Srijeda, 1. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Kako realizirati projekte u institucijama kulturne baštine

03.10.2011. 22:00
Kako realizirati projekte u institucijama kulturne baštine


Na Novom kampusu Sveučilišta u Zadru održano  je predavanje dr. sc. Regine Varniene-Janssen iz Martynas Mažvydas Nacionalne knjižnice Litve, Centra za bibliografske i knjižne znanosti u Vilniusu na temu „Relizacija ideja za projekte u institucijama kulturne baštine”. Predavanje je na engleskom jeziku održano u Svečanoj dvorani Novog kampusa, a profesorica Varniene-Janssen je publici, mahom studentima i nastavnom osoblju Odjela za knjižničarstvo Sveučilišta u Zadru govorila o svojim, odnosno litvanskim iskustvima dobivanja sredstava iz europskih fondova za projekte koji se odnose na digitalizaciju i informatizaciju kulturne baštine.
Gošću iz Litve su predstavile su dr. sc. Tatjana Aparac Jelušić i dr. sc. Mirna Willer s Odjela za knjižničarstvo kazavši kako je riječ o stručnjakinji koja je svladala sve probleme standardizacije i informatizacije bibliografske građe. Varniene-Janssen je ravnateljica Centra za digitalizaciju pri Nacionalnoj knjižnici Litve i predavač je na fakultetu za komunikacijske znanosti. Predvodila je mnoge nacionalne projekte u dobivanju financijskih sredstava od EU.
– Za početak izrade uspješnih projekata potrebno je prvo poznavati europske strukturne fondove, uraditi pripreme za istraživačke projekte, te osmisliti projektni menadžment. Naše prethodne inicijative odnosile su se na projekt nazvan „Digitalno društvo – digitalna agenda za Europu” u sklopu kojeg smo se usredotočili na razvoj brzih internet aplikacija i stvaranje jedinstvenog tržišta za ‘on line’ sadržaje i usluge, kazala je na početku predavanja profesorica Varniene-Janssen i nastavila tumačeći strukturalnu potporu kao namijenjenu uklanjanju socijalnih i ekonomskih razlika između europskih zemalja i regija.
– Pri traženju europske financijske potpore treba prvo naći polje u sklopu kojeg biste realizirali vlastiti projekt. Naš projekt o razvoju sistema informatizacije kulturnog nasljeđa ima deset institucija partnera i članica. Riječ je o sveučilišnim knjižnicama, muzejima, nacionalnim knjižnicama i sl. U životnom ciklusu projekta postoje različite faze, a najbitnije su inicijativa, planiranje, izvršavanje, monitornig i kontrola, te zatvaranje projekta. Naravno, pri svemu tomu valja slijediti neke temeljne europske dokumente. Trenutno smo u fazi proširenja našeg uspješnog projekta iz razdoblja između 2005. i 2008. godine u sklopu kojeg smo kreirali odjel digitalizacije pisane kulturne baštine. Svaki dobiveni cent mora biti dobro iskorišten.
Nakon predavanja Varniene-Janssen odgovarala je na pitanja kolega nastavnika i studenata iz Zadra.