Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Studenti promoviraju integracije u Europu

Autor: Jelena Miloš

03.10.2008. 22:00
Studenti promoviraju integracije u Europu

Foto: Adam VIDAS



Vodeće smjernice aktivnog djelovanja u udruzi provode se kroz putovanja, razmjenu studenata, sudjelovanje na konferencijama i seminarima, raznim edukacijskim i kulturološkim programima, preko kojih studenti treniraju svoje društvene i organizacijske sposobnosti, a sve kroz zabavu i putovanja diljem Europe
Studentska udruga Europe AEGEE, punim imenom Association des Etats Generaux des Etudiants de l’Europe osnovana u Parizu 1985. godine, kao jedna od najvećih studentskih udruga u Europi, koja okuplja preko 17.000 studenata te djeluje u 256 sveučilišnih gradova i 43 zemlje Europe.
Širenje demokracije
Glavni cilj Udruge je promoviranje integracije u Europu, težnja za stvaranjem otvorenog i tolerantnog društva bez predrasuda, poticanje na širenje demokracije te borba za jednakost i ljudska prava.
No, vodeće smjernice aktivnog djelovanja provode se kroz putovanja, razmjenu studenata, sudjelovanje na konferencijama i seminarima, raznim edukacijskim i kulturološkim programima, preko kojih studenti treniraju svoje društvene i organizacijske sposobnosti, a sve kroz zabavu i putovanja diljem Europe.
Od prošle godine i Zadar je uključen u mrežu studentske udruge AEGEE-a, koja zadarskim studentima omogućava aktivno uključenje u europske društvene i organizacijske projekte, putovanja, upoznavanje različitih kultura i mentaliteta drugih naroda te širenje svojih horizonata.
Po riječima predsjednice Udruge studenata Europe AEGEE u Zadru Marijane Roščić, ideja o osnivanju sjedišta Udruge u Zadru rodila se nakon prezentiranja rada AEGEE udruge koja djeluje u Rijeci.
– Ideja o osnutku podružnice, ili tzv. antene u Zadru činila nam se zanimljivom i dobrom novinom za jednog studenta, pa smo kontaktirali kolege iz Rijeke koji su nam objasnili da je za osnovanje udruge potrebna tzv. Konvencija o pristupanju, odnosno dokument koji gradu Zadru službeno omogućava ulazak u mrežu Međunarodne udruge, a za dozvolu je potreban potpis predsjednika AEGEE-a Europe i moj, kao predsjednice podružnice u Zadru, kaže Roščić, dodajući da je Konvencija na koncu i potpisana i to 29. travnja 2007. godine na Malti.
Nakon potpisivanja pristupanja AEGEE-u, Roščić ističe da je uslijedilo sazivanje Osnivačke skupštine udruge koja je birala članove.
– Osnovan je Upravni odbor koji broji sedam članova među kojima se primjerice nalaze članovi za sponzorstvo, tajnik, web administrator…, ističe predsjednica Roščić, napominjući da je nakon odabira članova uslijedila mukotrpna registracija Udruge u Uredu državne uprave u zadarskoj Županiji, s obzirom da su odobrenje o registraciji čekali gotovo godinu dana, jer je prije same registracije Udruge bilo potrebno statut AEGEE-a prilagoditi hrvatskim zakonskim aktima.
Prva registrirana udruga na Sveučilištu
No, u studenome 2007. godine Udruga studenata Europe AEGEE-a Zadar službeno je registrirana u Uredu državne uprave Zadarske županije.
No, Roščić napominje da su se nakon registracije u Županiji morali registrirati i na Sveučilištu u Zadru budući da je Ministarstvo znanosti donijelo odluku koja nalaže da se financiranje studentskih udruga prenosi na Sveučilište.
– Sveučilište raspisuje natječaje za studentske projekte i na temelju idejnog projekta i potrebne dokumentacije odobrava projekte, nakon čega Ministarstvo vrši isplatu novca na račun projekta, pojašnjava Roščić, naglašavajući da je AEGEE udruga u Zadru prva i najmlađa registrirana udruga na Sveučilištu, koja je “pretekla” i puno prije osnovani Studentski zbor te Udrugu AKSTU.
Udruga studenata Europe AEGEE Zadar bavi se studentskom mobilnošću, odnosno omogućava studentima razmjenu s bilo kojim sveučilištem u Europi i organizira ljetne škole. Između ostaloga omogućava i stručna, kulturna i edukativna događanja, a bavi se i pitanjima visokog obrazovanja, mira i sigurnosti, kulturne razmjene i aktivnog državljanstva.
Iako Udruga AEGEE Zadar još nije napunila godinu dana, po riječima predsjednice Roščić, iza njih je nekoliko organiziranih projekata.
– Koncem prošle godine i u svibnju ove godine ugostili smo sudionike AEGEE-a iz Poljske, Austrije, Njemačke, Grčke, Slovenije…, te smo projektima pod nazivom 4TheVery First Time i Dunkeyes Play Paintball, prezentirali grad Zadar, njegovu bogatu kulturnu baštinu, Zadarsku županiju, organizirali smo posjet Ninu i malu školu glagoljice, kojom su, moram napomenuti, strani studenti bili oduševljeni, kaže Roščić, dodajući da im financijski pomaže Zadarska županija, Studentski zbor, ali i godišnje članarine studenata.
Pitali smo predsjednicu Roščić da nam objasni kako se član AEGEE-a prijavljuje na razmjenu studenata, ako, primjerice želi posjetiti sjedište AEGEE-a u Njemačkoj, i koliko treba izdvojiti za putovanje putem ove međunarodne studentske udruge.
– Na službenim stranicama AEGEE-a napisana su događanja i projekti udruga stranih zemalja, a da bi se razmjena zainteresiranih hrvatskih studenata omogućila, potrebno je napisati tzv. motivacijsko pismo u kojem su sadržane želje i motivi, odnosno razlozi zašto bi baš posjetili tu zemlju, pojašnjava Roščić, dodajući da nakon motivacijskog pisma delegati biraju studente.
– Moram napomenuti da je sve podređeno studentu i njegovu standardu. Članovi strane AEGEE udruge omoguće našim studentima ulazak u sve muzeje, posjete raznim znamenitostima, zatim riješe spavanje te im omoguće prehranu njihovim iksicama, kaže Roščić, dodajući da je član hrvatskog AEGEE-a dužan jedino skupiti novac za put u zemlju koju želi posjetiti, i za to u prosjeku izdvojiti do 200 eura.
Jedini kriterij za učlanjenje u AEGEE Zadar je biti student i imati od 18 do 35 godina, a učlanjuju se potpisivanjem pristupnice i uplatom članarine u iznosu od 120 kuna.