Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

3 C°

VINA BULJAT Zavod za vinarstvo uvijek »prevari« Darija Buljata – ocjenom više

04.09.2020. 17:27


U Suhovarama tog dana sve samo ne – suho. Em, kiša, pa do namočenog vinograda u Baštici i nećemo, em u podrumu kod Darija Buljata »suše« nikad nema, pa se »navlažili«.
Početi je i priču i piće s maraštinom, Darijevom kraljicom.


Bitka Darijeve Maraštine s Graševinom
– Glavna mi je u prodaji sa 70% i naša kraljica – Maraština. A sadio sam prije 10-12 godina kada je svjetski trend bio crno, pa je 55% crno (prevladava Syrah, pa Plavina, Cabernet Sauvignon i nešto Merlota) a bijelo je Maraština i neznatno Debita. Vinograda je na Baštici 3 ha i 10.000 loza. U pripremi je 3,5 ha, a sadit ću 70% Maraštine, ali za paletu bijelih će ići Chardronnay, Sauvignon bijeli (jer ga volim, pa makar par redova) i nešto od Muškata.
Prvu etiketu iz Zavoda naljepio je na flašu 2013 za vino iz 2012… A plasman danas?
– Stipe, Joso, Matanovi dvori, Tamaris, konobe na Boriku…. mahom s litrenim pakiranjem. Svi kad naruče jelo zovu litru i litru bijelog. Omjer je sličan u svim lokalima – na 10-tak sanduka Maraštine prodam nekoliko sanduka crnog i to litrenog Soare. Najviše plasmana ide kad zatopli, od krizmi, krstika, fešta, do turista, a tad se pije bijelo. Ovisno o godini imam 12 do 15.000 litara. Nemam problem plasmana pa se širimo, jer ne mogu ići na nove kupce, a ostaviti stare bez vina. Sve će se prodati do veljače, i novog, kazuje Darijo, a probamo litrenu Maraštinu 2019. pa prelazimo na sjajnu 2018..
– Poslao sam je na Zavod s traženjem oznake kvalitetno i spremio litrene boce, a sa Zavoda mi odgovorili vrhunski, i da se mogu žaliti, ha ha, a ja prvi put dobio oznaku vrhunsko za Maraštinu. Litre se u lokalima prodaju sa 90%, a butelje manje. Puno bolja je 2018., a isto rađene, ali takva je priroda, u debeloj zemlji moramo čekati duže, a zaredale su te godine kiše.
I kako ide ta bitka sa lokalima i – Graševinama?
– Kad sam krenuo jedva bi nagurao Maraštinu na 10% prodaje, a 90% je išla litrena graševina. Sad smo u nekim lokalima do 45% naše Maraštine. Ljudi su probali, dijelom lokalpatriotski, a dijelom zbog kvalitete, a konobari kažu da tko je god prešao na moju Maraštinu se nije vratio Graševini. Inače lokalpatriotizma kod kupaca nema, samo cijene, što niže, pa i nimamo velike marže, kaže Darijo.


A crno je – Soare
– Soare je naziv rimskog posjeda Suhovara. Kupaža je Plavine 40%, te Syraha, Cabernet Sauvignona i Merlota. U barrique bačvama 10 mjeseci, ali u trećem turnusu, pa vraćeno u inox. Posalo sam u Zavod za kvalitetno, i pripremio boce od litre, a oni mi dali – vrhunsko. I sad hoću li na litre pisati vrhunsko, kad oni koji kupuju litru do tog na drže, pa sam ipak napisao. I to mi je najprodavanije od crnog. Vina radim na 12,5 do 13, maksimalno 13,5% alkohola, jer je i to stvar tla, a publika i traži blaža (crna mu djeluju snažnija, zbog aromatičnosti i gustoće ekstrakta op.a.)
Barikirate redovno?
– Svo crno, ali ne previše, kod novih bačava 3-4 mjeseca, da ne preuzme sortne osobine vina. Barriqe kupujem sa srednjim paljenjem jer mi dalje najbolju aromatiku, uz pozitivne tanine. Sad uređujemo hortikulturu i sljedeću prostoriju za goste jer dolaze dvije – tri grupe tjedno, iako osim što je sin stavio na google nemamo reklama i oglašavanja. Za sad ih primamo tu, za ovim šankom (istinski lijep podrum i šank, ali svakako malen op.a.)
Probamo još nebuteljiranu kupažu Syraha i Merlota iz 2016. iz barriquea, već dobila oznaku vrhunske. Buljatovo crno finale pripada C+M-u, vrhunskoj odležaloj kupaži Merlota i Cabernet Sauvignona čarobnih aroma šumskog voća i višnje, s natruhama vanilije i blagog sladora, lijepog aftertesta. Gotovo kao »grom« vino makar sa 13.5% alkohola.
Berba ovdje još nije, a prvi će u berbu Merlot, pa Syrah, ali 15-tak dana poslije recimo Nadina, jer je zemlja takva.
 




Izvanredno školovan za redovnog vinara


– Vanredno sam upisao i završio studij Voćarstvo, vinogradarstvo i vinarstvo u Požegi od 2007, do 2012. sa završnim radom "Utjecaj različitih tala Ravni kotara na kvalitetu vina Maraština". Kroz dvije godine radio sam analizu parametara ovdje na Baštici i s Radom Bobanovićem u PZ MasVinu. Šećeri i alkoholi, mineralnost,.. su u kamenoj padini u MasVinu povoljniji nego u debeloj zemlji, s tim da je s Maraštinom s kiselinama svugdje moguć problem. Ovdje je puno muke u vinogradu, jer je uvijek i vlage i maglice. Težak je teren pa se moramo puno više mučiti i u polju i enološki u podrumu. Tražim teren u kamenu za moćnija crna vina. U voćnjaku i vinogradu mi je sve više muka. A ovdje bi i krevet stavio, jer podrumariti obožavam, iskren je Darijo.
 


Sadašnji asortiman i pakiranja


Maraština u pakiranju od litre i 0,75 l – kvalitetno i vrhunsko
Rose (od Plavine i Cabernet Sauvignona) 075 l – kvalietno
Soare (kupaže Plavine, Syraha, Cabernet Sauvignona i Merlota) litra i 0,75 l – kvalitetno i vrhunsko
C+M (Cabernet Sauvignon i Merlot) 0,75 – vrhunsko
Neka vas ne zavaraju litrena vrhunska vina jer Buljat gotovo redovito kad traži oznaku kvalitetnog od Zavoda, i pripremi flaše, dobije oznaku – vrhunskog.
Vina Buljat imaju jedan od (za kupce) najpovoljnijih odnosa cijene i kvalitete.
Bijelo vino chillerom i spojenim spiralama, fermentira od 14 do 16 stupnjeva, crno macerira i fermentira starinski u maštelima s miješanjem 5-6 puta dnevno.
 
 
Vina Buljat
Ulica dr. Franje Tuđmana 53
23241 Suhovare
tel. 098 545 030