Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Alge na orguljama mladima služe kao klizalište

03.10.2011. 22:00
Alge na orguljama mladima služe kao klizalište


Morske orgulje, poznata turistička atrakcija, koja je s vremenom postala jedan od prepoznatljivih simbola Zadra, u još uvijek vrelim popodnevnim satima babljeg ljeta postaju klizalište. Naime, u najosjetljivijoj zoni plime i oseke, dakle prvoj i drugoj stepenici Morskih orgulja, na kamenu nastaju alge koje s vremenom stvaraju veliku klizavu površinu, nalik zelenom sagu. Klizavu zelenu “tapiseriju” iskorištavaju nestašni maloljetnici za zabavu. Igra zadarskih maloljetnika na prvi pogled možda jest atraktivna, no u biti je iznimno opasna. Posjetitelji Morskih orgulja opasnu igru bilježe fotoaparatima i kamerama, nerijetko ih upozoravajući da to ne čine jer se mogu teško ozlijediti.
Zbog zelenog saga na Morskim orguljama kontaktirali smo i zadarsku Čistoću, čiji je tehnički direktor Dragan Maračić, pojasnio da je u biti riječ o borbi s vjetrenjačama.
– Ljeti svakodnevno čistimo Morske orgulje. Riječ je o tzv. visokotlačnom pranju, na taj način uspijemo očistiti sve stepenice, osim onih tik uz more, u zoni plime i oseke. Probali smo se tih algi riješiti na sve načine, no ne ide. Tu pomaže jedino mehaničko čišćenje, koje se može izvesti jedino za vrijeme oseke, najčešće rano ujutro. Kad takvi uvjeti postoje, mehanički čistimo te stepenice uz more, što očito nije dovoljno, kaže Maračić.