Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zašto studentice imaju prednost u većini oglasa?!

Autor:

03.10.2009. 22:00
Zašto studentice imaju prednost u većini oglasa?!

Foto: Ana SURAĆ



Stanodavcima najpoželjnija ciljana skupina upravo su studenti zadarskog sveučilišta, jer vlasništvo trosobnog ili četverosobnog stana jamči tisuću ili više kuna po podstanaru
“Iznajmljujem dvosoban namješten stan studenticama nepušačima” – ovih je dana primjer jednog od čestih oglasa sa zadarskog, uglavnom crnog, podstanarskog tržišta. Kako je početak listopada razdoblje intenzivne studentske potrage za stanovima, zanimalo nas je što mogu očekivati studenti koji još nisu riješili, njima uvijek aktualno, pitanje smještaja. Iako je iznajmljivanje stanova u Hrvatskoj zakonom jasno regulirano, većina naših sugovornika željela je ostati anonimna.
– U Zadru sam četvrtu godinu tako da imam podosta iskustva s unajmljenim stanovima. Nije mi jasno zašto studentice imaju prednost u većini oglasa. Do sada sam promijenio šest stanova, a tražeći ih, često sam nailazio na odgovore “kako su djevojke urednije” ili jednom čak “one se barem neće seksati u mom stanu”. Možeš mislit’! – ispred omiljenog studentskog okupljališta požalio nam se student arheologije uz smješak dviju kolegica koje se, grleći “politrenke”, razabiru u oblaku dima.
Subvencije i dupli ključevi
Natječaj za potporu za smještaj studentima podstanarima, tj. popularno nazivana “subvencija” u iznosu od 147 kuna mjesečno, studentima je često nedostupna zbog porezne fobije njihovih “gazda”.
– U dosadašnja tri stana nitko me nije htio prijaviti. Ne mogu reći da sam imala loše stanodavce, već se radi o strahu od mogućeg poreza. Zato sam se prijavila kod kolegice iz Zadra – Ivana iz Šibenika priča o problemima o subvenciji.
Podstanari se također žale i na znatiželju stanodavaca koji njihovo odsustvo koriste kao priliku za inventuru stana.
– Ja imam sreću pa živim kod odličnih gazda, no, poznajem ljude kojima su iznajmljivači više puta kriomice ulazili u stan – saznajemo od Bojana Marinia, studenta psihologije iz Splita. Njegov pozitivan primjer nažalost nisu iskusili svi podstanari. Među studentima se spominju uglavnom sporni ljetni mjeseci kada se oni vraćaju u svoje gradove, a iznajmljivači gospodare stanom dvostruko ga iznajmljujući – u želji da ga zadrže, plaćaju ga podstanari, ali istovremeno i turisti. Kako je recesija učinila svoje, taj je trend pomalo u opadanju pa studenti koncem ljeta unajmljuju nove stanove, nerijetko one s minimum stambenih uvjeta.
Priča s druge strane
Iznajmljuju se i “rupe” od stanova, ali neki stanovi postaju “rupe” nakon boravka podstanara. Nekad moderno opremljeni i uređeni prostori pretvaraju se u opustošene.
– Stan smo na povjerenje iznajmili obiteljskom poznaniku i njegovoj djevojci. Stanarina je, istina kasnila, ali je stizala pa nismo smatrali potrebnim dolaziti i provjeravati ih. Nakon nekoliko mjeseci oni odlaze te nam preporučuju novog podstanara. Opet ne dolazeći u stan, naivno pristajemo i priča teče dalje sve dok nismo saznali kako je telefon isključen, a struja je na putu da bude. Kad smo se konačno odlučili pokucati im na vrata, vidjeli smo “krasan” prizor:
Oštećen i ispremiještan namještaj izgubljen u hrpi smeća, posuđa više nije bilo, izbušeni i iscrtani zidovi te pun stan nepoznatih mladića i djevojaka sumnjivog stanja svijesti. Potom, neko vrijeme nismo uopće iznajmljivali, a danas dobro pazimo – od anonimnog “udomitelja” saznajemo kako problemi sa stanovima nisu uvijek jednosmjerna ulica.
Stanodavcima najpoželjnija ciljna skupina upravo su studenti zadarskog sveučilišta, jer vlasništvo trosobnog ili četverosobnog stana jamči tisuću ili više kuna po podstanaru. Cijene variraju ovisno o lokaciji i opremljenosti stana, ali i o pojedinom iznajmljivaču. Često se traže različiti iznosi za slično opremljene prostore na istoj lokaciji, stoga je teško napraviti jasnu kategorizaciju.


 GARSONIJERA 800, DVOSOBNI STANOVI DO 3.000 KUNA


Neke od cijena: Garsonijera na Relji može se naći za 800, ali i za 1.200 na istoj lokaciji ili 1.500 kuna na Poluotoku. Jednosobni stanovi se najčešće kreću oko 1.300 do 1.800 kuna. Dvosobni stanovi također variraju u cijenama, od 2.000 do 3.000 kuna. Trosobni su najčešće od 3.000 do 3.500 kuna.