Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Obnova ninskog kamenog mosta iz 16. stoljeća

Autor: Velimir Brkić

03.10.2008. 22:00
Obnova ninskog kamenog mosta iz 16. stoljeća

Foto: Velimir BRKIĆ



Radovi na obnovi i rekonstrukciji izuzetno vrijednog kulturno-povijesnog objekta Gornjega ninskog kamenitog mosta iz 16. stoljeća znatno su uznapredovali, izvodi ih Ploter i odvijaju se pod strogim nadzorom konzervatora. Vrijednost radova iznosi 3,7 milijuna kuna, kaže gradonačelnik Ćurko
Gradska uprava Nina u suradnji s Ministarstvom kulture tijekom ove godine na području povijesne jezgre grada (otočića) planira započeti obnovu nekoliko važnih spomenika kulture. Neki projekti, poput obnove Gornjeg ninskog mosta kao i radovi konsolidacije i konzervacije sjevernih gradskih bedema već su u tijeku.
Pod budnim okom konzervatora
– Radovi na obnovi i rekonstrukciji izuzetno vrijednog kulturno-povijesnog objekta Gornjega ninskog kamenitog mosta iz 16. stoljeća znatno su uznapredovali. Itekako su vidljive konture mosta čijom će se rekonstrukcijom vratiti izvorni izgled. Radovi koje izvodi zadarska tvrtka Ploter odvijaju se pod strogim nadzorom konzervatora. Ukupna vrijednost radova iznosi 3,7 milijuna kuna, od čega je Ministarstvo mora osiguralo 2,9 milijuna kuna, a Ministarstvo kulture bi trebalo izdvojiti 300 tisuća kuna za arheološka istraživanja, kaže ninski gradonačelnik Emil Ćurko, dodajući da se iz godine u godinu kameni gradić sa sjajnom koprenom prošlosti uređuje, a ne dira se u njegovu vrijednu izvornu ljepotu.
Novi vjetrovi sada pušu u Branimirovu kraljevskom gradu Ninu i na cijelom se području grada radi i gradi. Puno se toga napravilo, poglavito posljednjih godina. Osim iz gradskog proračuna, ninsko čelništvo uspješnim lobiranjem sa stručno pripremljenim, nimalo jeftinim elaboratima dobiva novac i od ministarstava, prije svega Ministarstva kulture te Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.
– Nastavljeni su radovi konsolidacije i konzervacije sjevernih gradskih bedema kod gradskog groblja, govori Ćurko, naglasivši kako gradski bedemi po svom karakteru, sa svim ostalim vrlo vrijednim spomenicima kulture grada Nina, čine jednu zajedničku kulturno-povijesnu cjelinu.
Nastaviti arheološka istraživanja
– Nin je arheološki istražen oko deset posto, a želja Nina je da se istraživanja nastave. Nužno je obnoviti sjeverni obalni pojas te iznaći rješenje za primjerenu prezentaciju već istraženog monumentalnog rimskog mozaika iz prve polovine 2. stoljeća koji se nalazi uz Rimski forum te predstavlja jedan od najbolje sačuvanih i najkvalitetnijih izvedenih i dosad pronađenih mozaika na istočnoj obali Jadrana. Stoga se do kraja tekuće godine planira izvesti ili barem započeti prezentacije čitavog domusa. Snažnija materijalna pomoć Ministarstva i Republike Hrvatske Ninu je zaista neophodna, ističe Ćurko, dodajući da će nastavak radova na Višeslavovu trgu, koji se nalazi u samoj povijesnoj jezgri grada, započeti čim se učenici premjeste u novu školsku zgradu. Sukladno postojećoj projektnoj dokumentaciji izvršit će se i premještanje spomenika Grgura Ninskog sa sadašnjeg mjesta na Trg kneza Višeslava.
Riječ je, naime, o kontinuiranim poslovima koji se izvode po dinamici pristizanja financijskih sredstava, što ih u najvećem dijelu preko Uprave za zaštitu kulturne baštine-Konzervatorskog odjela u Zadru uz znanje grada Nina osigurava Ministarstvo kulture RH. Nin je povijesni i turistički grad koji svoj razvoj vidi u valorizaciji povijesnog naslijeđa.
– U tijeku je izgradnja nogostupa s odvodnjom i javnom rasvjetom od Gornjeg mosta do Jaruge u dužini od oko 500 metara, što će u konačnici znatno pridonijeti sigurnosti svih sudionika u prometu. Dobrano su započele i pripreme za nastavak uređenja Branimirove obale, a time i nastavak uređenja parkirališnog prostora, reći će Emil Ćurko, dodajući kako se ovih dana očekuje skori nastavak rekonstrukcija ceste Zadar – Nin – Virski most te skorašnja realizacija lječilišta “Ninsko blato”, kao i “vidljiva” izgradnja kanalizacije, ninskom području prijeko potrebna.