Srijeda, 8. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Martine pjesmom osvaja Balkan

03.10.2010. 22:00
Martine pjesmom osvaja Balkan


Zadarska pjevačica haićanskih korijena, Martine Thomas, široj javnosti najpoznatija po sudjelovanju u RTL-ovom showu Big Brother, prošlog tjedna je završila snimanje svog prvog video spota za pjesmu “Bez mira”. Tekst i glazbu za pjesmu potpisao je zadarski dogradonačelnik Dražen Grgurović, dok je spot nastao u režiji Željka Petraša, šibenskog režisera i koncertnog promotora čiji radovi broje, između ostalog, i posljednji video spot Toše Proeskog u duetu s Tonyjem Cetinskim.
– Presretna sam kako je spot ispao. Željko je točno pogodio ono što smo Dražen, kao skladatelj pjesme i ja, kao izvođačica, zamislili. Riječ je o jednom dinamičnom, veselom video spotu, bez pretenciozne priče. Pjesma “Bez mira” je brza i zabavna pa je takav i video spot. Barem sam ga ja tako doživjela, zafrkancijom petka navečer, spremanjem za izlazak, sanjarenjem, iščekivanjem svih onih uzbuđenja što noć donosi, objašnjava Martine.
Predstavljanje slovačkoj publici
Spot “Bez mira” je sniman na tri zadarske lokacije, u Callegro centru, hotelu Bastion i ispred caffe bara Kult te jednim dijelom i u taksijima Lulić. Premijerno je prikazan na You Tubeu gdje ga je u svega nekoliko dana vidjelo više od 500-tinjak ljudi te lokalnim televizijama i CNC-u. Martine je neočekivano dobila i atraktivnu ponudu sa Slovačke TV s koje su je tražili da pjesmu otpjeva u okviru njihove emisije o hrvatskom turizmu.
– Slovaci obožavaju Hrvatsku. Često snimaju u našem podneblju pa su tako prošli tjedan bili na Dugom otoku. Posredovanjem jedne moje prijateljice čuli su za mene. Svidjela im se pjesma pa smo dogovorili moj nastup u emisiji koju su upravo snimali. Jako sam zadovoljna kako je sve ispalo i što sam dobila priliku predstaviti se slovačkoj publici. Dobro znam koliko je naša glazba popularna u njihovoj zemlji pa bi mi ovaj nastup svakako mogao biti odskočna daska, da se tako izrazim, u osvajanje Balkana, uvjerena je Martine.
To bi joj svakako moglo poći za rukom jer, za razliku od brojnih drugih hrvatskih pjevačica, Martine ima glas i zna pjevati. Atraktivna je i izgledom, što svakako nije za zanemariti. Ne nedostaje joj ni samouvjerenosti, stečene još prije 20-ak godina kada je svoje prve pjevačke korake imala u Parizu gdje je živjela nekoliko godina, preselivši se iz rodnog New Yorka, a gdje je nastupala pod umjetničkim imenom Eve Adams, izvodeći dance glazbu.
Mikrofon zamijenila ulogom majke
– Početkom 90-tih radila sam kao konobarica u restoranu “Elefant” u Parizu. U restoran je zalazio plesač, producent i koreograf Grace Jones Derech s kojim sam se brzo sprijateljila. Jednog dana me je Derech upitao: “Draga, bi li ti pjevala?” Odgovorila sam mu: “Ali ja nisam nikada pjevala”, na što je on uzvratio da prepoznaje moje potencijale, da imam snažan glas i da bih trebala pokušati. Upoznao me s kolegom Jean Baptistom San Drayom koji je u to doba radio TV reklame, bio producent i pijanist. Počeli smo raditi zajedno, uglavnom dance glazbu s kojom sam nastupala u klubovima u Parizu i cijeloj Francuskoj. Bilo je to divno vrijeme, vrijeme brojnih nastupa i putovanja. Nakon Pariza, odlučila sam se okušati i u rodnom New York, gdje sam po povratku iz Pariza najprije radila kao prateći vokal, no ubrzo i s vlastitim bendom “Pleasure swell”. Nastupali smo u klubovima. Radili smo punom parom sve dok se nisam udala i doselila u Zadar, zamijenivši mikrofon ulogom majke i domaćice. No ljubav prema glazbi je tinjala u meni godinama. Prije gotovo godinu i nešto dana, izašla sam ponovno “vani” i evo me sada tu, priča Martine.
Prve glazbene korake po povratku glazbi Martine je napravila u suradnji s Draženom Grgurevićem, koji godinama sklada pjesme i koji je upravo u njoj vidio odličnu interpretatoricu svojih pjesama. Zajednički glazbeni projekt rezultirao je sa šest, do sada snimljenih pjesama, uključujući i ovu posljednju “Bez mira”. Martine je u međuvremenu okupila i bend s kojim je nastupala proteklo ljeto u Zadru i okolici, održavši, među ostalima, i odličan koncert u caffe galeriji Đina, gdje je izvodila svjetske jazz, soul i evergreen standarde, demonstriravši svoje snažne glasovne mogućnosti. Taj je potencijal prepoznao i ravnatelj Hrvatskog narodnog kazališta i glazbenik Renato Švorinić sa čijim će poznatim jazz bendom Black coffie Martine uskoro nastupiti u kazalištu.
– Počeli smo uvježbavati pjesme, izvrsno se nadopunjavajući, kao da godinama zajedno radimo. Osobno, obožavam jazz i soul pa mi je suradnja s Renatom veliko zadovoljstvo, naglašava Martine.
Tu, očekivano, nije ni izdaleka kraj glazbenim aktivnostima ove prelijepe Haićanke koja uskoro kreće i sa snimanjem sljedećeg video spota za pjesmu “Ne daj se, ne daj”, a upravo završava i pregovore s jednom producentskom kućom.