Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Ministrica prepustila Županiji i Gradu da se dogovore oko Narodnog muzeja

04.09.2021. 07:31


Imali smo izuzetno kvalitetan sastanak s Gradom i Županijom vezano uz nastavak rada na postavu Kneževe i Providurove palače. Zadar je skorim završetkom ovih dviju zgrada zapravo dobio jedinstven prostor u kojem će moći prezentirati bogatu zbirku današnjeg Narodnog muzeja. S obzirom na različite koncepcije koje su se prezentirale tijekom proteklih godina, a i u svjetlu novog Zakona o muzejima koji je otvorio mogućnosti suvremenijeg načina upravljanja muzejima, danas smo poslušali statove vezane uz budućnost izložbenih djelatnosti koje će se odvijati u ovim prostorima, započela je jučer konferenciju za medije ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek nakon radnog sastanka s gradonačelnikom Brankom Dukićem te županom Božidarom Longinom.


Ubrzanje rada na postavu u palači


Naime, u sklopu službenog radnoga posjeta, osim sastanka, posjetili su Državni arhiv, Konzervatorski odjel i Međunarodni centar za podvodnu arheologiju te obišli gradilište Providurove palače.




Dogovoreno je da će se uz pomoć Hrvatskog muzejskog vijeća i stručnjaka Ministarstva kulture ubrzati rad na postavu koji će biti prezentiran.


– Onda će se u funkciji tog postava donositi odluke. Sve su opcije otvorene; i ambicija Grada da osnuje posebni gradski muzej i mogućnost da osnivači budu i Grad i Županija ili mogućnost da se određene zbirke, koje su u ovom trenutku u okviru jedinstvenog muzeja, ali su imale svoj tijek u povijesti kada su djelovale samostalno, odvoje. Ponavljam, sve su opcije otvorene, sve opcije postoje i u drugim gradovima, odluka će, u prvom redu, ovisiti o tome kako se današnji osnivač – Županija i Grad Zadar, koji ima ambiciju osnivanja vlastitog muzeja, dogovore, rekla je Obuljen Koržinek i kao najvažnije istaknula to da se bogati fundus adekvatno prezentira.


Dnevni boravak građana


Župan Božidar Longin kazao je također kako su razgovarali o svim opcijama kako bi u konačnici građani Zadra i svi posjetitelji dobili jedan zaista potreban sadržaj koji je nedostajao ovom gradu dugi niz godina.


– S ovim dvjema palačama, kakve rijetko tko ima, moći ćemo prezentirati bogatu povijesnu građu i sve ostalo što imamo u fundusu našeg trenutačnog Narodnog muzeja Zadar. Stvar je dogovora, sjest ćemo i dogovoriti se kako to najbolje prezentirati posjetiteljima, istaknuo je Longin na konferenciji u u atriju Providurove palače.


Gradonačelnik Dukić započeo je rekavši kako su došli do trenutka kada zgrada ove palače postaje uporabljiva.


– Očekujem, naravno, konačno mišljenje struke. Grad Zadar je svoje stavove jasno iznosio. Dapače, Grad Zadar, kao što je najavljeno, želi da ovaj prostor bude središte kulture Zadra. Krenut ćemo vjerojatno, u suradnji sa Županijom i Ministarstvom, s realizacijom jednog postava. Vjerujem da će prije ili kasnije to postati Muzej Grada Zadra, ali to je proces koji će trajati i u kojem će biti potrebno oformiti cijeli ovaj kompleks kako bi postao dnevni boravak naših građana, zaključio je Dukić.