Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Perkov: Nakon tragedije u našu se postrojbu uvukao strah!

03.10.2011. 22:00
Perkov: Nakon  tragedije u našu se postrojbu uvukao strah!


Svjedok Juras je za Slavicu rekao kako misli da je kriv, jer nije na vrijeme organizirao pomoć za stradale kolege. Na pitanje Slavičinog odvjetnika da pojasni što je mislio, svjedok je odgovorio kako je to rekao na temelju tuđih saznanja


Ja sam valjda jedini profesionalac koji je nakon tragedije dao ostavku na svoju funkciju. Naime, prije kornatske tragedije u postrojbi sam bio voditelj smjene, a sada sam “samo” voditelj odjeljenja. Teško je opisati slijed događanja tog kobnog dana kada je na otoku Kornatu stradalo 12 kolega koje sam većinu poznavao. Nakon kornatske tragedije u našu se postrojbu uvukao strah. Postrojba je disala na način da nije smjela disati. Prije nego što je Dražen Slavica pritvoren, većina je mojih kolega otišla na bolovanje pa su nam čak Istrani morali doći u pomoć jer nas je bilo premalo. Slavica je imao neograničenu moć. Prema vatrogascima se ponašao kao Bog i njegov odnos prema kolegama je bio loš – svjedočio je danas vatrogasac iz Šibenika 44-godišnji, Mile Perkov.
U nastavku suđenja Draženu Slavici optuženom za stradavanje vatrogasaca na otoku Kornatu prije četiri godine, Perkov je u više navrata spomenuo kako mu je sve bilo čudno i neobjašnjivo, pa čak i svojevrsna šutnja medija nekoliko dana nakon smrti 12 vatrogasaca.
– Osobno sam pokušavao kontaktirati neke novine kako bih pričao o kornatskoj tragediji, ali kao da nisu bili zainteresirani. Mene su tog dana digli da idem na gašenje sa slobodnog dana i to mi je bilo čudno. Još na heliodromu, dok smo čekali helikopter, osjetio sam i vidio da se nešto događa, da nešto nije u redu, ali nama nitko ništa nije govorio, pa smo kolega i ja preko nekih naših “veza” pokušavali saznati što se događa. Tamo je bio i Slavica, bio je vidno nervozan. Stalno je nešto telefonirao, a u jednom je trenutku šireći ruke rekao svom pomoćniku Miloševiću: “Ne mogu vjerovat da su već objavili!” U međuvremenu je došao helikopter po nas i mi smo se iskrcali u uvali Šipnat. Već pri slijetanju dolje smo vidjeli neku “gužvu”, desetak do 15 ljudi i dvojicu kako leže. Kada smo se približili vidio sam da su u jako lošem stanju. Digli smo ih nosilima u helikopter, a jedan od članova posade nas je upitao gdje da ih odvezu, na što sam mu ja odgovorio: “Vozite, samo ih vozite” – prepričavao je svjedok Perkov i danas vidno uznemiren teškim sjećanjima na stravičnu nesreću.
Vojska došla pred zoru “češljati” teren
Dodao je kako je sudjelovao u traganju za stradalim kolegama zajedno s još četvoricom svojih kolega i oko 3 sata ujutro našli su tijela petorice stradalih vatrogasaca. Perkov je još naglasio kako je bio strašno ljut i ogorčen što njihova tijela nisu bila ničim pokrivena.
– Vojska je došla pred zoru, njih 50-ak. Oko 8 sati ujutro krenuli su prema brdu, a jedan mi je vojnik rekao kako oni nisu došli gasiti požar, već tražiti je li možda još netko stradao misleći pritom na slučajne turiste ili pak, pastire – pojasnio je Perkov.
Prije njega svjedočio je Mate Udovičić (48) iz vodičkog Dobrovoljnog vatrogasnog društva koji je rekao kako im je između 17.30 i 18 sati Ante Juričev javio da su vatrogasci u okruženju na otoku Kornatu.
– Mi smo se oko 19 sati vraćali u Vodice s Hvara gdje smo gasili onaj veliki požar. Na putu natrag nam je jedan vatrogasac rekao kako je čuo da su na Kornatu stradala trojica vatrogasaca te da je to čuo od kolega iz šibenske Javne vatrogasne postrojbe. Tek smo sutradan ujutro saznali da je stradalo više od trojice vatrogasaca – posvjedočio je Udovičić.
Na pitanje tužitelja Zvonka Ivića je li znao da su maloljetnici išli na gašenje požara na Kornatu, svjedok je odgovorio kako je znao da maloljetnici idu na gašenje požara, ali da nije znao da ne smiju.
Dragan Juras (49), vatrogasac iz Šibenika, također, je bio pozvan da ide u gašenje požara na Kornatu. Nisu ništa znali o tragediji koja se dogodila. Helikopter ih je oko 19.30 sati spustio na otok gdje su odmah uočili dvojicu opečenih koje nisu mogli prepoznati.
Slavica kriv i za loše međuljudske odnose?
– Potom je stigao i drugi helikopter sa Stipom Božićem i GSS-ovcima, a s njima je bio i Joško Klarić koji nam je rekao kako je “izgubio pet ljudi”. Kada smo došli na mjesto stradavanja, nitko nije čuvao unesrećene. Bili smo sve do jutra, a u noći je na otok stiglo 50 do 60 vojnika koji su imali zadatak pretraživanja terena – pričao je Juras. Za Slavicu je rekao kako je kriv za loše međuljudske odnose te da nema ništa protiv njega, ali kako misli da je kriv jer nije na vrijeme organizirao pomoć za stradale kolege. Na pitanje Slavičinog odvjetnika da pojasni što je mislio kada je rekao da je Slavica kriv za nepružanje pomoći, svjedok je odgovorio kako je to rekao na temelju tuđih saznanja.
Suđenje se nastavlja svjedočenjem jedinog preživjelog vatrogasca, Frane Lučića.


 POŽAR IZAZVALI RADNICI KOJI SU PALILI VREĆE CEMENTA?




– Kada smo se vraćali natrag, nakon gotovo cijele noći provedene na otoku vidio sam fotografije požara. Moji kolege i ja smo se vraćali brodicom nacionalnog parka i na računalu jednog od trojice rendžera vidio sam fotografije koje je snimio jedan njemački turist, a on ih je nekom slao. Ne znam kome, nisam ni pitao. Ja sam kasnije pokušavao doći do tih fotografija, ali nisam uspio, a ta trojica rendžera su nakon nekoliko dana dobila otkaz što mi je bilo čudno. Od njih sam čuo da su požar na Kornatu izazvali građevinski radnici koji su palili vreće cementa – naglasio je Perkov.