Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Strani novinari otkrivaju Zadar

Autor: Irena Jurjević

03.10.2008. 22:00
Strani novinari otkrivaju Zadar

Foto: Zvonko KUCELIN



Posljednjih dana u staroj jezgri Poluotoka mogle su se vidjeti različite televizijske ekipe koje snimaju pojedine punktove po gradu. U četvrtak su priloge o Zadru snimale, naime, čak dvije televizijske ekipe. Njemačka ekipa je tako pripremala prilog na njima uvijek nanovo zanimljivu temu „Tragovima Winnetua u Hrvatskoj”, a nakon detaljnog razgledanja grada snimalo se u Foši, na Forumu te pred crkvama Sv. Donata i Sv. Marije. Istog dana televizijska ekipa Channel 4 iz Ujedinjenog kraljevstva također je snimala prilog o Zadru, no u centru zanimanja našle su se pak Morske orgulje i Pozdrav suncu. Također, predvođena urednicom Louise Allen televizijska ekipa je u trgovini Croata na Kalelargi vježbala i vezivanje kravata.
Jučer pak, Zadar je posjetila i francuska TV ekipa FRANCE 3 koja je snimala prilog o turizmu i kulturnom nasljeđu Zadra za program „Via Stella and 2M”. Ipak, glavni razlog dolaska ove francuske TV ekipe, predvođene novinarima Antoine Gannac i Jean-Jacques Torre, opet su bile nadaleko poznate Morske orgulje.
No, i to nije sve. U okviru studijskog putovanja po Hrvatskoj, Zadar i širu regiju posjetit će tijekom listopada i ekipa popularnog belgijskog TV show-a ‘Huizenjacht’, zatim nizozemski novinar Joris van Drooge i fotograf Emile Luider, koji pripremaju reportažu za magazin Reizen, ali i francuski fotograf Yann Castaniera koji priprema kampanju “Instantanés de Croatie”, kampanju oglašavanja 2009. ureda HTZ-a na francuskom tržištu.
Aktivnost pripreme i realizacije putovanja stranih studijskih grupa i novinara u punom je jeku, a i ova će se godina svakako pamtiti kao godina velike medijske ofenzive i pojačanog interesa stranih medija za naš grad, što će se zasigurno pozitivno odraziti na atraktivnost Zadra i njegov položaj na međunarodnom turističkom tržištu, koji mu temeljem izuzetno bogatog kulturnog naslijeđa, izvrsnog položaja te ulaganja u nove smještajne kapacitete i pripada.