Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Novi izgled crkve Sv. Mihovila do Došašća

03.10.2010. 22:00
Novi izgled crkve Sv. Mihovila do Došašća


Poslali smo još dva projekta, ali su prihvaćeni samo oni koje smo mi istaknuli kao prioritete. Vrlo nam je važno da je financijska konstrukcija svih zahvata zatvorena, istaknuo je fra Barun
Radovi na obnovi samostanske crkve Svetoga Mihovila arkanđela danas su započeli. Gvardijan samostana fra Miroslav Barun kazao je da su radovi koji su započeli prava providnost Božja.
– U našoj crkvi postoji škrabica za obnovu crkve i mi smo sve ove godine brižno prikupljali novac čekajući pravi trenutak kad ćemo početi s radovima. Dugo smo planirali obnovu crkve koja je dosta devastirana, a istovremeno svakodnevno vrlo posjećena. Unatoč radovima, cijeli dan smo na raspolaganju za razgovor i sakrament svete ispovijedi, kazao je fra Barun.
Prilikom planiranja obnove, svećenici su vodili računa da imaju određenu svotu kako bi mogli zatvoriti financijsku konstrukciju da se ne bi, kojim slučajem, dogodilo da su počeli radovi, a ne mogu se završiti.
Obnovu je najvećim dijelom omogućila donacija “Samostanskog fonda” frajburške nadbiskupije iz Njemačke. Naime, četiri svećenika iz samostana Sv. Mihovila bili su tijekom svog života na službi u Frajburškoj nadbiskupiji, u rasponu od 15 do 35 godina.
– Nakon dugog niza godina službovanja u Njemačkoj, otišao sam kao delegat provincijala na oproštaj od misije fra Alojzija Duvnjaka u Freiburgu. Mons. Reiner Klug spomenuo mi je da “Samostanski fond” frajburške nadbiskupije namjerava pomoći Hrvatskoj. Tako smo mi odlučili predložiti obnovu naše samostanske crkve. Na nama je bilo da damo prijedlog koji dio crkve planiramo obnoviti, odnosno koji bi oni mogli financijski pokriti, kazuje fra Barun dodavši da je od njih zatraženo da navedu svoje prioritete i donesu točan predračun radova. Planirani radovi obuhvatit će u crkvi kompletno skidanje stare žbuke i nanošenje nove koja će bolje izolirati zidove od vlage, bojanje crkve, čišćenje kamenih lukova u svetištu, postavljanje nove rasvjete te poboljšanje ozvučenja.
– Poslali smo još dva projekta, ali su prihvaćeni samo oni koje smo mi istaknuli kao prioritete. Neki zahvati nisu bili predviđeni što se tiče rasvjete, izmještenja škropionice, dio svetišta kao i toranj. Međutim, iz drugih donacija sve navedeno će, ipak, biti sanirano i renovirano. Vrlo nam je važno da je financijska konstrukcija svih zahvata zatvorena, istaknuo je fra Barun.
Obnova je počela danas, a trajat će od 6 do 7 tjedana. Za očekivati je da će do početka Došašća svi radovi biti završeni.
– Raspored svetih misa, ispovijedi i svih ostalih obreda ostaje isti, a slavit ćemo ih u kapelici Majke Božje Lurdske. Prostor će biti skučen, no kad znamo zašto će nam biti tijesno, neće nam biti teško pretrpjeti tih nekoliko tjedana. Svim darovateljima velika hvala i neka ih prati Božji blagoslov, kazao je na kraju fra Barun.
Crkva Sv. Mihovila Arkanđela datira iz 12. stoljeća. Obnovom samostana od prije dvije godine, nađeni su kameni ostaci iz 9. stoljeća.