Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Premijerka će primiti slijepe?

03.10.2011. 22:00
Premijerka će primiti slijepe?


Što se tiče mjesečnog doplatka za slijepe, o kojem smo toliko govorili i čije povećanje toliko priželjkujemo, ništa se nije promijenilo. Istina je da nitko iz Vlade nama nikad nije rekao da nam neće pomoći, ali isto tako nikad nam nisu dali ni konkretno obećanje, ističe Vidaić


Iako se o brojnim problemima slijepih osoba u Hrvatskoj u javnosti dosta zna, njihov se status još uvijek nije promijenio. Poznati su tako i brojni potezi slijepih osoba radi poboljšanja situacije, kao i nemali broj akcija, pregovora, pisama i peticija upućenih Vladi, u kojima su uvijek aktivni bili i predstavnici Udruge slijepih Zadarske županije.
Dan bijelog štapa
Doznajemo to u razgovoru s Marinkom Vidaićem, predsjednikom Udruge slijepih Zadarske županije, koji navodi da, kada je riječ o statusu slijepih osoba, još uvijek nema nikakvih novosti, ništa se nije promijenilo, niti je ikakav datum, koji slijepe osobe toliko priželjkuju, preciziran.
– Što se tiče mjesečnog doplatka za slijepe, o kojem smo toliko govorili i čije povećanje toliko priželjkujemo, ništa se nije promijenilo. Istina je da nitko iz Vlade nama nikad nije rekao da nam neće pomoći, ali isto tako, nikad nam nisu dali ni konkretno obećanje. Jer, mi znamo da se trenutačno, u ovako teškoj situaciji malo toga može promijeniti, ali želimo da nas se poštuje i da nam se zakonski odredi barem datum tih promjena. Nama nije problem čekati, ali ne možemo čekati unedogled, moramo imati nešto konkretno čemu ćemo se nadati, istaknuo je Vidaić, napomenuvši da se uskoro, 15. listopada, obilježava Dan bijelog štapa i za sada ima informaciju da je premijerka Jadranka Kosor obećala na taj dan primiti predstavnike Hrvatskog saveza slijepih. Podsjetimo, civilne slijepe osobe koje nisu u radnom odnosu i koje nikada nisu radile sada mjesečno primaju 500 kuna, a one koje rade primaju doplatak od 350 kuna, dok 1.017 kuna dobivaju osobe koje su pravo na doplatak za sljepoću ostvarile prije 1999. godine i bile u radnom odnosu.
Put u Topusko
Pa iako je je evidentno da je slijepoj osobi mjesečno potrebno minimalno 4.900 kuna samo za tuđu pomoć i njegu, Vidaić je do sada u više navrata naglašavao da bi slijepi bili zadovoljni i s mjesečnim doplatkom u iznosu od dvije tisuće kuna.
No, unatoč svemu Udruga slijepih Zadarske županije nastoji ustrajati u svojim aktivnostima sudjelujući u raznim sportsko-rekreacijskim događanjima kojima svojim članovima uljepšavaju svakodnevicu. Tako si svake godine članovi, kojih je ukupno oko 250, priušte barem po jedan izlet, a kako je najavio Vidaić, idući će biti već 7. listopada.
– Trenutačno smo u organizaciji izleta u Topusko, gdje ćemo ići 7. listopada, a odakle ćemo posjetiti i Ozalj. Planiramo se na povratku zaustaviti i u Slunju, najavio je Vidaić, dodavši da se za izlet do sada odazvalo 25 članova udruge, koji će zajedno s pratnjom popuniti jedan autobus.
Što se tiče financiranja udruge, Vidaić naglašava da im najveću podršku i dalje pruža Grad Zadar, a s manjim iznosim vrlo često “uskače” i Zadarska županija. Istaknuo je također da su vrlo zadovoljni i s pojedinim gradovima i općinama čiji su stanovnici članovi udruge, a na čije se natječaje o financiranju udruga svake godine prijavljuje pa je tako i ove godine predočila svoj program rada za iduću godinu. Na temelju toga, Vidaić očekuje financijsku podršku i za 2012. godinu od pojedinih gradova i općina.