Petak, 10. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Sezona za afirmirmaciju mladih

03.10.2010. 22:00
Sezona za afirmirmaciju mladih


Prvu ovosezonsku press konferenciju Danijela Jusupa, u press centru dvorane Krešimira Ćosića, popratio je popriličan broj novinara. Sve je znimalo kakva su razmišljanja trenera košarkaša Zadra, uoči službenog početka nove sezone, koji je zakazan za subotu 9. listopada u 17 sati, kada Zadrani, u prvom kolu NLB lige, igraju protiv Cedevite u Sutinskim Vrelima. Pripremno razdoblje bilo je vrlo turbulentno. Na Višnjiku je bilo vrlo prometno, sastav je dosta izmijenjen u odnosu na prošlu sezonu, a bilo je i igračkih promjena za vrijeme samih priprema. No, sve je to sada stvar prošlosti i valja se okrenuti onome što dolazi, a to je vrlo jaka NLB liga.
– Mislim da smo na vrijeme oformili momčad. Registrirali smo 13 igrača, koji će u nadolazećoj sezoni igrati za Zadar. Tijekom ovog prijelaznog razdoblja smo se jednostavno tražili. Pokušali smo na što bolji mogući način formirati momčad, u skladu sa financijskim mogućnostima kluba. Dosta toga je bilo vezano uz Hrvoja Perića, jer dosta vremena nismo znali hoće li ostati ili otići. Njegov transfer je bio taj okidač, koji je pokrenuo daljnja događanja. Doveli smo Ricarda Greera i Hrvoja Perinčića. Greer po našim procjenama nije zadovoljio ono što se od njega očekuje, s obzirom na novac koji je trebao primati u Zadru. Perinčić je imao najbolju želju, ali liječnički nalazi su bili takvi da mu nisu dozvoljavali daljnje treniranje pod takvim intenzitetom, te smo sporazumno raskinuli ugovor – pojasnio je Jusup.
Nije u šoldima sve
Zadar, dakle, kao što je već rečeno proteklih dana, do daljnjega neće dovoditi nova pojačanja.
– Odlučili smo da u ovakvom trenutku ne idemo bezglavo tražiti neka druga rješenja. Povukli smo Ivu Ivanova iz Borika, koji je u pripremnom razdoblju pokazao da zaslužuje da bude u sastavu Zadra. Za sada sigurno nećemo dovoditi druga pojačanja, jer je stav Upravnog odbora da nema novaca da bi se ušlo u nekakve rizične aranžmane, u ovoj vrlo teškoj financijskoj situaciji.
Kako trener vidi ovu momčad i kakvi su njeni realni ovosezonski ciljevi?
– Momčad se temelji na dosta mladih igrača. Oni bi ove sezone trebali participirati u igri više i ozbiljnije nego lani. Za mene je to suvisao put. Ukoliko bismo mi ovu godinu uspjeli odraditi uz što manji trošak, riješiti dugovanja koja su tu od ranije, dakle financijski se stabilizirati i konsolidirati, te razviti i afirmirati kojeg mlađeg igrača, uz jedan solidan i realan rezultat, mislim da bi to bio veliki korak naprijed.
Koji bi to realan rezultat bio?
– To je jako teško reći u ovom trenutku. Mogu reći samo s aspekta budžeta, a naš je oko 700 tisuća eura. I budžeti nekih drugih momčadi su manji u odnosu na lani, međutim, ima i onih koji imaju veće. Iako, nije u novcima sve, to uvijek govorim. To što imamo manje novaca, ne znači da ćemo biti lošiji i obratno. Volio bi da vam mogu dati neku suvisliju procjenu, ali teško je to prognozirati, barem dok ne vidim kako tko izgleda u prva dva-tri kola. Za sada sam vidio samo nekoliko momčadi, a mogu samo pretpostaviti kakve su druge.
Što bi vas razočaralo?
– Razočaralo bi me da igramo baš loše. Opet ponavljam, u rezultatskom smislu je teško reći. Liga je nepoznanica za sve. Mene bi osobno razočaralo da ovi igrači ne daju onakav doprinos, kakav bi trebali dati, da ne budu angažirani i da ne napreduju.
Greer je moja kriva procjena
Dobar dio  pressice potrošen je na raspravu o Ricardu Greeru, a Jusup je još jednom objasnio razloge njegova otpuštanja.
– U ovom poslu postoji varijanta pogreške. Nema sumnje da je Greer odličan igrač, sama činjenica da je MVP francuske lige dovoljno govori o tome. Međutim, u ovom okruženju jednostavno nije pružio ono što se od njega očekuje. Sigurno je napravljen propust. Čim se dovede igrač, koji adekvatno ne reagira, radi se o krivoj procjeni, prije svega mojoj. Nije ga doveo ni direktor ni Hrvoje Perinčić, nego sam ja inzistirao na njegovu dolasku. No, to se pokazalo potezom koji nas nije zadovoljio. Smatram da je bolje to sasjeći odmah, nego da se vuče kroz cijelu sezonu. No, kada se već tako stvari postavljaju, treba reći i da smo prodali Perića za 260 tisuća eura. Slažem se da nismo potrošili mali novac na Greera, ali ne možemo gledati samo to, nego i koliko se zaradilo na Periću. A zna se kada je Perić počeo igrati i kada mu je cijena porasla. Ako tražite odgovornost za ono što se potrošilo, onda nekome morate dati i zasluge za ono što se zaradilo. Mislim da bi to bilo pošteno – odgovorio je Jusup na upite novinara.
Je li Greeru trebalo dati više vremena za prilagodbu?
– Taj dečko je došao s malo većom kilažom. Koliko će se Greera ili bilo kojeg igrača tolerirati, ne ovisi samo o treneru. To ovisi o svima nama. Koliko smo mi spremni tolerirati nekoga tko prima toliki novac? Zadarska publika je vrlo zahtjevna i ako netko tu dođe i traži velik novac, onda publika od tog igrača očekuje veliki angažman i učinak. Moja je procjena bila da Zadar, kao grad, ne samo klub, u sadašnjoj situaciji, gdje se teško dolazi do svake kune, jednostavno neće trpiti i čekati nekoga tko prima toliki novac. To se radi i u drugim klubovima. Što se mene osobno tiče, možda bi ga pričekao još desetak-dvadeset dana, da su druga vremena. Ali bio je toliki pritisak, naročito nakon poraza od Borika i smatram da smo trebali povući taj potez. Da smo išli dalje, možda on kasnije ne bi htio raskinuti ugovor pa bi se potrošilo mnogo više novaca.
Ne treba očekivati čuda
Eto, toliko o Greeru. Što je s igračima, koje Zadar ima u rosteru, prije svega mlađima. Kakav su oni dojam ostavili na trenera i što možemo od njih očekivati u jakom natjecanju, kao što je NLB liga?
– Morat ćemo ih malo istrpiti. Nemam primjedbe ni na koga. Svi odrađuju svoj posao dobro, pitanje je samo koliko oni u ovom trenutku mogu. Zanima me kako to nisam zatekao te igrače u stanju da malo ozbiljnije participiraju. Smatram da u ovo vrijeme, od prvog mjeseca, kada sam došao u klub, mladi igrači imaju puno više upliva na treningu, a i na samim utakmicama. Naročito sada. Vidim pomake prema naprijed, a malo je trenera koji bi preuzeli takav rizik i dali toliko prostora mlađim igračima, jer ipak ja odgovaram za rezultat. Ne treba od njih očekivati čuda, ali očekujem da daju sve od sebe. Želim da se bore, da vidim napredak u igri i smisao u svemu ovome. Da sutra netko od njih bude igrač sposoban da igra za Zadar.
Od iskusnijih, u momčadi su i tri domaća igrača, Vladović, Dundović i Ivanov.
– Išli smo logikom da uzmemo što više zadarskih igrača i mislim da je to u redu. Ako su dva slična igrača, bolje je da uzmemo našeg čovjeka. To treba biti logika Zadra i u tom pravcu radimo. To su vrlo jeftini igrači i nadam se da će nam pomoći u ovosezonskom cilju, a to je, ponavljam, da što manje potrošimo, preživimo i pokušamo izbaciti kojeg mlađeg igrača, da bi u sljedeću sezonu ušli punim plućima i bez dugova. Ako to uspijemo, napravit ćemo vrhunski posao – zaključio je Jusup.


 VIDIM SMISAO U OVOM PROJEKTU


Kako će zadarska publika prihvatiti ovosezonsku momčad?
– Iz ove kože ne mogu. Možda bi mi bilo lakše da je ostao Greer, da imamo jednog kvalitetnijeg igrača, ali procijenili smo da je bolje ovako. Ne želim raditi posao za kojeg smatram da nema smisla. Ne gledam samo sebe, nego da sve ovo ima smisla. A najveći rizik je na meni. Ne znam hoćemo li dobivati ili gubiti pa će biti teško, ali svejedno vidim tu smisao. A kako će zadarska publika to prihvatiti, teško je reći. Zadar ne smije razmišljati od danas do sutra. Zadar je institucija i mora biti suvisao i stabilan klub, koji se neće temeljiti na jednoj ili dvije izgubljene ili dobivene utakmice, nego će imati strategiju, da ne upadne u ono gdje je bio u proteklom razdoblju. Potrošili su se novci, a kada pogledate, nemate niti jednog svog mlađeg igrača sposobnog da igra. Pogledajte momčad 2004. godine, kada je bilo 11 Zadrana. To nije bila slučajnost, nego posljedica rada. Htio bi da opet do toga dođe, a na publici je kako će to prihvatiti – kaže trener Zadra.




 O CEDEVITI


Iako je još malo rano za najavu same utakmice, budući da Cedevita sutra igra uzvratnu utakmicu kvalifikacija za Eurokup protiv Dinama u Moskvi, novinare je zanimalo kako Jusup gleda na prvog protivnika u novoj sezoni.
–  Cedevita je klub, koji je ove sezone prvi posložio igrački roster. Izrasli su u stabilan klub i nemaju problema kao mi, međutim, ja se nikada nisam bavio problemima protivničke momčadi, nego samo svojima. Moramo gledati da mi budemo što bolji, da što pripremljeniji uđemo u tu utakmicu i da odigramo na adekvatan način. Kakav će biti rezultat, teško je prognozirati, s obzirom da je prvo kolo i svaka utakmica je drugačija – kazao je trener Zadra.