Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Naplata iz TIZ-ove imovine u Srbiji

Autor: Teuta Babajko Jamičić

03.10.2008. 22:00
Naplata iz TIZ-ove imovine u Srbiji

Foto: Adam VIDAS



Model za isplatu radničkih potraživanja postoji jer TIZ u Srbiji ima imovinu, tvrtku Tekstil promet, koja nije obuhvaćena stečajem, a čija se vrijednost procjenjuje na 1,5 milijuna američkih dolara, što će Hrvatskoj biti vraćeno procesom međunarodne sukcesije, govori Uranija
Nakon bagatovaca i bivši djelatnici Tekstilne industrije Zadar, potpisali su peticiju za isplatu preostalih 8 milijuna kuna, koji im pripadaju temeljem sudske odluke na račun otpremnina i zaostalih plaća te će je ovih dana, zajedno s prijedlogom za realizaciju spomenutih potraživanja, uputiti Vladi RH i Ministarstvu gospodarstva.
Peticija tekstilaca
Kako nam je pojasnio pravni zastupnik SSSH-a Vedran Uranija, peticiju je potpisalo 400 bivših djelatnika TIZ-a, koji su izgubili radna mjesta nakon što je nekoć jedna od najboljih hrvatskih tvrtki u tekstilnoj industriji, 2000. godine otišla u stečaj s likvidacijom. Sudskom odlukom bivšim djelatnicima TIZ-a dosuđeno je 13 milijuna kuna na račun zaostalih plaća i otpremnina, no 2004. godine, isplaćeno im je svega 5 milijuna kuna. Kako je nakon zaključenja stečaja 2007. godine, u stečajnoj masi ostalo svega 250 tisuća kuna, bivši djelatnici TIZ-a još uvijek čekaju isplatu preostalih 8 milijuna kuna.
– TIZ je poput Bagata u vrijeme pokretanja stečajnog postupka s likvidacijom bio u većinskom vlasništvu Fonda za privatizaciju zbog čega se državnom vrhu, odnosno Vladi RH i Ministarstvu gospodarstva s peticijom i prijedlogom za isplatu radničkih potraživanja u iznosu od 8 milijuna kuna. Radnici TIZ-a imaju podršku nadležnih institucija glede naplate pravno dosuđenih potraživanja, što do sada nije realizirano zbog nepostojanja modusa, dakle modela putem kojeg bi radnici dobili novac koji im pripada, ističe Uranija dodajući kako model za isplatu radničkih potraživanja postoji.
Naplata iz sukcesije
– TIZ u Srbiji ima imovinu, tvrtku Tekstil promet, koja nije obuhvaćena stečajem, a čija se vrijednost procjenjuje na 1,5 milijuna američkih dolara, što će Hrvatskoj biti vraćeno procesom međunarodne sukcesije, govori Vedran Uranija, dodajući kako će Hrvatska putem međunarodne sukcesije imovinu koju posjeduje u zemljama bivše Jugoslavije, preuzeti prije ulaska u Europsku uniju, tako da je imovina TIZ-a, Testil promet u Srbiji, idealna prilika na naplatu radničkih potraživanja.
Vrijednost Tekstil prometa u Srbiji procjenjena je na 1,5 milijuna američkih dolara što, kako navodi Uranija, približno odgovara visini potraživanja bišvih djelatnika TIZ-a.
– Tekstil promet dio je imovine koju Hrvatska potražuje od Srbije putem sukcesije tako da radnicima niti jednu lipu ne bi trebala isplatiti iz državnog proračuna. Nema sumnje da će Hrvatska taj novac, koliko vrijedi Tekstil promet, dobiti prije ulaska u Europsku unije, dakle kroz nekoliko godina. Kako državu, u tom slučaju, isplata radničkih potraživanja ništa ne košta, vjerujemo kako će Vlada RH i Ministarstvo gospodarstva, prihvatiti naš prijedlog, koji ćemo poslati uz peticiju s potpisima 400 bivših zaposlenika TIZ-a, kaže Vedran Uranija, zaključujući kako je u interesu radnika da potraživanja što prije budu isplaćena što ovisi o volji nadležnih državnih instituacija koje će odlučiti hoće li čekati konačnu realizaciju procesa međunarodne sukcesije ili bivše zaposlenike TIZ-a obeštetiti i ranije.