Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Selenu ubio običan momak iz Splita

Autor: Mario Matana

03.10.2012. 22:00
Selenu ubio običan momak iz Splita

Foto: PIXELL



Ključan dokaz da se radi o ubojici s Marjana je otisak prsta koji je ostao na ljepljivoj traci kojom je Edi Mišić zavezao nesretnu Selenu Macedo. Nož kojim je djevojka ubijena pripada kuhinjskom setu kakvog imaju i Mišićevi, a upravo je jedan i nedostajao


Ubojica 31-godišnje Selene Margarit Graciano Macedo uhićen je! Na iznenađenje mnogih, radi se o naizgled običnom mladiću iz Splita Edi Mišiću (28). Uz kaznenu prijavu zbog teškog ubojstva u srijedu će biti doveden na ispitivanje pred Županijsko državno odvjetništvo! Svi uključeni u ovaj slučaj uvjereni su da su uhvatili pravog, nakon više od mjesec dana naporne istrage.
– Uz kaznenu prijavu priloženi su dokazi iz pretraga i vještačenja te ostalih provedenih radnji. U pitanju je hrvatski državljanin rođen 1984. godine, koji je prijavljen i s obitelji živi na području Splita, nije zaposlen, a povremeno je radio kao pomoćni građevinski radnik te do sada nije sudski kažnjavan, kazao je načelnik uprave krim-policije Vitomir Bijelić tijekom presice na kojoj su bili i ravnatelj policije Vlado Dominić, županijski državni odvjetnik Michelle Squiccimarro te šef splitske krim-policije Ante Matković. Redom su potvrdili kako za ovo uhićenje imaju velik broj materijalnih dokaza. Dobrom suradnjom policije i tužilaštva te kvalitetno obavljenom istragom zadovoljni su i ostali. Squiccimarro je najavio kako će tužilaštvo nakon ispitivanja sucu istrage podnijeti zahtjev za pritvaranjem osumnjičenog.
Dojava susjede
Šef splitske krim-policije Ante Matković nije imao odgovor na pitanje, o motivu stravičnog ubojstva na Marjanu 22. kolovoza. “U ovom trenutku nismo razjasnili motiv kaznenog djela, no nastojat ćemo otkriti i točne motive zločina”, rekao je Matković.
Neslužbeno doznajemo da Edi Mišić s obitelji stanuje u naselju Split 3, u Ulici Kroz Smrdečac. U tom kvartu su brojni stanovi bivših pripadnika JNA u koje su često uselili pripadnici HV-a što je bio i Edijev otac, kojem je stan dodijeljen kao vojnom invalidu iz Domovinskog rata.
Presudnim za razrješenje slučaja pokazalo se objavljivanje informacije o dresu “Milana” pronađenom u ruksaku nedaleko od tijela ubijene državljanke Meksika. Informaciju o Edi kao vlasniku tog dresa policiji je dojavila susjeda osumnjičenog u petak, kojoj je trebalo neko vrijeme da se sjeti koga je točno viđala u tom dresu.
Kuhinjski nož
Na dresu “Milana” otisnut je nadimak REK_I i broj 5, a pokazalo se da je u pitanju Reksi, ime Edinog psa. Nakon toga uspoređeni su otisci prstiju osumnjičenog te DNK, što je dovelo do uhićenja u trenutku kada su pozitivni nalazi stigli iz centra za kriminalistička vještačenja.
Navodno je njegova obitelj sumnjala da je počinio zločin na Marjanu, gdje je često odlazio trčati, no za sada nema najava o kaznenim prijavama zbog prikrivanja. Neslužbeno doznajemo da je nož kojim je likvidirana Selena dio kuhinjskog seta kakvog imaju Mišići, a upravo je takav nedostajao u kuhinji. Edo Mišić je nezaposlen, do sada je nekoliko puta bio prekršajno i kazneno prijavljivan, no u pitanju su bila minorna nedjela – obje kaznene prijave su iz područja imovinskog kriminaliteta. Neslužbeno doznajemo i kako u policiji nije priznao zločin, uglavnom je šutio, a čak su i istražitelji donekle iznenađeni mladićevom pojavom, s obzirom da ga forenzički dokazi teško terete za strašan zločin – uredan je, naizgled potpuno normalan, moglo bi se reći i naočit, kazao nam je jedan od istražitelja.
Otisak prsta
Policija je rekonstruirala i tijek zločina na Marjanu. U popodnevnim satima 22. kolovoza Edo Mišić presreo je djevojku, samoljepljivom trakom vezao joj ruke i usta (upravo na samoljepljivoj traci pronađen je otisak koji je jedan od ključnih forenzičkih dokaza), a zatim je koristeći fizičku snagu odnio na skrovitu lokaciju te položio u udubljenje u zemlji. Djelomično je razodjenuo (službeno se ne spominje silovanje niti pokušaj silovanja kao motiv otmice, odnosno ubojstva) te joj potom kuhinjskim nožem zadao reznu ranu na vratu od koje je nesretna Meksikanka preminula.
Nakon toga, stoji u priopćenju splitske policije, prekrio je tijelo zemljom i granama, a dio osobnih predmeta Selene Graciano (među kojima i dva fotoaparata) zajedno s nožem, dresom Milana i drugim predmetima u svoj ruksak kojeg je odbacio nedaleko od mjesta zločina.


Zasad nije priznao zločin




Edi Mišić (rođen u Mostaru, a navodno je ime dobio po “Letećem Australcu” Ediju Krnčeviću, nekadašnjem Dinamovom igraču), na ispitivanju je priznao da je ruksak pronađen nedaleko tijela ubijene djevojke njegov, no da nema nikakve veze s ubojstvom niti da je mladu Meksikanku ikad vidio – ruksak sa stvarima mu je prethodno ukraden, rekao je mladić policajcima, a tijekom boravka u splitskoj Policijskoj upravi ostavio je dojam iznimne smirenosti.
Iako se u posljednje vrijeme ponešto promijenio, povukao u sebe kako kazuju poznanici i susjedi, čak i prije ubojstva Selene Graciano, Edi je odavao dojam pristojnog i urednog mladića, momka iz susjedstva. Otac Branko je inače ratni vojni invalid, pripadnik 1. bojne IV. Brigade koji je teško ranjen na južnom bojištu, čovjek za kojeg njegovi suborci govore da je iznimno dobar i dobronamjeran, kako je jedan od njih opisao; “muškarac kojem na glavi možeš tući orahe, a on ne bi rekao ni A”. Edi je pak kao mlađi trenirao borilačke sportove, godinama je redovito odlazio na Marjan trčati. Fizički izgled mladića bio je dojmljiv, tim prije je neobična činjenica da su istražitelji u njegovoj sobi pronašli hrpu pornografskog materijala. Posljednjih godinu-dvije počeo je pretjerivati sa samostalnim treninzima na Marjanu, poznaniku je rekao da “trenira trčanje za olimpijski maraton”. Čak je, prema izjavama prijatelja, znao i prenoćiti na Marjanu, što bi obrazložilo tri sendviča pronađena u njegovom ruksaku. Osim promjena koje su se manifestirale u tih nekoliko godina, Edi od ubojstva 31-godišnje turistice nije više odlazio na Marjan. Reksi je inače njegova kuja stafordskog terijera.


Medijska nagađanja


Da je u pitanju bila izuzetno opsežna istraga svjedoči i ukupan broj obavijesnih razgovora (oko 300) te da je kriminalistički istraženo 80 potencijalnih osumnjičenih. Tijekom ovih 40-ak dana od zločina paralelno s policijom i mediji su provodili “istragu” pa su ubojice već bile otkrivane i to:
1. Brat zvjerski ubijene djevojke
2. Pripadnici sotonističkog kulta
3. Profesionalni ubojica iz Meksika
4. Vlasnik autopraonice iz Novog Sada
5. Splitski beskućnik