Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

U ribolovu nema “privatne pošte”

Autor:

03.10.2009. 22:00
U ribolovu nema “privatne pošte”

Foto: Tomislav JERAK



Ja plaćam svaki metar mora na kojem lovim i moram pokriti taj trošak državi. Moram i zaraditi za život, a ribe je sve manje i sve mi je teže. Samo želim da me se pusti da lovim ribu i tako zaradim za život, zaključio je Jadrijev


Svake godine zbog nepažnje sportskih ribolovaca izgubim od 30 do 50 vrša. Vrijednost svake vrše je oko 500 kuna pa možete sami izračunati koliko godišnje izgubim novaca, rekao je Robert Jadrijev, koji zadnjih deset godina pokušava za život zaraditi kao profesionalni ribar.
Staro ribarsko pravilo
On se bavi gospodarskim ribolovom, a lovi vršama i parangalom. No, kako kaže, zadnje četiri godine muku muči s nepažljivim sportskim ribolovcima koji love na njegovim poštama ili u neposrednoj blizini pa mu često, loveći panulom ili skosavicom, oštete vrše. Naime, kako je Jadrijev objasnio, staro ribarsko pravilo je tko prvi dođe na poštu, pošta je njegova, ali izgleda da određeni sportski ribolovci to ne poštuju.
O ovom problemu žalio se Cehu ribara, a obavijestio je i policiju, ali od nikoga nije dobio pomoć. Ne znajući što više učiniti odlučio je putem novina upozoriti na situaciju koja se događa ne samo njemu nego i ostalim “malim” ribarima. Zanima ga postoji li nekakav način da zaštiti svoje lovno područje, odnosno svoj radni prostor i smiju li ih sportski ribolovci ometati dok obavljaju gospodarski ribolov.
 – Ja plaćam svaki metar mora na kojem lovim i moram pokriti taj trošak državi. Moram i zaraditi za život, a ribe je sve manje i sve mi je teže. Samo želim da me se pusti da lovim ribu i tako zaradim za život, zaključio je Jadrijev.
Odgovore na njegova pitanja potražili smo u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.
Odgovor ministarstva
 – Pravilnikom o ribolovnim alatima i opremi za gospodarski ribolov na moru određeno je da se pravo na obavljanje ribolova na lovištu stječe dolaskom na lovište, što znači da ako onaj tko je prvi pristigao na neko lovište ima prednost u obavljanju ribolova. Izuzetak od toga su samo lovišta sitne plave ribe na kojima prednost ima ribolov plave ribe, stoji u objašnjenju koje je poslalo Ministarstvo, a dalje piše: Istim Pravilnikom je određeno da se ribolov koćicom ne smije obavljati na udaljenosti manjoj od 300 m od oznaka položaja drugih ribolovnih alata.
Odredbe ovog Pravilnika primjenjuju se i na rekreacijski, odnosno sportski ribolov, jer je u propisima kojima su ti oblici ribolova regulirani, istaknuto da ako istima nešto nije uređeno primjenjuju se odredbe o gospodarskom ribolovu na moru.
 – Nadalje za sve oblike ribolova i za sve sudionike u ribolovu zabranjeno je u moru zauzimanje lovišta na način da se u moru na lovištu ostavljaju plutajuće oznake, plovila i slično ili zbog ometanja ili onemogućavanja ribolova na lovištu. Slijedom navedenog, ne postoje “privatne pošte” već pravo na ribolov imaju svi sudionici u ribolovu redoslijedom dolaska na lovište, ističu iz Ministarstva.
Dalje kažu da je svako namjerno ili nenamjerno uništavanje tuđih stvari, u ovom slučaju ribolovnih alata, predmet rada istražnih i pravosudnih tijela. Međusobno ometanje sudionika u ribolovu stvar je kodeksa dobrog ponašanja ili dobre ribolovne prakse, a izričito je zabranjeno svim plovilima približavanje na udaljenost manju od 0,3 morske milje.