Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Krunica je škola molitve

03.10.2010. 22:00
Krunica je škola molitve


Župa Gospe od Ružarija u Diklu u Zadru jučer je svečano proslavila blagdan svoje župne zaštitnice svetim misama i molitvom svete krunice. Svečano misno slavlje u crkvi Gospe od Ružarija u Diklu predvodio je domaći sin don Silvio Milin, a propovijedao je prof. dr. Adalbert Rebić. Uz svećenike sudjelovao je i don Mladen Kačan, župnik Dikla, a uz brojne župljane te njihove goste, i udruga “Kveštura” iz Dikla. Misno pjevanje predvodio je župni zbor koji je na kraju euharistije pozdravio Djevicu Mariju pjesmom “Kraljice svete krunice”. Gospin kip u procesiji kroz mjesto nakon misnog slavlja su nosili momci iz Dikla u domaćim nošnjama.
– Krunica je poslije euharistijske molitve najizvrsnija i najuzvišenija molitva koju katolici vole moliti. Krunica je doista izvrsno sredstvo kojim ostvarujemo zajedništvo s Bogom i ulazimo u intenzivan život s njime. Ona je zapravo škola molitve, i to osobito meditativne ili kontemplativne. Krunica se, kako piše papa Ivan Pavao II. u svome dokumentu o krunici, smješta u najbolju predaju kršćanske molitve. Razvijena na Zapadu ona je tipično meditativna, razmatralačka molitva, i odgovara na neki način molitvi srca i Isusovoj molitvi koja je nikla na tlu kršćanskog Istoka. Naime, krunica ima svoje porijeklo na kršćanskom Istoku među brojnim monasima koji su u 4. i 5. stoljeću odlazili u pustinju da svoj život posvete molitvi i razmatranju, kazao je dr. Adalbert Rebić.
– Molitva krunice uz ponavljanje “Zdravo Marijo” zapravo određuje ritam našega bića, ritam otkucaja našega srca. I zato mnogi kažu da je krunica zdrava molitva, da krunica čovjeku pomaže da održava ritam svoga života. Krunica je oblikovana po nadahnuću Duha Svetoga, a uz molitvu Časoslova i danas na pragu trećeg tisućljeća je najomiljenija i najučinkovitija molitva katoličke vjere. Krunica je snažno obilježena Marijinim duhom i njezinim srcem, a ujedno ona je kristološka molitva. Krunica je zapravo škola marijanske duhovnosti, naveo je propovjednik dodajući kako po molitvi krunice promatramo Kristov život i život Djevice Marije, poručio je prof. dr. Adalbert Rebić.
Blagdan Gospe od Ružarija u Zadarskoj nadbiskupiji kao župna svetkovina proslavljen je u Ražancu, Preku, Briševu, Pridragi, Posedarju, itd.