Srijeda, 8. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Marija daruje mir

03.10.2010. 22:00
Marija daruje mir


Prve nedjelje u listopadu Posedarci slave svoju nebesku zaštitnicu, Gospu od Ružarija ili blagdan Blažene Djevice Marije od Krunice. To je već tradicionalno jedna od najljepših i najposjećenijih svetkovina s procesijom u Zadarskoj nadbiskupiji. Jučerašnje svečano euharistijsko slavlje u pretijesnoj župnoj crkvi Gospe od Ružarija u zajedništvu s novim posedarskim župnikom, pavlinom iz Poljske o. Krzysztofom Rodakom, predvodio je mladi svećenik u pavlinskom samostanu Sv. Petar u Šumi u Istri o. Mario Škrtić, jedan od trenutno šest Hrvata pavlina.
Lijepo vrijeme, blagdan nebeske zaštitnice i tradicionalna pučka fešta dupkom je napunila prostor crkve te su mnogi Posedarci, među njima najviše mladeži, i hodočasnici misno slavlje pratili uokolo cijele crkve.
– Božja Riječ nam govori da postoji jedna druga kvaliteta čovjeka, a to je poniznost koju vidimo slaveći zagovor Blažene Djevice Marije od  Ružarija  ili od Krunice. Kroz krunicu proživljavamo cijeli Isusov život. Majka Božja je savršena slika poniznosti i ako netko želi vidjeti gdje je Bog poljubio zemlju, gdje Marija daruje mir, onda se to može vidjeti ne samo u Marijinim svetištima, nego i u konkretnosti naših župa, tamo gdje se slavi BDM po molitvi krunice, istaknuo je u svojoj propovijedi mladomisnik.
Svečanom ugođaju pridonio je župni zbor pod vodstvom Mije i Milana koji je uz pomoć tri gitare pjevao kombinirano liturgijsko pjevanje. Poslanice su čitale Glorija Zdrilić i vjeroučiteljica Anita Vedrić, a molitvu vjernika Ivanka Kolendarić.
Na tradicionalnoj procesiji Gospinim kipom ulicama Posedarja kolona se protezala nekoliko stotina metara. Pod budnim okom Tita Žunića Križ na čelu ophoda je nosio Tome Miletić, a crkvene barjake Luka Klanac, Jakov Brala, Ivan Klanac, Zvonimir Šimurina, Antonio Klanac i Petar Nekić. Gospin kip su nosili Šime Zurak, Martin Klanac, Nino Novaković, Tin Juričić i Ivan Novaković. Svakako treba napomenuti i kako sada Posedarci umjesto sakristijana imaju i sakristijanicu, Marinu Miletić. Misno slavlje, kojem je između ostalih nazočio i posedarski načelnik Ivica Juričević, završilo je pjevanjem hrvatske himne “Lijepa naša domovino”. Na kraju je župnik domaćin o. Krzysztof Rodak zahvalio svima koji su pridonijeli realizaciji slavlja.