Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Miočić: Priključak vode omogućiti i onima koji nemaju građevinsku dozvolu

03.10.2010. 22:00
Miočić: Priključak vode omogućiti i onima koji nemaju građevinsku dozvolu


Načelnik Ražanca izrazio je zadovoljstvo završetkom radova na vodoopskrbnom sustavu, da bi zatim oštro izrazio neslaganje zbog činjenice da se većina mještana ne može na njega priključiti – Treba mijenjati zakone, no naši prijedlozi u Ministarstvu imaju slab odjek, rekao je župan Zrilić
U subotu i nedjelju stanovnici Ražanca i njegovih sedam općinskih mjesta nizom manifestacija i liturgijskih slavlja obilježili su Dan svoje općine i blagdan Gospe od Ružarija.
Svečanosti su počele u subotu poslijepodne, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred spomen-obilježja “Galebovi” u centru Ražanca te ispred spomenika palog hrvatskog branitelja u Domovinskom ratu Stipana Dundovića u Radovinu. U općinskom izaslanstvu bili su načelnik Dragutin Miočić, donačelnik Nediljko Jović, predsjednik OV-a Ražanac Predrag Dušević, kao i predsjednik općinskog HDZ-a Božo Čolak.
Svečana sjednica Općinskog vijeća održana je u dvorani knjižnice “Juraj Baraković” u središtu Ražanca, kojoj je predsjedao predsjednik OV-a Predrag Dušević, a pored vijećnika, načelnika Miočića i članova njegovog tima te predsjednika mjesnih odbora nazočili su joj brojni gosti i uzvanici. Među njima su bili ministar Božidar Kalmeta, saborski zastupnici Ana Lovrin, Nevenka Marinović i Ivo Grbić, zadarski župan Stipe Zrilić, dožupan Đani Bunja, predstojnik Ureda državne uprave u Zadarskoj županiji Damir Valčić, predsjednik Vatrogasne zajednice Zadarske županije Kažo Kolanović, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe grada Zadra Željko Šoša, dekan ražanačkog dekanata i nadžupnik don Damir Juričin i mnogi drugi.
O prošlogodišnjem radu i budućim pravcima razvoja Ražanca i njemu pripadajućih općinskih mjesta nazočnima je govorio načelnik Općine Dragutin Miočić.
– U izgradnju i obnovu infrastrukture unatoč štednji i recesiji uložili smo znatna financijska sredstva. Pored projekta izrade novih zemljišnih knjiga za k.o. Ražanac i k. o. Radovin vrijednog 19 milijuna kuna, pokretanja gospodarske zone Vukovac veličine 17 hektara, izrade glavnog projekta za obnovu luke u Ražancu i niza ostalih kapitalnih investicija, glavni događaj dogodio se u svibnju ove godine kada smo konačno svečano pustili u rad vodoopskrbni sustav Jovići – Radovin – Jordani – Stojići – Slivnica Donja. Dužina ugrađenih vodovodnih cijevi je 28 kilometara, a vrijednost investicije je 20 milijuna kuna. Stoga ovom prigodom posebno zahvaljujem Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture na čelu s ovdje nazočnim ministrom Božidarom Kalmetom, kao i županu Stipi Zriliću i svim županijskim službama na iskazanoj pomoći, naglasio je načelnik Miočić dodajući kako su nakon toga radost i veselje zamijenili tuga i nevjerica te kod pojedinih mještana srdžba i bijes zbog toga što se ne mogu priključiti na tu vodovodnu mrežu, jer većina od njih nema valjane građevinske dozvole, koje su uvjet priključenju.
– Pitam sebe, a gospodo i vas, zašto moramo biti robovi krute administracije, zašto moramo učiniti našem čovjeku ono što vjekovima nisu učinili naši neprijatelji i vremenske nepogode, a to je da ga otjeramo s ovog bogomdanog prostora?, zapitao se Miočić.
– Da se razumijemo, i mi smo legalisti, no mijenjajmo zakone koji nisu u službi naroda i njegovog napretka. Stoga i s ovog mjesta upućujem apel na mjerodavne državne institucije, na vas gospodo saborski zastupnici, na vas ministre Kalmeta, župane Zriliću i ostale sve koji nam mogu pomoći. Pružite nam ruku i učinimo sve da nam radost bude cjelovita!, rekao je načelnik Miočić.
Vezano za buduće planove prvi čovjek općine je među brojnim projektima na prvo mjesto stavio potrebu izgradnje i obnove luke u Ražancu, nastavak izgradnje kanalizacije u Rtini, Ražancu i Ljupču, podzemnog kabliranja elektrovodova od Radovina do Ljupča, izgradnju sportske dvorane i dječjeg vrtića u Ražancu, nadogradnju školskih zgrada u Ražancu i Radovinu, izgradnju mrtvačnica u Ražancu i Rtini, nastavak sanacije mletačke utvrde u Ražancu, izgradnju nogostupa u Radovinu, uređenje plaža i šetnica i dr.
Čestitku Ražančanima za njihov Dan općine prenio je s govornice župan Stipe Zrilić.
– Zadovoljstvo je biti ovdje danas s vama i sudjelovati u proslavi Dana vaše Općine, koja spremno kreće prema budućnosti nizom razvojnih projekata, bilo da je riječ o društvenoj ili komunalnoj infrastrukturi. Glede problema priključaka na vodovodnu mrežu, moram vas izvijestiti da smo mi o tom problemu u više navrata naširoko raspravljali na županijskoj skupštini. U ovom slučaju radi se o situaciji koja je regulirana zakonom, pa je prije potrebno mijenjati zakon kako bi žitelji u navedenim mjestima mogli ostvariti svoje elementarno pravo. Ja sam osobno o tom problemu razgovarao s ministricom Marinom Matulović Dropulić, ali nažalost naše ideje slabo su prihvaćene. Ovaj se problem gomila čitav niz godina i to naročito u Dalmaciji zbog nesređenih zemljišno-katastarskih knjiga. Budući da se upravo sada na području vaše općine provodi taj projekt, vjerujemo da ćemo problem priključaka na vodovodnu mrežu riješiti u dogledno vrijeme. Dok se to ne dogodi, mi ćemo učiniti sve da se kućanstva kako-tako priključe privremenim priključcima, tzv. bypassima kazao je župan Zrilić.
Svečana sjednica okončana je uručivanjem ovogodišnjih općinskih priznanja. Njih su za iskazanu hrabrost i osobite zasluge tijekom Domovinskog rata dobili umirovljeni bojnik HV-a iz Radovina Miljenko Mićo Rudela, umirovljeni satnik HV-a Zdenko Žagar iz Ražanca te umirovljeni policijski djelatnik Tihomir Perković iz Ljupča.
 


Kalmeta: Potpora projektu uređenja rive i porta


U svom obraćanju ministar Božidar Kalmeta i ovom je prigodom podsjetio okupljene na veliki doprinos Ražanca i njegovih žitelja u Domovinskom ratu.
– Mogu potvrditi kako će Vlada iz državnog proračuna sufinancirati više vaših projekata, poglavito se to odnosi na projekt uređenja rive i porta u Ražancu, gdje je u tijeku izrada projektno-tehničke dokumentacije. Mi smo Ražančanima dali obećanje glede tog projekta i mi ćemo ga ispoštovati. Općina Ražanac je, kao i uostalom sve općine i gradovi u našoj županiji, vitalna općina koja pokazuje ubrzani razvoj, uz potporu Županije, ministarstava, Vlade i saborskih zastupnika bez obzira kojoj stranačkoj boji pripadaju. Zadarska županija je, kada je u pitanju perspektivnost, među vodećim županijama u Hrvatskoj. Jasno da iza toga stoje ljudi, njihov rad i sposobnost, rekao je ministar Božidar Kalmeta.




 


Blagdan Gospe od Ružarija


Proslava Dana općine i zavjetnog blagdana Gospe od Ružarija nastavljena je u nedjelju svetim misama, kulturno-zabavnim i sportskim programima. U do posljednjeg mjesta ispunjenoj župnoj crkvi Gospe od Ružarija održano je blagdansko euharistijsko slavlje. Središnju koncelebriranu svetu misu predvodio je župnik Radovina don Srećko Petešić Frka, uz sudjelovanje domaćeg župnika don Damira Juričina, župnika Ljupča don Jerolima Lenkića te bivšeg ražanačkog svećenika don Ante Erstića.
U svojoj nadahnutoj propovijedi don Srećko Petešić Frka uz ostalo podsjetio je vjernike i hodočasnike na dan 7. listopada 1571. godine, kada se kršćanska vojska sukobila kod Lepanta s Turcima. Tada je papa Pio V. pozvao katolički svijet da moli Majku Božju za pomoć. Od tada se u našem puku slavi ovaj veliki blagdan.
U sklopu nedjeljnog euharistijskog slavlja održana je tradicionalna procesija ulicama Ražanca, gdje se po lijepom i sunčanom jesenskom danu u nepreglednoj koloni vjernika i hodočasnika nosio drveni zavjetni kip čudotvorne Gospe od Ružarija.