Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

“Kamenjari” na Ravnoj grade lovački dom

03.10.2010. 22:00
“Kamenjari” na Ravnoj grade lovački dom


Dom će biti završen do konca godine. U njemu ćemo organizirati druženja i to ne samo lovaca već će dom moći posjećivati i oni koji nisu lovci, a žele uživati u lijepom krajoliku. Također i turisti. Drago mi je najaviti i da ćemo priređivati zabave s jelima od divljači, kaže predsjednik Lovačkog društva “Kamenjarka” Slavko Žunić
Tisućama godina su bura, posolica i kiša oblikovali krajolik otoka Paga i kada stranci prijeđu Paški most prvo se zapitaju ima li u tom kamenjaru od kojeg se odbijaju zasljepljujuće sunčeve zrake bilo kakvog života. Osobito je dojmljiva posve ogoljena sjeveroistočna strana otoka na kojoj je i ljeti teško pronaći travu. Pa ipak u tom se kršu, tek ponegdje išaranom zelenilom, niskim raslinjem i travom, skriva bogat biljni i životinjski svijet.
A u tom svijetu je i kraljica divljači – jarebica kamenjarka. Jarebica kamenjarka je san svakog lovca i stoga nije čudno što je i paško lovačko društvo dobilo naziv po toj ptici. Na nedavno održanoj redovnoj skupštini Lovačkog društva “Kamenjarka” za predsjednika je izabran Slavko Žunić iz Vlašića, dugogodišnji lovac s velikim iskustvom koji kaže kako lovačko društvo ima dosta planova, a jedan od njih je i promicanje lovačkog turizma koji je na Pagu nekada bio vrlo razvijen, a glavni adut za razvoj lovačkog turizma bit će upravo kamenjarka.
Lovni turizam
– Na Pag su nekada dolazili brojni lovci iz inozemstva, najviše iz Italije i lovili su patke, liske i druge ptice na jezerima Velo blato, Malo blato i Kolanjsko blato, ali ta su jezera proglašena ornitološkim rezervatima i na njima je zabranjen lov. Zbog toga sada treba tražiti nova rješenja za privlačenje stranih lovaca jer od njih koristi ima i lovačko društvo i otočni turizam, a potencijala za razvoj lovačkog turizma ima jer na Pagu živi kamenjarka koja je vrlo tražena, kaže Žunić.
Žunić pojašnjava kako jarebica kamenjarka ili grivna živi na suhom, otvorenom i brdovitom području, a boja perja joj je na svakom dijelu tijela drugačija. Leđa su joj svijetlo smeđa, prsa siva, a trbuh žuto-smeđi. Kamenjarka nije osobito dobar letač i najčešće boravi na tlu, a leti samo kada mora i to na kraće udaljenosti. Prosječna veličina kamenjarke je trideset šest centimetara, a prosječna težina osam stotina grama. Lovište kojim raspolaže Lovačko društvo “Kamenjarka” veliko je oko 19.000 hektara i na tom području živi oko pet stotina kamenjarki. To je zadovoljavajući broj, ali Žunić smatra kako bi se broj kamenjarki trebao povećati.
– Na našim lovištima ima dosta kamenjarki, ali za razvoj lovnog turizma broj kamenjarki treba povećati. To se može kontrolom i planiranjem lova, kaže Žunić.
Uz razvoj lovnog turizma jedan od ciljeva Lovačkog društva “Kamenjarka” je i izgradnja lovačkog doma.
Ljubitelji prirode
– Na predjelu Ravne neposredno ispod vjetroelektrana gradimo lovački dom koji će biti završen do konca godine. U domu ćemo organizirati druženja i to ne samo lovaca već će dom moći posjećivati i oni koji nisu lovci, a žele uživati u lijepom krajoliku. Također i turisti. Drago mi je najaviti i da ćemo priređivati zabave s jelima od divljači, kaže Žunić.
Do Lovačkog doma koji je u izgradnji vodi strma makadamska cesta kojom se može proći samo terenskim vozilom. No lovci će asfaltirati cestu kako bi se do lovačkog doma moglo doći i manjim osobnim vozilima.
– Ponekad se može čuti kako lovci odlaze u lov samo kako bi ubijali divljač. No to nije tako jer lovci su ljubitelji prirode i pri tome polazim od sebe, jer za mene je najveći užitak šetnja prirodom, boravak na svježem zraku i druženje i to je ono zbog čega sam lovac, kaže Žunić.
Lovačko društvo ‘Kamenjarka’ ima stotinu i šezdeset članova iz Kolana, Paga, Povljane, Vlašića i Dinjiške koji su podijeljeni u nekoliko grupa. Nakon višemjesečnog lovostaja, jučer je počela sezona lova i lovci su zorom krenuli na lovišta. U lov će odlaziti nedjeljom i državnim blagdanima.
– Prije početka lovne sezone odlazimo na lovišta i procjenjujemo brojno stanje svake pojedine divljači i tada odlučujemo na koji ćemo način i koliko loviti, kaže Žunić.
Lovačko društvo ‘Kamenjarka’ se financira od članarina, a imaju profesionalnog administratora koji vodi evidenciju o članovima, izlovu, zakonima i financijama. Lov na Pagu ima dugu tradiciju, a koliko je bavljenje lovom popularno pokazuje i broj članova Lovačkog društva ‘Kamenjarka’. Sa stotinu šezdeset članova to je najbrojnija udruga na Pagu.