Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Mons. Puljić potiče vjernike da otkrivaju sadržaj vjere koju ispovijedaju

Autor: Ines Grbić

03.10.2012. 22:00
Mons. Puljić potiče vjernike da otkrivaju sadržaj vjere koju ispovijedaju

Foto: Zvonko KUCELIN



Godina vjere u zadarskoj nadbiskupiji prigodno će se obilježiti u trogodišnjem razdoblju, poručuje zadarski nadbiskup Želimir Puljić koji je vjernicima mjesne Crkve povodom početka Godine vjere uputio okružnicu naslovljenu „Proučavajmo razloge i temelje vjere naše”. Povod za proglašenje Godine vjere, višegodišnji program za produbljenje vjere te Crkva je izvorni Božji naum, a ne proizvod povijesnog slučaja, teme su pisma u kojem nadbiskup potiče vjernike da u Godini vjere proučavaju koncilske dokumente i sadržaj Katekizma Katoličke Crkve, osobito Apostolsko vjerovanje i Božje zapovijedi. Spomen pedesete obljetnice otvorenja Drugog Vatikanskog sabora (1962.-1965.) na kojem je usvojeno šesnaest dokumenata: četiri konstitucije, devet dekreta i tri deklaracije, te dvadeseta obljetnica objavljivanja KKC-a opravdano zahtijevaju više vremena.
Višegodišnji hod razmišljanja o koncilskim dokumentima i KKC-u u zadarskoj nadbsikupiji završava euharistijskim kongresom čime se javno ispovjeda da ne možemo živjeti bez Krista i molitve, bez nedjelje i euharistije.
– Potrebno je vremena da proučavamo temelje naše vjere, kako bismo razumom shvatili i srcem prihvatili što vjerujemo i ispovijedamo” poručuje nadbiskup. Kao Božji naum Crkva nadilazi zemaljske zajednice i u njima se povijesno ostvaruje. Ne može se svesti na čistu povijesnu stvarnost jer bi se izgubila veličina božanskog plana i otajstva. Ona je znak i čuvar transcendentnosti ljudske osobe i pozvana je pružati svijetu dokaze otajstvenog zajedništva koje je plod Božjeg blagoslova i ljudskog napora. „I ne dolazi samo od sebe. U brojnim povijesnim iskušenjima kada je bila ušutkivana ili isključivana iz javnosti, ograničavana u poslanju ili do krvi progonjena, Crkva je hrabro branila dostojanstvo i slobodu svakog čovjeka” ističe mons. Puljić. Potiče vjernike da otkrivaju sadržaj vjere koju ispovijedaju napominjući kako su u prvim stoljećima kršćani morali napamet učiti Vjerovanje, kao molitvu da ne zaborave obveze preuzete na krštenju. Duboka je veza između čina kojim se vjeruje i katekizamskog sadržaja uz koji dajemo pristanak. Da bi Katekizam bio potpora vjeri u odgoju vjernika, papa je zadužio Kongregaciju za nauk vjere da izradi pastoralne smjernice kako bi se to razdoblje proživjelo djelotvornije u službi vjerovanja i evangelizacije.
U zadarskoj nadbiskupiji na rekolekcijama će se proučavati koncilski dokumenti, organizirati tribine za laike, pučke misije i duhovne obnove u župama, župnu katehezu i pastoral prožeti osnovnim istinama vjere prema KKC-u, organizirati hodočašća u sveta mjesta i marijanska svetišta, poput tradicionalnih dekanatskih i župnih hodočašća Sv. Šimi i Sv. Stošiji.