdravko Žuža za sebe i obitelj napravio je iz ljubavi za rodni kraj. I – vino kojeg nazva – Bora!
Uspješan poslovni čovjek u drugim vidovima poduzetništva odlučio se posvetiti i vinogradu i vinu. Nije neuobičajeno ni tu, a niti u svijetu. I, kad je u pitanju vino – napravio najjužniji Sauvignon bijeli i najsjeverniji Pošip unas. Odmah – vrhunski!?
– Iz ljubav prema tradicija kraja i obitelji, i strastvene ljubavi za vino, poželio sam ostvariti nešto u svom kraju, za period života kad više nema toliko energije i volje za neke projekte. Počeli smo prije 5-6 godina i krenuli na takmičenja i uzeli niz zlata, za sad i dvije šampionske titule. Sva vina koja su do sad izašla iz naše vinarije su dobila oznaku – vrhunskih, ističe Žuža.
Na tržištu su Pošipom, Sauvignonom bijelim i crnim Cuveeom – kupažom Merlota, Cabernet Sauvignona i Syraha.


​Prvi dalmatinski Sauvignon bijeli
Otkud Sauvignon?
– Vinski sam gurman, obilazim vinska područja od Burgundije, Provanse, Toskane, i veliki ljubitelj Sovignona da sam ga posadio jedini u Dalmaciji pa je najjužniji Sauvignon. Znam da voli značajne temperturne razlike noći i dana ali naši su vinogradi okrenuti ka sjeveru i Velebitu i buri i iz njega dobili sve vrhunske vrijednosti i takve ocijene. Ovo je kalifirnijski Sovignon manje snažno aromatiziran ali zato snažnijeg tijela jer takav mi je najdraži.
Vinograd je iza Zelenog hrasta pa prema Islamu Grčkom na sjevernu stranu. Koliko je vinograda?
– Počelo je sa 1,62 ha 2014., a sad je oko 5,5 ha. Posjed je 20 ha sa 2.000 maslina, 600-700 trešanja i vinogradom. Prve sorte su Pošip i Sauvignon blanc, Merlot, Syrah i Cabernet Sauvignon, anove sađene su Cabernet sauvignon, Svrdlovina, Maraština, Plavina i Grenache crni. Išli smo na domaću maraštinu i najviše 5.000 sadnica svrdlovine koju želimo doprinijeti revitalizirati kao zadarsku priču. U posveti smo kvaliteti. Sad smo na oko 20.000 butelja ovisi o posolici i šteti, a plan je 50.000 butelja, za što je sva oprema već ovdje. Ove godine imamo i pjenušac od Pošipa i Rose od Graanachea i Plavine iz našeg vinograda. Plan je da imamo osam sorti odnosno etiketa koji će ići kroz degustacije.


​Niknut će »hram vina«
Objekt ovdje je impresivan ali bit će – tijesan?
– Žalimo i dalje raditi i ulagati. Na vinogradu je planinran moderni vinski podrum u reprezentativnom prostoru poput Kozlovića i sl. Investicija je potpuno spremna, projekt je gotov ali čekamo proceduru i zbog izmjene prostornih planova, ali sve je u tijeku i očekujemo »papire« do kraja godine. Plan je polivalentan prostor podruma i kušaone na prvoj razini od 1.000 m, a turistički, edukacijski, predavački, izložbeni pa i kongresni dio gore.
I niste sami u ovom?
– U poslu je cijela obitelj (Zdravko, Nada, Antonio i Domagoj) oba sina, i nevista, makar su u svojim poslovima, dijele ovu strast. Pomogne i obitelj ovdje u Zadru i Podgradini. Od početka i ubuduće radit ćemo samo vrhunske brendove i time se pozicionirati. U Zadarskoj županiji imamo vrhunska vina i drugih kolega i filozofija je samo kvaliteta.
 




Širi se – Svrdlovina


Svrdlovina koju je do jučer Mladen Anić imao jedini na svijetu, pa ga možemo smatrati njenim spasiteljem, je adut izvornosti koji je privukao i Žužu, pa će sa 5.000 posađenih panja uskoro i ovdje berba (vino će van tek za 3-4 godine). Sadnice su – Mladenove. Žuži su na sreću, za razliku Branka Kutije kojem su gotovo uništene u tući, neoštećene. Svrdlovina je ono vino zbog kojeg me desetak najistaknutijih vinskih znalaca na svijetu, predvođenih dr. Karole Meredith, svojevemeno natjeralo da natjeram Mladena da u Ražnjevića dvore u Polaču iz Smilčića donose još par sanduka, da bi ga isporbali i u laboratorijima diljem svijeta promotrili.


Vina Bora
Žuže 59
23242 Podgradina
DIADORA EKO d.o.o.
01 2361722/ 099 861 8884
[email protected]
Web adresa: vinabora.hr
 


Plasman i preferencije


– Plasman je uspješan i u ovoj pogubnoj godini, koja će neke vinare i "zbrisati", jer imamo širok krug prijateljstava i poslovnih kontakata posebno u Zagrebu. U vinotekama smo, a težimo izravno ka kupcima.
Imali smo prethodne godine štete zbog posolice, pa je rod maksimalno reduciran, a vina jača. Ne želim ih preko 14%, da čovjek može popiti bocu, a nema problema. Poseban ponos je crni cuvee odležan u barriqueu 18 mjeseci, potom u rostrfraju i bocama, s 13,8 alkohola, a crna i ne plasiramo prije 4 godine. Pošip nam je pak priskrbio ove godine niz titula, a alkoholi su kod Pošipa 13,9, u Sauvignonu na 13.