Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Suša uništila lunske maslinike

Autor:

03.10.2008. 22:00
Suša uništila lunske maslinike

Foto: Alenka FESTINI



Ovakvu veliku sušu ne pamtimo već nekoliko desetljeća. Plodovi maslina su mali, a puno toga je već trulo. Neki maslinari su prisiljeni zalijevati maslinike, dok mnogi kojima se maslinici nalaze na nepristupačnim područjima jednostavno ne mogu ništa, kaže Badurina
Situacija u maslinicima na Lunu je alarmantna. Kiša na tom području nije pala punih 110 dana. Velika suša gotovo je uništila plodove. Maslina je gotovo osušena, potvrdio nam je Želimir Badurina, vlasnik uljare na Lunu i predsjednik Udruge maslinara.
– Ovakvu veliku sušu ne pamtimo već nekoliko desetljeća. Plodovi maslina su mali, a puno toga je već trulo. Neki maslinari su prisiljeni zalijevati maslinike, dok mnogi kojima se maslinici nalaze na nepristupačnim područjima jednostavno ne mogu ništa. Možda se mogu moliti Bogu da padne malo kiše, kaže Badurina.
Prema njegovim riječima, sasvim je izgledno, kako bi maslinari dobili barem koju litru ulja, da će prerada krenuti sredinom listopada.
– Ovogodišnja rana prerada je nužna kako bi se uspjelo skupiti bar malo još dobrog ploda. Sasvim je izgledno da će ova godina za masline i preradu biti katastrofalna. Na području Luna prava je katastrofa i nadležne službe trebale su proglasiti elementarnu nepogodu. Žalosno je što nitko nema sluha za potrebe lunjskih maslinara. Troškovi zalijevanja maslinika su golemi. Kubik vode stoji oko deset kuna, a mnogi već imaju račune po tisuću i više kuna. Od svog mukotrpnog truda neće ništa zaraditi, nego će zbrajati financijske gubitke i velike izdatke, istaknuo je Badurina.
Prema statističkim podacima do ove godine maslinari iz Luna su godišnje znali proizvesti od 15 do 20 tisuća litara ulja. Ove godine sezona bi mogla biti svega deset posto od prosječne. Znači, moglo bi se na Lunu preraditi jedva 2 tisuće litara maslinova ulja. Ta količina jedva da će zadovoljiti potrebe mještana, no sasvim je izgledno da ove godine poznatog maslinova ulja s Luna neće biti za prodaju.