Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Dvije vrške lučice vrijedne dva milijuna kuna

Autor: Velimir Brkić

03.10.2008. 22:00
Dvije vrške lučice vrijedne dva milijuna kuna

Foto: Velimir BRKIĆ



Ishođenjem kompletne dokumentacije za izgradnju dviju lučica u Vrsi-Mulo, lučice Školjić i lučice Stara riva sa 100 vezova, započela su geostatička ispitivanja, analize slijeganja tla, radovi na stabilnosti platoa i neophodno nasipanje obalnog pojasa, kaže vrška načelnica Sandra Vukić
Primjerena komunalna infrastruktura presudna je za gospodarski, ali i svaki drugi razvoj. Ravnomjerni razvoj Zadarske županije kao i cijele države osnovni su pravci politike Vlade RH, resornih ministarstava i Županijskog poglavarstva, kao i primarna zadaća “podizanja” onih područja koja su naslijeđem ili nekim drugim razlozima ostala izolirana i izgubila korak s ostatkom županije i države. Jedan od očitih primjera primjene ravnomjernog razvoja je i najmlađa općina u Hrvatskoj, Općina Vrsi, gdje su u tijeku važni radovi na komunalnoj infrastrukturi.
Sanacija obalnog pojasa
– Nakon temeljite analize i puno elaborata i dokumentacije započela je sveobuhvatna sanacija obalnog pojasa. Ishođenjem kompletne dokumentacije za izgradnju dviju lučica u Vrsi-Mulo, lučice Školjić i lučice Stara riva sa 100 vezova, započela su geostatička ispitivanja, analize slijeganja tla, radovi na stabilnosti platoa i neophodno nasipanje obalnog pojasa, kaže vrška načelnica Sandra Vukić pojasnivši kako je riječ o realizaciji važnog ugovora o sufinanciranju projekta sanacije dviju lučica u Vrsi-Mulo vrijednog dva milijuna kuna, potpisanog s Božidarom Kalmetom, ministrom mora, prometa i infrastrukture, krajem protekle godine.
– Svečano potpisivanje ugovora u vrškoj Općinskoj vijećnici bilo je prigodom prvog povijesnog posjeta uopće jednog od ministara u Vladi RH-a u Vrsi, naglasila je Vukić dodajući kako je tom prigodom potpisan i još jedan izuzetno vrijedan i važan ugovor, ugovor za rekonstrukciju nerazvrstanih cesta u Vrsima i Poljicima u iznosu od milijun i pol kuna.
Radove na sanaciji dviju lučica izvodi riječki Hidroinženjering, renomirana tvrtka za izvođenje ovakve vrste radova. Završetak sveobuhvatnih radova predviđen je za početak iduće godine.
Vrsi su “osuđene” na turizam, a za to je najvažnija komunalna infrastruktura. Skrb za ovako jedinstven okoliš, ovdje uvijek mora biti prioritet, a održivi razvoj i unošenje sklada prirode i čovjeka – obveza.
Zona Duševića mlin
– Upravo zbog toga Vlada RH, resorna ministarstva i Zadarska županija podržat će naše programe, odlučna je načelnica Vukić te najavljuje nove komunalne radove u Poljicima. U društvene prostorije, koje su se započele graditi prije 30-ak godina, uvedene su struja i voda te će se ista nakon provedenog javnog natječaja preurediti, proširiti i prenamijeniti za ambulantu opće prakse. Uz zgradu će se izgraditi i suvremeno boćalište.
Istovremeno se u suradnji sa zadarskim Vodovodom mijenja dotrajali cjevovod u Vrsima za što općinsko čelništvo posebno zahvaljuje, poručuje Vukić, direktoru Darko Kasapu i njegovu suradniku Josi Knezu. Do kraja godine u pet ulica u starom dijelu naselja namjeravaju se promijeniti vodovodne cijevi i asfaltirati.
– Pored stavljanja u funkciju poslovno-stambene zone Duševića mlin i turističke zone Vrsi, proširenje mjesnog groblja i izgradnja društvenog doma u Vrsima te svoje osnovne škole, prioritet nam je izgradnja sportske dvorane za što imamo podršku i razumijevanje Vlade RH, naročito ministra Božidara Kalmeta. U tijeku je izrada UPU-a i rješavanje projektne dokumentacije. Mnogo toga je i u izrađenoj projektnoj dokumentaciji što će biti vidljivo tek za dvije-tri godine, zaključila je načelnica Sandra Vukić, napominjući kako moraju i mogu biti još bolji.