Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Šetnjom protiv raka dojke

Autor:

03.10.2009. 22:00
Šetnjom protiv raka dojke

Foto: Zvonko KUCELIN



Prevencija je vrlo važna jer čak 94 posto žena koje idu na redovite preglede i kod kojih se na vrijeme otkrije karcinom mogu se izliječiti, rekla je Nives Kozulić iz udruge Europa Donna


Šetnjom po Poluotoku u subotu ujutro stotinjak Zadranki obilježilo je Dan ružičaste vrpce, koja je posvećena ranom otkrivanju raka dojke i potrebi hitnog donošenja nacionalnog programa prevencije bolesti dojke.
Šetnja je započela u 11 sati  od Narodnog trga preko Ulice Mihovila Klaića, Foruma, rive do Orgulja, uz crkvu Gospe od Zdravlja, preko Kalelarge te natrag na Narodni trg. Istodobno je održana u trideset gradova Hrvatske, a cilj je upozoriti na prevenciju.
 – Ovo je već deseta godina zaredom da u prvom tjednu listopada organiziramo šetnju Dan ružičaste vrpce kako bismo upozorili na potrebu borbe protiv raka dojke. Cijela je ova akcija napravljena kako bismo potaknuli da se na razini cijele države omogući edukacija liječnika, medicinskog osoblja i sestara, ali i oboljelih i njihovih obitelji da se lakše nose s ovom opakom bolešću. Osim toga ponovno želimo upozoriti žene da se odazovu na pozive na mamografiju koji se provode zahvaljujući nacionalnom programu “Mamma” te da idu na preglede, rekla je Nives Kozulić iz udruge Europa Donna. Ona je istaknula važnost prevencije jer čak 94 posto žena koje idu na redovite preglede i kod kojih se na vrijeme otkrije karcinom mogu se izliječiti.
Osim liječničke Kozulić je istaknula i važnost psihičke pomoći koja je vrlo bitna u borbi s karcinomom, jer se većina osoba koje otkriju da su teško bolesne teško nose s tim saznanjem. Zato je, kaže ona, bitno pripremiti i obitelj i oboljele na to i objasniti im da se moraju boriti jer se karcinom liječi.
Žene iznad 50 godina rizična su skupina za ovu bolest te se one u sklopu nacionalnog programa “Mamma” redovito pozivaju na preglede. No, Europa Donna trenutačno radi na tome da se na redovite preglede pozivaju i žene od 40 godina.
 – Sada radimo na tome da sve žene između 40. i 50. godine redovito idu na ultrazvučne preglede, a želimo ih educirati da već od malih nogu rade samopreglede kao mjere prevencije, rekla je Kozulić.
Zadarska podružnica Europe Donne ima oko 300 članica, ali svaki dan im se javlja sve više žena. Kozulić je istaknula kako još nemaju svoje prostorije te se nada da će ih uskoro dobiti.