Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Josipović: Hrvatska mora zaštititi lunske maslinike

03.10.2010. 22:00
Josipović: Hrvatska mora zaštititi lunske maslinike


Ova zemlja u Lunu je veliki potencijal koji pruža egzistenciju domaćem stanovništvu, ovdje je već velikim dijelom uvedeno vrhunsko maslinarstvo, a na tome se i dalje radi. Hrvatska će u Europskoj uniji, među ostalim, biti prepoznata i po maslinarstvu, istaknuo je predsjednik Josipović
Predsjednik Republike Hrvatske prof. dr. sc. Ivo Josipović u nedjelju je u Lun na Pagu sudjelovao na manifestaciji “Masline od Luna – početak berbe”. U pratnji domaćina predsjednik Josipović je obišao maslinik, sudjelovao u berbi maslina i posjetio uljaru gdje je sa zanimanjem promatrao proces proizvodnje maslinovog ulja.
Lunjski maslinari su predsjednika Josipovića upoznali sa svojim nastojanjima u sprječavanju moguće apartmanizacije i betonizacije stoljetnih maslinika, za što, kako smatraju, postoji realna opasnost. Naime, Gradsko vijeće Grada Novalje je na sjednici od 15. rujna donijelo Odluku o održavanju javnog uvida na prijedlog Programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu RH, što je uvod u raspisivanje natječaja za davanje državnog zemljišta u koncesiju, a maslinari se boje kako bi upravo preko natječaja pravo na upravljanje maslinicima mogao dobiti netko tko ne želi ni masline ni maslinike, već parcelaciju i gradnju gospodarskih objekata koji će, smatraju u Lunu, prije ili poslije postati luksuzne vile na jednom od najatraktivnijih područja na otoku.
Zaštititi pri UNESCO-u
– Lokacija maslinika je prekrasna, masline su posebne i treba ih zaštiti pri UNESCO-u, rekao je predsjednik Josipović.
– Ova zemlja u Lunu je veliki potencijal koji pruža egzistenciju domaćem stanovništvu, ovdje je već velikim dijelom uvedeno vrhunsko maslinarstvo, a na tome se i dalje radi. Hrvatska će u Europskoj uniji, među ostalim, biti prepoznata i po maslinarstvu. Ovo pitanje je vrlo specifično i zbog turizma i zbog poljoprivrede. O tome ću razgovarati i s predsjednicom Vlade Jadrankom Kosor jer smatram da se ovim problemom treba baviti i Vlada zbog ekologije, poljoprivrede i specifične kulture. Hrvatska mora pronaći snage za zaštitu ovog područja, istaknuo je predsjednik.
Želimir Badurina, predsjednik Udruge Lunjskih maslinara je rekao kako u Lunjskim maslinicima raste oko osamdeset tisuća stabala maslina koje treba zaštititi.
– U Lunjskim maslinicima ima oko tisuću stabala maslina koja su stara oko tisuću godina i država mora osigurati zaštitu, ali i domicilnom stanovništvu osigurati gospodarenje i zabraniti devastaciju, rekao je Badurina.
Vjeran Piršić iz udruge Eko Kvarner je naveo kako su Lunjski maslinici područje svjetske vrijednosti.
Tajkunima masline, a onda i zemljište
– Međutim, počela je devastacija i za sada se pojedinačna stabla prodaju tajkunima, a uskoro bi se moglo prodavati i zemljište i zbog toga želimo da se donese program upravljanja zemljištem na kojem rastu masline. Prema mojim informacijama, taj postupak bi mogao trajati od šest mjeseci do dvije godine, a trebat će donijeti i novi zakon o zaštiti jer u Hrvatskoj ne postoji sličan slučaj. Lunjski maslinici su specifični zbog raznolikosti jer su tu i masline i suhozidi i tradicionalno ovčarstvo, dakle velika raznolikost koja je izuzetno cijenjena u Europi i u svijetu, rekao je Piršić.
Maslinari iz Luna smatraju kako se samo ujedinjeni mogu oduprijeti opasnosti koja im prijeti i stoga pozivaju i Lunjane koji žive diljem Hrvatske, ali i svijeta kako bi im se pridružili u njihovom nastojanju u očuvanju maslinika. U Lunjskim maslinicima, na površini od 23 hektara, raste oko 80.000 stabala maslina, od čega je oko 1.500 stabla oblice koja je cijepljena na divlju maslinu Olea oleaster. No, stabla maslina u Lunu nisu samo izvor sirovine za maslinovo ulje, već su i prirodna atrakcija, jedinstven park prirode kakvog nema nigdje na Mediteranu. Uništavanje takvog ambijenta zbog interesa krupnog kapitala, betonizacije i apartmanizacije, Lunjani, ali i brojni stranci koji im se ovih dana javljaju, smatraju neprihvatljivim.
 


Sve više turista obilazi rezrvat


Zahvaljujući naporima mještana Luna, udruge Maslina, a uz pomoć Grada Novalje 2007. godine je napravljen put kroz maslinike i postavljeni su putokazi. Maslinici su u većem dijelu bili jedva prohodni, a ponegdje i neprohodni i zbog toga je bilo potrebno urediti putove kako bi se došlo do stabala koja su posjetiteljima bila nedostupna.
Od kada su izgrađeni putovi tisuće turista, biciklista, ljubitelja prirode, slikara, fotografa i stručnjaka je posjetilo maslinike diveći se neobičnim oblicima starih maslina, kamenjaru na kojem rastu i netaknutom prirodnom okruženjem.
Stručnjaci se slažu kako su maslinici u Lunu jedni od najstarijih na svijetu. Stabla maslina visoka su od pet do osam metara i prsnog promjera više od osamdeset centimetara. Zbog svojih je karakteristika maslinik u Lunu 1963. godine proglašen zaštićenim botaničkim rezervatom.




 


Maslinici trebaju revitalizaciju


U Maslinarskoj zadruzi Lun navode kako su maslinici u lošem stanju i trebaju hitnu revitalizaciju koju maslinari pojedinačno nisu mogli učiniti. Maslinarska zadruga Lun želi osmisliti model održivog razvoja i sveukupne valorizacije Lunjske maslinade kao nacionalnog bogatstva, privesti maslinike u potpunu funkciju, pokrenuti ekološko maslinarenje koje je jedino primjereno prostoru i na temelju toga pristupiti izradi prepoznatljivog proizvoda koji će se temeljiti na specifičnostima Lunjske maslinade. Želja Maslinarske zadruge Lun je i uključivanje Lunjske maslinade u ARKOD sustav. kako bi najstariji hrvatski maslinik u trenutku ulaska Hrvatske u Europsku uniju bio u sustava poljoprivredne proizvodnje.


 


Javni uvid od 11. listopada


Prema članku prvom Odluke Gradskog vijeća Grada Novalje javni uvid u prijedlog Programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem traje do 11. listopada 2010. godine, a za vrijeme trajanja javnog uvida, za sve zainteresirane osiguran je uvid u prijedlog Programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u prostoru Gradske vijećnice, radnim danom od 8:00 do 13:00 sati. Dok traje javni uvid mogu se dati prigovori na prijedlog Programa. Od 12. do 20. listopada je rok za podnošenje žalbi, a nakon toga će se izraditi konačan Program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem i raspisati natječaj za dodjelu koncesije. Kako bi mogli sudjelovati u natječaju Lunjski maslinari su utemeljili Maslinarsku zadrugu i za v. d. ravnatelja imenovali iskusnog maslinara i uljara Želimira Badurinu.