Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Linije u (ne)skladu sa školskim rasporedom

Autor: Jelica Farkaš

03.10.2009. 22:00
Linije u (ne)skladu sa školskim rasporedom


Prva jutarnja trajektna linija iz Tkona polazi u 7.30 sati, a povratak je 12.30 ili 14 i 30, ovisno o broju školskih sati. “Sretni su oni koji uspiju uhvatiti onaj raniji trajekt. Ako imaš više sati, moraš čekati drugu liniju i to više od sata”, kazala nam je skupina učenika putnika iz Tkona koji su čekali upravo tu drugu liniju


Osnovnu školu Biograd pohađa preko šesto učenika. Trećina tog broja su učenici putnici – ove školske godine ima ih točno 212.
Nekima od njih put do škole traje kraće, nekima dulje. Zajedničko svim učenicima putnicima jest da imaju manje slobodnog vremena od učenika koji žive u Biogradu.
Na putovanje su se svi već dobrano naviknuli te svoj dan prilagođavaju tomu da se moraju ranije ustati i kasnije doći kući od svojih vršanjaka koji nastavu pohađaju u mjestu stanovanja.
U Biograd u školu putuju učenici iz šest mjesta. Na relaciji Biograd – Torovi – Biograd svakodnevno ih putuje 99, 50 u jednoj i 44 u drugoj smjeni. Udaljenost Torova do škole iznosi pet kilometara. Prva vožnja je ujutro u 7.30 sati, a povratak u 13.30 sati. Učenici, koji nastavu pohađaju u poslijepodnevnoj smjeni polaze od kuće u 12.30 sati, a vraćaju se u 17.20 sati.
Autobusnom linijom na relaciji Raštane Gornje – Biograd dugom 15 kilometara u školu svakodnevno putuje 20 učenika. Oni iz kuće polaze u 7.15 sati minuta, a vraćaju se u 13.30 sati. Slično je i s autobusnom linijom za Jankolovicu dugom osam kilometara. Nju koriste 23 učenika s polaskom u 7.30 sati i povratkom u 13.30 sati.
Prema predjelu Kumenat dvije su redovite linije pa iako je riječ o najkraćoj gradskoj liniji od svega pet kilometara, jutarnja linija pet učenika vozi s polaskon u 7.20 sati, a kući ih vraća s polaskom u 13.30 sati. Deset učenika koji školu pohađaju u poslijepodnevnoj smjeni hvataju autobus s polaskom u 12.45 sati, a vraćaju se u 17.20 sati.
Ostala je još jedna poveća skupina učenika putnika i to onih koji moraju preko mora. Otočnih učenika koji u školu putuju u Biograd ima čak 60. Prva jutarnja trajektna linija iz Tkona polazi u 7.30 sati, a povratak je 12.30 ili 14 i 30, ovisno o broju školskih sati.
– Sretni su oni koji uspiju uhvatiti onaj raniji trajekt. Ako imaš više sati, moraš čekati drugu liniju i to više od sata, kazala nam je skupina učenika putnika iz Tkona koji su čekali upravo tu drugu liniju. Filip, učenik osmog razreda, kazao nam je da putuje već četiri godina pa se već nekako i naviknuo. Iako, priznaje, nakon ljetnih praznika ustajanje mu malo teže pada.
– Navikneš se. Ipak, volio bih da su trajektne linije bolje prilagođene đacima putnicima jer bi tada bilo više vremena za učenje i bavljenje raznim izvannastavnim aktivnostima, reći će Filip.
Petaš Bartol, koji je putovati u biogradsku školu započeo ove školske godine, kaže da je zadovoljan jer je upoznao nove prijatelje, a i samo iskustvo putovanja mu je zanimljivo.
Mihaela i Dragica, učenice petog i šestog razreda, uz školske se obveze uspiju baviti i glazbom pa tako Mihaela svira tamburicu u Glazbenoj školi u Biogradu, dok Dragica vježba gitaru. No, Dragica satove gitare pohađa u svojem Tkonu gdje jednom tjedno dolaze učitelji što znatno olakšava stvar.
I ostali iz ove male skupine tkonskih učenika putnika koje smo zatekli na biogradskom trajektnom pristaništu ističu da bi se rado uključili u neke od slobodnih aktivnosti. Samo kada bi bilo malo više vremena.
– E, kada bi se barem te trajektne linije malo bolje poklopile s učeničkim školskim rasporedom, zaključili su putnici osnovci.