Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Park s bistama zaslužnih Zaglavaca

Autor: Ivo Dominis

03.10.2009. 22:00
Park s bistama zaslužnih Zaglavaca


Tu će stajati bista Jakova Čuke alias Jakše Čedomila, domaćeg sina inače vatikanskog prelata, teoretičara i književnog kritičara u doba hrvatske moderne, zatim poprsje o. Stjepana Sorića, znamenitog zaglavskog župnika u vremenu Drugog svjetskog rata te bista dr. Franje Tuđmana, prvog hrvatskog predsjednika


Neposredni okoliš samostana Sv. Mihovila u Zaglavu na Dugom otoku upravo je zadobio kvalitetnije poboljšanje svoje vizure. U produžetku malenog parkirališta dosad neuređeni krševiti dio ovih je dana parterno i hortikulturalno prenamijenjen u perivojno-memorijalni kompleks s pripadajućim sadržajima. Kako s tog punkta još puca izvrstan pogled na okolni pučinski akvatorij, to je ovaj dobio dodatnu funkciju vidikovca u službi nikad dovoljne ponude odmorišnih izletišta na otoku.
 Na taj način uređena ova površina je prije svega podloga za poprsja koja su Zaglavci tu nakanili postaviti nekim zaslužnim osobama koje su ih zadužile na kulturnom, duhovnom i prosvjetiteljskom polju. Pored biste dr. Franje Tuđmana, prvog predsjednika samostalne RH tu će stajati i ona Jakova Čuke alias Jakše Čedomila, domaćeg sina inače vatikanskog prelata, teoretičara i književnog kritičara u doba hrvatske Moderne. Uz bok tima dvjema će biti i poprsje o. Stjepana Sorića, znamenitog zaglavskog župnika u vremenu Drugog svjetskog rata, čija uspomena ovdje ne blijedi iz razloga što je od povjerenih mu župljana uspješno otklonio opasnost odmazde koja im je prijetila od talijanskih fašista.
 Ove tri brončane biste su izlivene u majstorskim radionicama Krune Bošnjaka i Ratka Petrića, akademskih kipara iz Zagreba.
Idejni pokretač i glavni zamašnjak cijelog tog projekta i njegove izvedbe jest fra o. Stipe Šešelja, koji nakon dugogodišnjeg pastoralnog rada pri hrvatskim katoličkim misijama u Australiji svoje umirovljeničke dane provodi u zaglavskom samostanu. Ovaj najnoviji je još jedan projekt u nizu fra Stipina nastojanja na estetskoj kvaliteti životnog okruženja pri tom višestoljetnom sakralnom i duhovnom prostoru. Štoviše je netom po svom povratku iz Australije zdušno prionuo sustavnom uređenju svih ovdašnjih eksterijera i unutrašnjosti samostana. Za svoj pothvat s bistama i perivojem prošle godine se ponovno otisnuo u daleku Australiju nastojeći za njega animirati tamošnju dijasporu kao i onu u Kanadi, koja je i prikupila najveći dio potrebnih sredstava za ostvarenje tog posla. Dodajmo ovome da je jednu od bisti sponzorirao Drago Lončarević, odvjetnik iz Zadra.
 Sveukupna financijska konstrukcija ovog hvalevrijednog projekta je “teška” 100.000 kuna, od čega 50.000 otpada na građevinski dio izvedbe kamene obrubnice te hortikulturalno uređenje partera, dok je ostatak otišao na biste i postolja za njih. Građevinske radove uz uređenje prostora izvela je domicilna tvrtka Ivana Špralje iz Zaglava.