Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Sve ide po planu

Autor: Viktor Bogut

03.10.2012. 22:00
Sve ide po planu

Foto: Filip BRALA



Nije to još bilo to. Bilo je malo grča. Ali to je valjda normalno u prvim utakmicama – rekao je Domagoj Maglić, stolnotenisač Donata


Rutinirano su stolnotenisači Donata stigli do uvodne pobjede u novom prvenstvu, nakon što su s glatkih 4:0 slavili protiv novog provoligaša Splita. Dugo vremena Splićani se već pokušavaju ustaliti u hrvatskom stolnoteniskom svijetu, ali to im izrazito teško polazi za rukom. Doduše, dugo splitski stolni tenis nije na osobitom glasu, ali u nekim prošlim vremenima imali su svoj izdanak, solidne seniore i mogli su se natjecati u elitnom rangu. Sada se s nekim novim klincima pokušavaju zadržati u Superligi, a to im neće biti tako jednostavno učiniti. Jedino što im može pomoći je činjenica da hrvatski prvi rang, nazvan Superliga, zaista je nekvalitetan i u njemu samo nekoliko klubova igra ozbiljni stolni tenis. Ako se izbaci iz konkurencije Dr. Časl koji je miljama iznad svih, a u kojemu uvijek igra nekoliko Kineza, sve ostalo je zaista loše. Tu još nekako plivaju Donat i dubrovački Libertas, koji u svojim sastavima gotovo da i nemaju svojih igrača (Dubrovčani imaju Simovića), a radom s mladima se izdignuo Zagreb, koji je sa svojom djecom prošle sezone uspio glatko osvojiti titulu viceprvaka lige. Splićani u konkurenciji deset klubova moraju naći način kako da budu manje loši od, recimo Olimpije, Kutine ili Trans Agrama.
Čekanje mladih
Kad je riječ o zadarskom sastavu, on je isti kao i lani, što znači da će Tomislav Maraković, Alan Jalžabetić i Domagoj Maglić činiti trio koji će manje-više odigrati sve utakmice. I to je trojac koji trener Denis Karlović pokušava zadržati na okupu, dok ne stasaju domaće snage, i to na način da će se uspjeti zadržati u ligi. Ta je zadarska momčad prošle sezone uspjela uhvatiti polufinale doigravanja, a ovaj put imaju šansu otići i korak dalje, zbog toga što je Zagreb oslabljen odlaskom odličnog Frane Kojića, najboljeg mladog igrača u Hrvatskoj, a dubrovački veterani neće postati sve bolji i bolji. U lov na doigravanje krenuli su Zadrani solidnom partijom protiv Splićana.
– Nije to još bilo to. Bilo je malo grča. Ali to je valjda normalno u prvim utakmicama – rekao je Domagoj Maglić, u prošloj sezoni najbolji i najkonstantniji igrač Zadra, koji je svoj prvi službeni dvoboj u novoj sezoni odigrao ozlijeđen.
– Napuknuto mi je rebro. U Zagrebu dok sam vozio bicikl, izletio mi je auto i oduzeo prednost. Pošteno sam se natukao, iako sam u konačnici dobro i prošao – objasnio je Maglić, kojemu se vidjelo u dvoboju protiv Buljana da se itekako štedi.
– Odradili smo dobar posao u ovaj utakmici, iako igra nije bila na razini kakvoj treba biti. Bit će to bolje. Najvažnije je da smo mi pobijedili, i to 4:0. Lijepo izgleda.
Dolazi Pula
Iduću utakmicu Zadrani također igraju kod kuće. Ovaj put protivnik im je Pula. Njihovi nedjeljni gosti već niz godina igraju važnu ulogu u Superligi i sigurno je da će biti znatno opasniji protivnik od Splita. Ove sezone prvu postavu im čine Matej Mamut, Ivan Slavić i Ivan Zeljko. Nešto svojih, a nešto mladih zagrebačkih igrača nalazi se u sastavu Pule.
– Mi smo u toj utakmici favoriti i ako odigramo kako znamo, vjerujem da možemo doći i do pobjede od 4:0. Ipak, nikako se ne smijemo opustiti i moramo odigrati na svom maksimumu, jer Pula, s druge strane, definitivno nije bezopasna momčad – zaključio je Maglić.


Apsurdi, apsurdi




Nije ništa novo da čelni ljudi određenih sportskih saveza u Hrvatskoj pokušavaju s različitom sustavima pridonijeti ili kvaliteti, ili jednostavnosti, ili smanjiti troškove lige. No, prateći saveze poput onih odbojkaških, rukometnih, nogometnih… primjećuje se da je bolje da se neke odluke prepuste kompetentnim ljudima iz sporta, jer obično od lige nastane veliki kolaps. Osim činjenice da je stolnotenisko prvenstvo nazvano Superliga (što je apsurd sam po sebi), potpuno se zakomplicirao raspored odigravanja. Tako su parovi prvog kola bili (izvor je službena stranica HSTS-a): Zagreb – Trans Agram, Vodovod – Olimpija, Donat – Split, Kutina – Dr. Časl, Libertas – Pula. No, parovi 2. kola su Vodovod – Dr. Časl, Olimpija – Dr. Časl, Libertas – Trans Agram, Libertas –  Zagreb, Vodovod – Kutina, Split – Pula, Olimpija – Kutina, Donat – Pula.
Tako će nakon 2. kola neki klubovi odigrati tri, a neki dvije utakmice, a onda kada se doda da je Dr. Časl već unaprijed odigrao nekoliko utakmica, onda tek prvenstvena ljestvica ništa ne može pokazati. U redu, nekim klubovima ovo će biti financijski isplativije, jer će se događati da se odigraju tijekom vikenda po dvije utakmice, ali ovim tempom će se cijelo prvenstvo odigrati u 12 vikenda. Možda bi Savez ipak trebao više brinuti kako će vratiti kvalitetu stolnog tenisa u Hrvatsku i marketinški podignuti ligu na višu razinu (osim davanja nerealnih imena ligi), a ne samo pokušati smanjiti troškove i u “par” vikenda riješiti domaću ligu. Navodno se sport igra radi navijača, kojih istini za volju u Hrvatskoj više niti nema (osim kod nekoliko pozitivnih primjera). Ali koga uopće briga za navijače, kada je Savez dovoljan sam sebi. Recimo, na otvaranju lige protiv Splita u dvorani Bagat u Zadru bilo nas je (uključujući dva novinara i snimatelja) – četiri. Oprostite ako sam nekog zaboravio, jer sam malo kasnije stigao na utakmicu.