Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zadarski studenti neće prosvjedovati

03.10.2011. 22:00
Zadarski studenti neće prosvjedovati


Zadarski studenti, prema svemu sudeći, neće prosvjedovati jer se Sveučilište u Zadru drži postignutog dogovora o plaćanju školarina, no istaknuli su da daju podršku prosvjednicima na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, koji od ponedjeljka blokiraju referadu zahtijevajući od ministarstva obrazovanja, znanosti i športa (MZOŠ) da se svim redovitim studentima toga fakulteta omogući besplatan upis na drugu godinu studiranja. Tvrde da im je obećano kako će svi redoviti studenti drugu godinu upisati bez plaćanja, ali je kasnije odlučeno da svi studenti koji studiraju po osobnim potrebama ipak moraju plaćati studij, bez obzira jesu li sve svoje obveze izvršili.
Ana Šašek, predsjednica Studentskog zbora u Zadru, kazala je kako u Zadru studenti nemaju tih problema.
– Koliko ja znam u Zadru nisu planirani prosvjedi. Upoznati smo s događanjima u Zagrebu i podržavamo kolege. Prošle godine potpisani su ugovori u kojima je rečeno da oni koji budu ispunjavali svoje obveze neće morati plaćati studij i kod njih je to prekršeno, a na zadarskom Sveučilištu nema takve situacije i rektorat se pridržavao dogovora da tko skupi 60 ECTS bodova, odnosno ispuni sve svoje obveze, upisuje sljedeću godinu bez plaćanja, kazala je Šašek.
Elija Vrsaljko, glasnogovornica Sveučilišta u Zadru, istaknula je kako se oni pridržavaju Odluke o modelu školarina donesene 21. srpnja 2010. godine, te da u Zadru već par godina nije bilo upisa prema kategoriji “osobne potrebe”.
– Onaj tko skupi 60 ECTS bodova i položi sve temeljne kolegije zadržava pravo studiranja bez participacije. Ukoliko svi bodovi nisu ostvareni studenti su dužni participirati u troškovima studiranja proporcionalno broju neostvarenih ECTS bodova, kazala je Vrsaljko dodajući kako je  vrijednost jednog boda za humanističke i društvene znanosti 92 kune, dok su za tehničke znanosti te prirodne, zdravstvene i biokemijske 123, odnosno 154 kune.
Podsjetimo, ministar Radovan Fuchs u ponedjeljak je rekao da pitanje blokade treba razriješiti na razini Fakulteta te da je pitanje određivanja plaćanja školarina i participacija potpuno u skladu s akademskim slobodama i autonomijom sveučilišta i fakulteta. Studentima Filozofskog priključuju se i kolege s Fakulteta političkih znanosti, koji su u ponedjeljak održali skupštinu na kojoj su istaknuli da su obećanja ministra Fuchsa, da će svim studentima koji izvršavaju svoje studentske obveze MZOŠ podmiriti troškove školarina, bila lažna te da većina onih koji upisuju drugu godinu mora platiti punu ili djelomičnu školarinu bez obzira na ECTS bodove.