Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Pravaši bi zabranili ulazak u Hrvatsku Dylanu i Nikoliću

Autor: Zlatko Crnčec

03.10.2012. 22:00
Pravaši bi zabranili ulazak u Hrvatsku Dylanu i Nikoliću

Foto: FAH



Pažljivo ćemo raditi na tom zakonu da se ne bi zaletili, rekla je Tomašić. U HDZ-u inicijativu svog vjerojatnog koalicijskog partnera nisu htjeli komentirati. Puhovski: Ovo je besmislica, pravno, politički i moralno


HSP dr. Ante Starčević sam će napraviti prijedlog Zakona koji bi trebao omogućiti izradu popisa trajno ili privremeno nepoželjnih osoba u Hrvatskoj ako to ne učini sama Vlada. Predsjednica stranke Ruža Tomašić u izjavi za naš list dodaje da se vodstvo stranke konzultira sa stručnjacima za međunarodno pravo, te da će se u izradi zakona koristiti iskustvima i praksom brojnih svjetskih zemalja.
– Pod taj bi Zakon lako moglo potpasti puno ljudi. Primjerice i oni koji su sudjelovali u agresiji na Hrvatsku, ali nisu osuđeni. Ili oni koje su kao silovatelje u ratu koje su imenovale žrtve. Pažljivo ćemo raditi na tom zakonu kako se ni na koji način ne bi zaletili, rekla je Tomašić.
Potaknuti izjavom
Iako njena stranka ozbiljno razmatra koaliciju s HDZ-om kaže da o ovom Zakonu nije bilo ni riječi u formalnim i neformalnim pregovorima.
– Mi pravaši imamo svoje mišljenje i način razmišljanja, rekla je Tomašić. U HDZ-u nisu željeli komentirati ovu inicijativu svog vjerojatnog koalicijskog partnera.  
Pravaše je na nju potakla izjava Boba Dylana da “Crnci mogu nanjušiti bijelce rasiste kao i Srbi Hrvate” pa su zatražili da se donese spomenuti zakon jer “smo svjedoci brojnih izjava političara i drugih javnih osoba izvan Hrvatske koje na neprimjeren i neprihvatljiv način govore o Hrvatskoj ili o njenoj bližoj ili daljnjoj povijesti”. HSP AS od Vlade traži da po hitnom postupku predloži Zakon koji bi bio upućen Saboru na usvajanje, a omogućio bi sačinjavanje popisa trajno ili privremeno nepoželjnih osoba u RH. Pravaši se protive eventualnom dolasku u Hrvatsku Bore Đorđevića, te srpskog predsjednika Tomislava Nikolića i ministra obrane Aleksandra Vučića.
Moralni prekršaj
Profesor Žarko Puhovski smatra da se radi o besmislici iz tri razloga – moralnom, političkom i pravnom.
– Bob Dylan je svojom izjavio zaista počinio jedan moralni prekršaj, ali moralni se prekršaji ne rješavaju na pravni način. U pravnom je smislu ovaj zahtjev besmislica zbog toga jer po međunarodnom pravu odluku o tome da je neka osoba nepoželjna u nekoj zemlji donosi izvršna vlast. To se naprosto ne rješava zakonom. U političkom je smislu ovaj zahtjev besmislica zbog toga jer ako razliku privremenu i trajnu nepoželjnost to bi valjda trebalo značiti da se netko može pokazati kao osoba koja se popravila pa mu naknadno ipak može biti dopušten ulaz u zemlju, rekao je Puhovski. Dodao je da izvršna vlast odluku o nepoželjnosti neke osobe donosi u slučaju nekih njegovih radnji, a ne izjava.
– Takve se odluke donose primjerice u slučaju špijunaže, rekao je Puhovski.