Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Protiv Škrljeva i Jeniseja sagraditi zajedništvo i ispraviti prikazane nedostatke

04.09.2021. 07:54


Košarkaši Zadra jučer su se zaputili prema Poreču gdje će odraditi mini-ciklus priprema pred nadolazeću sezonu. Kratkotrajni »bijeg od svijeta« trebao bi pomoći igračima Ivana Perinčića da u izdvojenom zajedništvu sagledaju svoje mogućnosti, uigraju dodatne opcije i isprave nedostatke koje su pokazali u prva tri prijateljska susreta. Zadrani će na zapadu Istre imati dvije provjere, protiv Škrljeva u nedjelju i protiv Jeniseja iz Krasnojarska tri dana kasnije.
– Pripreme nam služe kako bismo skupili momke na jednom mjestu i kako bi se novopridošli igrači bolje upoznali s onima koji su od prije tu. Dobra stvar je što smo zadržali okosnicu momčadi iz prošle sezone, što uvelike olakšava čitav proces – kazao je Perinčić.


Detektirali slabosti
Bit će to četvrta i peta provjera za momčad s Višnjika uoči nove sezone koja kreće za točno dva tjedna domaćim susretom protiv Zaboka. U prva tri pripremna susreta Zadrani su dva puta poraženi od suverena belgijske košarke Oostendea, dok su u polufinalu memorijalnog turnira Tomislav Knežević upisali rezultatski uvjerljivu pobjedu protiv Sonik Puntamike.
– Navedene utakmice su nam poslužile da vidimo stvari koje su bile dobre i da detektiramo one koje moramo popraviti, što se odnosi na izdanja na obje strane parketa. Drugi susret s Oostendeom nam je jako dobro došao da vidimo gdje smo. Vidjelo se da su malo uigraniji i nešto čvršći od nas, no to je i razumljivo znajući da su sedam do deset dana ispred nas po pitanju treninga. Napravili smo prve video analize, a radit ćemo ih i u narednim danima, naravno uz utakmice i treninge, sve kako bismo uigrali momčad i što je moguće spremniji dočekali početak sezone – otkrio je trener Zadra.
S momčadi je u Poreč otputovao i novopridošli Kevon Harris za kojeg će očekuje da će uskoro odigrati i prve minute u novom dresu. Mladi Amerikanac do sada je većinom radio po individualnom programu te bi u Istri trebao imati svoj debi u redovima momčadi s Višnjika.
– Harris je tek došao i radi »jet laga« i sličnih stvari smo mu dali nekoliko dana da se prilagodi pa još uvijek nije odradio niti jedan momčadski trening. Cilj nam je što prije ga upoznati s napadačkim i obrambenim konceptom kako bi mogao participirati u narednim utakmicama. Prema prvim dojmovima, vjerujem da će biti pojačanje za nas – istaknuo je 44-godišnji stručnjak.


Sekundarni kreator
Premda je kod određenog dijela javnosti percipiran kao zamjena za Kodija Justicea koji je prošle sezone dao vrijedan doprinos rezultatima Zadra, Harris je ipak ponešto drugačiji igrač. Puno jači na lopti i osjetno okomitiji te bi mogao poslužiti kao sekundarni kreator na parketu.
– Trebao nam je još jedan igrač, uz Cartera i Mavru, koji je jak na lopti, koji može stvoriti višak i kreirati kada nam se dogodi prekid kretnji u napadu. Uz to, Harris ima i dobar šuterski rang. Ljudi ga možda krivo doživljavaju, ali na utakmicama će vidjeti ono što sam ja vidio na treninzima. Na sveučilištu je imao šut za tri poena od 40 posto, što je bio jedan od kriterija u traženju novih igrača. Gledali smo dosta košarkaša koji bili jaki na lopti, no dalekometni šut im nije bio toliko precizan, pa smo njih zaobišli. Harris mi se svidio na prvu jer osim dobrog šuta ima i kvalitetnu kreaciju, što će nam omogućiti da u pojedinim trenucima ne trošimo Cartera i da imamo još jednu opciju u napadu – zaključio je Perinčić.
Infobox (Okvir):
Negativni testovi
Ivan Perinčić je zbog predostrožnosti, odnosno zbog toga što je bio kontakt osobe koja je osjetila simptome zaraze covidom-19, propustio finale memorijalnog turnira Tomislav Knežević. U međuvremenu se nekoliko puta testirao te su svi nalazi bili negativni, pa će s klupe voditi svoju momčad u dvjema pripremnim utakmicama u Poreču.
– Susret protiv Oostendea sam propustio iz preventivnih razloga, kako ne bih stvorio probleme svojim igračima, ali ni Dariju koji je u Zadar došao na pripreme. Napravio sam nekoliko brzih testova i svi su bili negativni, a to je potvrdio i PCR test od četvrtka ujutro – otkrio je Perinčić.




Raspored utakmica


Nedjelja, 5. rujna
Zadar – Škrljevo


Srijeda, 8. rujna
Zadar – Jenisej Krasnojarsk