Dan kad je bombardiran Sv. Mihovil

Slika korisnika admin
svmihovil2
Adam VIDAS
Djelatnici Centra za motrenje i obavješćivanje na mjestu gdje je udarila neprijateljska raketa

Pripadnici nekadašnjeg Centra za motrenje i obavještavanje obilježili su u subotu dan bombardiranja brda Sv. Mihovil ponad Preka na otoku Ugljanu. Bio je to uvod u dane koje će se kasnije nazvati Obrana grada Zadra kada je srbočetnički agresor napao grad s kopna, mora i zraka. Tog jutra 4. listopada 1991. avion tipa J-21 Jastreb u niskom je letu raketirao Sv. Mihovil. Cilj su mu bili RTV-odašiljač i antenski sklopovi misleći da će time uništiti centar veze obrane Zadra. Tom prilikom pogodio je točno ispod parabolične antene pored koje su se nalazili Valentin Gregov, Mladen Bašić, Mladen Lucin i Rade Punoš. Centar veze, međutim, nalazio se na nekoliko stotina metara udaljenom vrhu Vela Glava. Sv. Mihovil, dominantna kota na otoku Ugljan sa starom mletačkom tvrđavom bio je ratni cilj poznat iz mnogih prijašnjih ratova. Hrvatski branitelji su znali da će na to pomisliti i agresor, pa su namjerno premjestili sustav veze vitalan za obranu grada, ostavivši na Sv. Mihovilu samo postrojenja tadašnjih Hrvatskih pošta i telekomunikacija i HRT-a.

- Malo je nedostajalo da osim nas, u tom raketiranju pogine i 50-ak djelatnika HPT-a i HTV-a. Centar veze, međutim, nalazio se na nekoliko stotina metara udaljenom vrhu Vela Glava. Taj centar ustrojen je još u kolovozu 1991., ali se do Oluje nije znalo da se na njemu nalaze zapravo pravi centar veze. U spomen na taj dan, kad nas troje zapravo slavimo svoj drugi rođendan, mi se sjećamo naših poginulih i preminuli djelatnika centra koji su unatoč teških ratnih dana održavali vezu Zadra s ostalim dijelovima Hrvatske, rekao je glavni organizator Rade Punoš.

Punoš, Gregov, Bašić i Lucin tog su dana popravljali agregat koj se nalazio u samom podnožju tvrđave, te pravim čudom ostali živi budući da je jedna raketa probila vanjski zid tvrđave a druga izravno pogodila kućicu HPT-a i HRT-a. Punoš i njegovi kolege položili su cvijeće i zapalili svijeću kod velikog križa na Sv. Mihovilu.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika perak
Toga dana 5.listopada 1991. kreće u formiranje tzv.otočkog bataljuna,a ne kako on hoće da je bilo 30.rujna 1991.On upućuje zahtjev toga dana:"pozvati u sastav ZNG u subotu 5.listopada 1991. u Iž,Sali,Zaglav i Božavu vojne obveznike po priloženom spisku"8iz dokumenta).
Slika korisnika perak
p.s.Joško Pulja 5.10.1991.kreće u osnivanje tzv.otočkog bataljuna.
Slika korisnika ita
Još jednom pročitaj tekst pa onda pametuj, Tu se ne radi o formiranju otočkog bataljuna, nego o danu kada su djelatnici centra za obavještavanje jedva izvukli živu glavu,04.10.1991. dan kada je bombardiran sv.mihovil, te već 18 godina obilježavaju taj dan. Centar veze je ustrojen na Veloj Glavi u kolovozu 1991. Uostalom, sve lipo piše u tekstu.